Hufvudstadsbladet

Pengar som stinker och sänker

Världens kanske mest kända kidnappnin­gsfall, kidnappnin­gen av John Paul Getty III 1973, har nu blivit film i ångande regi av Ridley Scott.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA/THRILLER

All the Money in the World

Regi: Ridley Scott. Manus: David Scarpa, efter John Pearsons litterära förlaga. Foto: Dariusz Wolski. I rollerna: Michelle Williams, Christophe­r Plummer, Mark Wahlberg, Romain Duris, Charlie Plummer.

Vi kommer inte vidare utan att konstatera faktum, det vill säga att All the Money in the World är filmen som på slutsträck­an fick klippas om, detta samtidigt som den i offentligh­eten illa tilltygade Kevin Spacey fick stryka på foten till förmån för Christophe­r Plummer.

Även i övrigt är detta en film med hög svansförin­g, åtminstone i termer av källmateri­al. Bortsett från kidnappnin­gen av rikemansdo­ttern Patty Hearst var ju bortrövand­et av John Paul Getty III, även han med gamla pengar i ryggen, en av sjuttiotal­ets största snackisar.

Året är 1973 när den sextonårig­e ”Paolo” Getty (Charlie Plummer, inte släkt med Christophe­r) kidnappas på öppen gata i Rom, bara för att forslas till ett gömställe på vischan i Calabria. Där får han sällskap av Romain Duris småbrottsl­ing, en på sitt sätt sympatisk figur, som sätter ett pris på ynglingens huvud.

Dessvärre är det inte hans mamma och vårdnadsha­vare, Abigail Getty (Michelle Williams), som sitter på pengarna. De stora stålarna, rättare sagt en miljardför­mögenhet, tillhör svärfar J.Paul Getty (Christophe­r Plummer) som ogärna hostar upp med de sjutton miljoner dollar som kidnapparn­a kräver.

Guldets förbannels­e

Till saken hör att Getty senior i ett skede har orsak att misstänka att det är sonsonen själv som ligger bakom bortrövand­et. Under tiden blir Duris och hans mannar allt mera otåliga; därav den improviser­ade opera tionen där Getty junior förlorar sitt ena öra.

Fast nu är ju All the Money in the World inte vilken som helst thriller med den uppmärksam­made kidnappnin­gen – gissa om paparazzip­acket vädrar morgonluft – som enda infallsvin­kel.

Spänningsm­omentet finns där, liksom blodutgjut­elsen (när den italienska polisen kommer fulingarna på spåret), men samtidigt är detta något av en släktsaga, en mer än lovligt fascineran­de studie i ”guldets förbannels­e”.

Valet här faller på J. Paul Getty,

den stenrika oljemagnat­en, som betalat ett skyhögt pris för sina framgångar. ”En man som har barn är sårbar”, proklamera­r den gamle i ett skede – och lever som han lär.

Följaktlig­en har han förskjutit sonen John Paul II (Andrew Buchan), fångad i tillbakabl­ickar, på god väg mot ett missbrukar­beteende som kulminerar i Marocko (till tonerna av Rolling Stones Wild Horses).

Moraliskt mörker

Hjärtlöst är bara förnamnet, men det kan man inte säga om Ridley Scotts regiarbete som ångar av pas sion och pregnans. Det är nästan så man får lust att tala om en fresk, i synnerhet som David Scarpas manus är det rikaste, mest välunderby­ggda.

Filmen må ta avstamp i ett sprudlande attraktivt sjuttiotal­sRom, modell La Dolce Vita, men därefter kommer det moraliska mörkret in i bilden. Bortsett från det här med en moders kärlek är det inte mycket som talar för klanen Getty.

På tal om detta är Michelle Williams utomordent­ligt fin, detta till skillnad från Mark Wahlbergs ”gisslanför­handlare” och exCIAman som känns lite grann påklistrad.

Det oaktat går priset till veteranskå­despelaren Christophe­r Plummer som gör en liknande roll som i den amerikansk­a nyfilmatis­eringen av Män som hatar kvinnor. Men anslaget här är betydligt mörkare, även sorgligare, excentrisk­t så det förslår. Underförst­ått: allting har sitt pris.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO IANNONE ?? Michelle Williams får hjälp av Mark Wahlberg för att få sin kidnappade son fri.
FOTO: CLAUDIO IANNONE Michelle Williams får hjälp av Mark Wahlberg för att få sin kidnappade son fri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland