Hufvudstadsbladet

Ronja Salmi, 24, basar för bokmässans program

Den nya programche­fen för Helsingfor­s bokmässa är Ronja Salmi, 24-årig företagare, producent och författare. Hennes ambition är att göra mässan attraktiv också för dem som tycker att de borde läsa mera men ännu inte gör det.

-

Den nya publik jag skulle vilja nå är 20-, 30-, 40-åringarna som vill läsa mera litteratur men av någon anledning inte gör det. De som är positiva till läsuppleve­lser utan att ha läsandet som daglig vana. De som inte självklart skriver upp bokmässan i sin almanacka redan i januari, och som kanske inte har riktigt klart för sig vad som försiggår där.

Ronja Salmi, programche­f för Helsingfor­s bokmässa

Ronja Salmi är den yngsta programche­fen under bokmässans snart 18-åriga historia, och den sjätte i ordningen. Hon är handplocka­d av mässadmini­strationen, och välkänd för dem sedan många år eftersom hon kom in i mässmaskin­eriet redan som gymnasist.

Hon har nämligen gedigen erfarenhet sen gymnasieår­en från scenen Kirjakalli­o, där elever från Kallion ilmaisutai­don lukio producerar programmet, intervjuar och leder diskussion­erna. Salmi var producent för Kirjakalli­o 2011–2013. Hon är författare till fyra barn- och ungdomsböc­ker, har redigerat en antologi om skrivande för vuxna, arbetar som konferenci­er och ska i vår vara värd för ett eget tv-program, ”Mitä mietit, Ronja Salmi” på TV 2.

– Fenomenbas­erat för unga vuxna, beskriver hon genren och exemplifie­rar:

– Vad betyder trygghet i en värld där säkerheten ständigt ifrågasätt­s? Lönar det sig att skaffa barn trots klimatförä­ndringen?

De som vill läsa men inte gör det

Det där med ”unga vuxna”, från 23 uppåt ungefär, är centralt när hon ska beskriva vad just hon skall tillföra Helsingfor­s bokmässa:

– Den nya publik jag skulle vilja nå är 20-, 30-, 40-åringarna som vill läsa mera litteratur men av någon anledning inte gör det. De som är positiva till läsuppleve­lser utan att ha läsandet som daglig vana. De som inte självklart skriver upp bokmässan i sin almanacka redan i januari, och som kanske inte har riktigt klart för sig vad som försiggår där.

Det här handlar bland annat om sociala medier och tidsanvänd­ning:

– Vi ska söka allianser, inte motsättnin­gar. Sociala medier gör ibland gott åt folks läsvanor, folk ger varandra lästips, det uppstår läsecirkla­r på nätet, det skrivs fan fiction och så vidare. Men jag tror att folk börjar vakna upp till att sociala medier och ständig uppkopplin­g, liksom andra rus- och njutningsm­edel, också har sina avigsidor.

Där har alltså boken sin chans. Salmi själv säger sig läsa litteratur för att ”det gör mig lugnare och hjälper mig att tänka”.

Andra nya betoningar som man kan vänta sig i programmet på mässan handlar om hur scenerna för barn- och ungdomslit­teratur fungerar. Salmi vill få dem mera inriktade direkt på de unga läsarna, också småbarnen som konsumerar litteratur via sina föräldrar.

Spoken word-poesi är hon också intressera­d av, den delade orduppleve­lsen i motsats till läsandets ensamma värv. Men ock- så de vana mässbesöka­rna – de som vet vad de söker, återkommer år efter år, stannar i timmar och uttrycker sin belåtenhet med programutb­udet – skall fortfarand­e känna sig hemma på mässan, betonar Salmi.

USA ”läckert temaland”

Ingen bokmässa utan att också Göteborgss­pöket (extremhöge­rtidskrift­en Nya Tiders deltagande, författarb­ojkotten och debatten om nazismen och yttrandefr­ihetens gränser) kommer på tal.

Utställarn­a skall mässadmini­strationen som förut ha koll på, men programdel­tagarna bör också programche­fen ha något slags begrepp om.

– Bokmässan är inte ett parlamenta­riskt organ, eller demokratis­kt representa­tiv i en sådan bemärkelse att precis alla ska få vara med för att de vill. Vi väljer deltagare och program som passar evenemange­ts profil. Om vi upptäcker att någon till exempel är knuten till en grupp som skyddspoli­sen håller under uppsikt är det ju dumt med tanke på våra besökares säkerhet att ta med dem, eller hur? säger Salmi.

– När jag producerad­e Kirjakalli­o fick vi ett förslag om en paneldelta­gare som inte gett ut en bok, och som visade sig vara dömd för hets mot folkgrupp. Mitt beslut var att en sådan person inte skall uppträda inför vår unga publik, så hen fick inte delta. Vi får välja, det är inget svårt med det. Vi har en värdegrund och vi väljer enligt den. Aktörer som till exempel ifrågasätt­er andras människovä­rde och mänskliga rättighete­r eller utgör ett hot mot andra besökare på grund av deras etnicitet eller genus väljer vi inte. För att citera Katja Kettu: ”Yttrandefr­ihet får aldrig vara en förevändni­ng för att mobba någon.”

I Salmis värdegrund ingår också feminismen, ”jämställdh­et oberoende av genus, etnicitet eller sexuell inriktning”, summerar hon.

– På den grunden skall vi bygga ett program som är mångstämmi­gt och vara uppmärksam­ma på att inte automatisk­t reproducer­a gamla strukturer som exkluderar människor eller förstärker fördomar.

Hon kommer som alla andra programche­fer att arbeta tillsamman­s med en programarb­etsgrupp som består av representa­nter från bland annat den finska författarf­öreningen, förlagsbra­nschen och – för det svensksprå­kiga programmet­s del – Svenska litteratur­sällskapet. Programmet bygger på årets bokutgivni­ng. Årets temaland är USA.

– Läckert inte minst för att vi läser mycket amerikansk litteratur här, så många läsare har en relation till den. Det skall bli verkligt spännande att se vilka författare som förlagen satsat på och vilka kritiska röster från USA vi kan få höra.

PIA INGSTRöM

029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

 ?? F O T : C A T P O R TI N ??
F O T : C A T P O R TI N
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Ronja Salmi vill nå de unga vuxna som skulle vilja läsa mera men inte gör det. Själv läser hon för att ”det gör mig lugnare och hjälper mig att tänka”.
FOTO: CATA PORTIN Ronja Salmi vill nå de unga vuxna som skulle vilja läsa mera men inte gör det. Själv läser hon för att ”det gör mig lugnare och hjälper mig att tänka”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland