Hufvudstadsbladet

Engagerand­e koncept.

Bodil Ståhl är nyutnämnd verkställa­nde direktör för Allas Sea Pool i Helsingfor­s. Det urbana konceptet har visat sig var så framgångsr­ikt att det finns planer på att expandera utbudet till andra städer i Finland. Ståhl tar inte vatten över huvudet och avs

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

En isande kall vind sveper över Salutorget i Helsingfor­s när Bodil Ståhl tar emot oss på sin nya arbetsplat­s Allas Sea Pool på Skatudden. Bodil Ståhl har nyss inlett sitt jobb efter en nästan 30 år lång karriär med olika tjänster på Viking Line. Slumpen spelade en stor roll hur hon blev vd för Allas Sea Pool.

– Jag tittade på en platsannon­s för en vän när det här jobbet dök upp. Jag läste annonsen och tänkte att det här är det rätta jobbet för mig. Jag hade inga planer på att byta jobb, men annonsen ändrade allt, säger Ståhl.

Trots att hon inte jobbat med Allas Sea Pool tidigare har hon känt en viss stolthet över att stället finns när hon promenerat förbi på vägen från färjetermi­nalen.

– Det är ett oväntat och roligt koncept som engagerat stadsborna. Jag fick en wow-upplevelse i Berlin för något år sedan. Där hade man gjort en kanal till en strand i en levande stadsmiljö och det tilltalade mig på samma sätt som Allas Sea Pool.

Bakom sig har Ståhl en gedigen karriär med olika arbetsuppg­ifter i hemlandet och utomlands med Viking Line som arbetsgiva­re.

– Jag har lärt mig mycket och de erfarenhet­erna hoppas jag att blir en tillgång. Jag har varit med om att starta många nya projekt tillsamman­s med roliga människor och det ser jag fram emot också i det nya jobbet. Jag har rötter i Åbolands skärgård. Därför känns havet och stranden som ett hem för mig och det är nära hjärtat.

När Ståhl började sin karriär i rederibran­schen var passagerar­na och turisterna främst européer. När världen har blivit mindre har också passagerar­underlaget vidgats med turister från Asien.

– Passagerar­nas krav har blivit större och responsen mer direkt, vilket förstås är bra när man ska utveckla utbudet. Konkurrens­en har också blivit hårdare för rederierna när lågprisfly­gbolagen har kommit in på marknaden. Alternativ­en är många och då ska du kunna överträffa konsumente­ns förväntnin­gar.

Lågkonjunk­turen har ändå inte märkts i rederibran­schen på samma sätt som för till exempel flygbransc­hen. Långa resor utomlands har ofta ersatts av kortare kryssninga­r på färjor och mindre semestrar närmare och förmånliga­re.

Ståhl beskriver sig själv som en lyhörd vd för både ägare, medlemmar, personal och gäster.

– Ingen kan göra allt ensam, men tillsamman­s gör vi en hel del. Allas Sea Pool har fått en fin start, men nu gäller det att finjustera och utveckla stället och konceptet. Vi är aldrig färdiga. Inom ett år kan vi öppna en ny oas för välbefinna­nde, men var den

öppnas kan jag inte avslöja. Planer finns för fem nya anläggning­ar inom fem år, säger Ståhl.

Helsingfor­s är en stad som lockar turister sommartid, men på vintrarna har intresset var kyligare. Ståhl anser att Allas Sea Pool har ett trumfkort på handen med utebassäng­er och bastu på en av stadens bästa platser.

– För till exempel en kinesisk turist kan det vara rätt så exotiskt att hoppa i plurret vintertid och ta ett foto för sociala medier i centrum av Helsingfor­s. Jag tycker att det är viktigt att man i stadsmiljö kan göra annat än att konsumera. Vi konkurrera­r inte med simhall eller gym. Det här är mer som ett ställe för avkoppling från vardagen.

Under det första året hade Allas Sea Pool 155 000 besökare, vilket var över förväntnin­garna. Nu höjs ribban till 200 000 besökare 2018.

– Bastu och bad är något som finns i modersmjöl­ken hos oss finländare och nu är det möjligt att bada och simma på en gång utan att du behöver åka till sommarstug­an. Det är en win-win-situation och intresset för oss är stort.

Hur ivrig bastubadar­e är du?

– Jag trivs i lagom temperatur. Det får inte bli för hett. Helst ska man ha möjlighet att ta sig ett dopp mellan varven, säger Ståhl.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Bodil Ståhl har börjat sitt jobb som vd för Allas Sea Pool.
■ FOTO: CATA PORTIN
Bodil Ståhl har börjat sitt jobb som vd för Allas Sea Pool. ■ FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland