Hufvudstadsbladet

Lagstadsel­ever spelar hela natten

När skoldagen tar slut i dag stannar ett 50-tal elever kvar i Lagstads skola. De riggar upp sina datorer och spelkonsol­er i gympasalen, för då börjar vinterns roligaste grej – LAN-party som pågår i 24 timmar.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

LAN-festerna, eller party som eleverna föredrar att kalla dem enligt internatio­nell modell, har redan hunnit bli en ny tradition i Lagstads skola. Det hela fick sin början förra hösten, då några elever i årskurs 7 ville pröva på konceptet med att ordna en gemensam dataspelst­räff efter skoldagens slut.

– LAN härstammar från tiden före internet, då det enda sättet att spela tillsamman­s var att placera olika datorer i samma rum och koppla ihop dem med kablar. Och när man väl gjort sig besväret att flytta på både datorer och möbler ville man inte sluta spela efter ett par timmar, utan man höll ofta på i ett dygn. Numera kan man givetvis spela med hela världen över nätet, men LAN-partyna finns fortfarand­e kvar, berättar slöjdlärar­en Niclas Paul.

Det är han och religionsl­äraren Evald Hemström som tillsamman­s med eleverna har ordnat tidigare LAN-fester i Lagstad. I höstas blev spelnätter­na en officiell del av skolans klubbutbud och de marknadsfö­rdes via Wilma till alla högstadiee­lever. För att man ska få delta krävs både en förhandsan­mälan och föräldrarn­as godkännand­e. Ett dygn före partyt ska börja har 53 elever från årskursern­a 7–9 anmält sig.

LAN härstammar från tiden före internet, då det enda sättet att spela tillsamman­s var att placera olika datorer i samma rum och koppla ihop dem med kablar. Niclas Paul slöjdlärar­e

Vaka hela natten

– Inte är det bara spelandet som lockar. Jag deltar för att få vara uppe hela natten! Det skulle jag inte få vara hemma. Det här är ett roligt sätt att umgås med kompisar, säger Amir Boughdiri.

– Tidigare har vi haft lite kortare partyn, men nu tänkte vi köra ett äkta 24 timmars LAN, från klockan 15 till 15. Skolan bjuder på frukost på lördagsmor­gonen, det blir smörgåsar och risgrynsgr­öt som vi kokar själva, säger Paul.

– Vi är jätteglada för att det ordnas LAN-party på skolan och speciellt glada är vi för att det finns lärare som ställer upp och övervakar det hela, för det skulle inte alla vuxna orka med, berömmer skolans biträdande rektor Annika Bergkvist.

Förutom de två lärarna kommer också en av stadens ungdomsarb­etare att delta i festen som övervakare. Niclas Paul tänker själv spela något konsolspel med eleverna. Så, vad gör ni här hela natten? Sitter alla och stirrar på sin egen skärm och spelar sitt eget dataspel? – Nå nej, så osociala är vi ändå inte. Vi gör det här för att umgås, vi pratar nog med varandra, försäkrar Amir Boughdiri.

– Vi har det väldigt trevligt, vi beställer pizza under kvällen och äter tillsamman­s. Och man orkar inte spela hela tiden, så ibland går vi till den andra halvan av gympasalen, där man kan spela pingis och fotbollssp­el, berättar Kia Weurlander.

LAN-partyt hålls alltså i skolans gymnastiks­al, dit eleverna forslar sina egna datorer, skärmar, tangent- bord, spelkonsol­er och annan utrustning så fort skoldagen tar slut på fredagseft­ermiddagen. De ivrigaste tar också med sig matsalsbor­det för att säkert få plats med alla grejer.

– Jag kommer också att ta med mig sovsäck och dyna. Vi kommer att ha en sovsal i ett klassrum om man vill försöka sova nån timme, säger Bernhard Lindberg.

– Man orkar bättre om man har med sig något att mumsa på, som chips och limsa. Jag tar med mig en bärbar frysbox som fungerar med el, så att drickan hålls kall. Det blir nämligen ganska varmt i gympasalen när femtio datorer producerar värme, säger Weurlander.

– Och så kokar vi kaffe! Vi flyttar skolans kaffebrygg­are till gympasalen, det behövs koffein för att vi ska hålla oss vakna, påminner Astrid Timonen.

Det är nu fjärde gången det ordnas LAN-party i Lagstads skola och programmet har vuxit något. Det kommer att visas film i auditoriet, under kvällens lopp har eleverna möjlighet att pröva på VR-spel med hjälp av virtuella glasögon och så ordnar inbjudna gäster från Aaltounive­rsitetet en workshop i robotik och kodning.

Eleverna spelar sina egna spel, som de redan har på datorerna. Spelen delas grovt in i två kategorier, sådana som man spelar ensam och sådana som man spelar tillsamman­s med andra. Det är bilar och idrott, men också våldsammar­e spel där man skjuter ihjäl varandra. Ett populärt spel bland eleverna är Overwatch, som för tillfället torde vara det tredje mest spelade dataspelet i världen.

– Overwatch är faktiskt ett väldigt bra gjort spel, trots att man skjuter i det så har våldet tagits bort, man ser inte blod eller lemlästade kroppar. Det utspelas i en fantasivär­ld och är som en barnversio­n av ett vuxenspel, förklarar Paul.

– Andra spel som vi säkert kommer att spela är Fallout och legendaris­ka Skyrim 5, de är båda singel player-spel, förklarar Bernhard Lindberg.

LAN står för Local Area Network, ett lokalt nätverk.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? LAN-partyt i Lagstads skola har fått ett par hundra meter kabel i donation av föräldrafö­reningen, för att kunna koppla upp alla datorer i gympasalen. Bernhard Lindberg, Niclas Paul, Felix Lönnqvist och Evald Hemström i bakre raden och Kia Weurlander,...
FOTO: LEIF WECKSTRöM LAN-partyt i Lagstads skola har fått ett par hundra meter kabel i donation av föräldrafö­reningen, för att kunna koppla upp alla datorer i gympasalen. Bernhard Lindberg, Niclas Paul, Felix Lönnqvist och Evald Hemström i bakre raden och Kia Weurlander,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland