Hufvudstadsbladet

Tortyrmiss­tänkta föräldrar höll barnen kedjade

Flera av de 13 barnen var fastkedjad­e vid sina sängar när polisen stormade en villa i Kalifornie­n i USA. Föräldrarn­a greps och misstänks nu för tortyr. Grannar vittnar om att varningssi­gnaler fanns – familjen sågs sällan till utomhus.

- TT-AFP-REUTERS

Den makabra upptäckten gjordes när en 17-årig flicka flydde från huset i Perris, omkring 11 mil sydost om Los Angeles, och larmade polisen med hjälp av en upphittad mobiltelef­on. Patrullen som svarade på larmet gjorde först bedömninge­n att flickan var i tioårsålde­rn, eftersom hon var så utmärglad.

Inne i huset fanns vad som vid första anblick såg ut att vara en grupp barn. Det visade sig dock att sju av dem i själva verket var vuxna, den äldsta 29 år.

Mörk och illaluktan­de

– Offren verkade vara undernärda och mycket smutsiga, skriver polisen i ett uttalande.

Syskonen – mellan 2 och 29 år – sade till poliserna som kom in i huset att de var utsvultna och fick något att äta och dricka.

– Det visade sig att flera av barnen var fjättrade vid sängarna med kedjor och hänglås i en mörk och illaluktan­de omgivning, och föräldrarn­a kunde inte ge en logisk förklaring till att barnen var fastbundna på det sättet, skriver polisen.

Misstänks för tortyr

Det är oklart varför föräldrarn­a – en 57-årig man och en 49-årig kvinna – höll barnen fångna. Paret har gripits och misstänks nu för tortyr och för att ha äventyrat barnens hälsa. På en Facebooksi­da finns bilder från 2016 där föräldrarn­a är klädda i bröllopskl­äder, omgivna av tio döttrar i lila klänningar och tre söner i kostymer.

En 35-årig kvinna, som bott i området i tre år, uppger att hon för första gången såg familjen för två månader sedan, när modern och barnen städade tomten som var full med ogräs och överfulla soptunnor.

– Fram till den dagen hade jag inte sett dem en enda gång, säger hon.

Varningssi­gnaler fanns

Grannen som bor mittemot säger att hon bara sett modern, ett spädbarn och tre av de andra barnen sedan hon flyttade in för två år sedan.

– Varför såg vi aldrig (de andra) barnen? Vi kunde aldrig tro att det var så här, men det fanns varningssi­gnaler. Nio barn kan inte vara osynliga, säger hon.

Fadern är registrera­d som förestånda­re för en privat skola, som öppnade 2011 på föräldrarn­as adress i Perris. Bara sex elever är inskrivna i skolan enligt delstatens förtecknin­g.

Enligt Los Angeles Times har familjen bott i villan sedan 2010, då de flyttade dit från Texas. De har enligt medieuppgi­fter ansökt om personlig konkurs vid två tillfällen.

Föräldrarn­a ska frågas ut i domstol på torsdag. Borgen är satt till 9

miljoner dollar, motsvarand­e drygt 72 miljoner kronor.

 ?? Foto: Lehtikuva / aFP / Sandy huFFaker ?? Huset där de 13 barnen hölls fångna i Perris i södra Kalifornie­n, en stad med cirka 70 000 invånare.
■
Foto: Lehtikuva / aFP / Sandy huFFaker Huset där de 13 barnen hölls fångna i Perris i södra Kalifornie­n, en stad med cirka 70 000 invånare. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland