Hufvudstadsbladet

”Skönt att äntligen få vinna”

Landslaget satte punkt för sin långa segertorka då laget efter en stark avslutning slog Luxemburg. – Det här är en väldigt viktig seger för hela laget, säger matchens lirare Nico Rönnberg.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Det var glada miner bland de finländska spelarna efter matchen mot Luxemburg. Den 14 månader och 12 matcher långa segertorka­n var över efter en lite seg men till slut klar seger inför hemmapubli­ken.

– Äntligen, säger Nico Rönnberg med eftertryck då han blickar upp mot resultatta­vlan.

Hård press på laget

Men bara en dryg halv timme tidigare hade landslagst­ränaren Kaj Kekki stått i ett omklädning­srum med ett gäng bleka killar sittande på sina platser då det stod 13–13 på tavlan.

– Det kändes att vi hade press på oss i dag. Kanske det därför inte såg så bra ut i början. Men vi gjorde vad vi kommit överens om och gör som helhet en bra match, säger Rönnberg.

Det är en sanning med modifikati­on. I inledninge­n av matchen följde laget inte helt de överenskom­na linjerna och Luxemburg kom åt att näta enkelt vid flera tillfällen.

Rönnberg höll Finland så gott som på egen hand med i matchen då han såg ut att göra precis vad han ville på planen. Cocksspela­ren sköt hela 12 mål i matchen och spelade dessutom fram sina lagkamrate­r till bra lägen som de både utnyttjade och brände.

– Vi håller lugnet trots att vi gör en del missar och samarbetet mellan målvakt och försvar inte fungerar så bra i första halvlek, säger Rönnberg.

Den egna insatsen var han rätt nöjd med.

– Det var väl helt ok. Jag lyckas väl styra upp spelet lite bättre än tidigare och gör inte bara många mål utan spelar också fram lägen till andra, säger han.

Trots att Finlands insats var långt från perfekt eller ens speciellt bra var det viktigaste i matchen att ta en seger och vända den negativa trenden. Det lyckades man med.

– Det är väldigt viktigt att vi vinner och det här är en skön seger, säger Rönnberg.

– Jag tror att den är ännu skönare för de unga i laget. Det är jätte viktigt för dem att få vara med och vinna.

God individuel­l prestation

En av de unga i laget som fick vara med och vinna och som starkt bidrog till segern genom sitt fördomsfri­a och starka spel på vänsterkan­ten var Benjamin Helander. Helander stod för en perfekt insats med undantag av ett missat sjumetersk­ast och visade att han för tillfället ska vara förstaval på vänsterkan­ten då Teemu Tamminen inte ser ut att komma någon vart i sitt spel.

– Jag fick ansvar och ville visa vad jag kan. Då jag fick lägen lyckades jag också sätta bollen i mål så det gick nog bra för mig, säger femmålssky­tten Helander.

– Det viktigaste är förstås att laget vinner och det ger mycket motivation för fortsättni­ngen. I synnerhet efter att det varit lite trögt på sistone.

– Det var skönt att äntligen få vinna, säger Helander efter sin första seger i landslaget.

Tränaren Kekki har använt Helander rätt sparsamt i landslaget då han varit lite orolig för hur Helanders fysik ska hålla i de tuffa matcherna.

– Det är klart att man som tävlingsmä­nniska alltid vill spela så mycket som möjligt och att jag gärna spelat mera. Men man måste göra så bra ifrån sig som man kan då man får chansen, säger Helander.

– Mina chanser att få större roll stärktes säkert efter i dag.

Helander har rätt i det han säger. Efter matchen sade Kekki att det är onödigt att vara orolig för Helanders fysik då motståndar­na aldrig får tag på honom.

– Tanken är att han ska få ansvar också i bortamatch­en mot Ryssland, säger Kekki.

– Jag tycker man ser på Tamminen att han är sliten och inte har återhämtat sig ordentligt efter den tuffa hösten med Cocks, fortsätter han.

 ?? FOTO: FSC MEDIA ??
FOTO: FSC MEDIA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland