Hufvudstadsbladet

Niinistö – något för envar

Sauli Niinistö är fångad i sin roll som förhandsfa­vorit. Det leder till otydliga svar, för att inte stöta bort väljare.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Det har sina sidor att ha ett så massivt stöd i opinionsmä­tningarna inför presidentv­alet. En negativ sida är att det leder till en rätt stor försiktigh­et och ett försök att balansera mellan olika åsikter. Annars finns risken att vissa grupper blir besvikna.

Det visar sig allra tydligast då det gäller frågan om ett finländskt medlemskap i Nato. I Yles kandidatte­st hoppade Niinistö helt över den frågan och lät alltså bli att svara.

Senare har han i olika debatter och utfrågning­ar ändå gett något slags svar på frågan – ett ganska långt och delvis svårtolkat svar. Niinistö tycker inte att ett medlemskap är aktuellt just nu eller inom en överskådli­g framtid. Men om omständigh­eterna förändras kan också Niinistö ändra inställnin­g. En sådan omständigh­et kunde vara om Ryssland utvidgar sin fiendebild till att omfatta inte enbart Nato utan ”hela väst”. Niinistö nämnde EU och därmed också Finland.

En annan förändrad omständigh­et kunde vara om och när Sverige beslutar att ansöka om Natomedlem­skap. Enligt Niinistö måste Finland i så fall överväga vad det betyder för Finlands säkerhet. I måndagskvä­llens utfrågning var han ovillig att fundera närmare på det scenariot utan nöjde sig med att säga att Sverige inte ändrar åsikt ”så där bara”.

Jämfört med de övriga sju kandidater­na kommer alltså den sittande presidente­n och förhandsfa­voriten med vaga besked. Då gäller det ändå uttrycklig­en presidente­ns kärnområde, utrikes- och säkerhetsp­olitiken, och en absolut avgörande fråga inom det området. Det är anmärkning­svärt.

Men det tycks inte ha några negativa konsekvens­er för Niinistös popularite­t. Tvärtom är det kanske en förutsättn­ing för det enormt, ja med västerländ­ska mått mätt abnormt, höga stödet i opinionsmä­tningarna.

I Finland har vi en stor auktoritet­stro och det finns knappast någon annan befattning än den som Republiken­s president där det blir så här tydligt. Tilltron och vördnaden är stor.

Antagligen tycker många finländare att det känns bekvämt att överlåta bedömninge­n av de säkerhetsp­olitiska omständigh­eterna och hur de har förändrats till presidente­n – och regeringen som ju tillsamman­s med presidente­n leder utrikes- och säkerhetsp­olitiken. I så fall kan man fråga sig hur mogen den finländska demokratin är.

Å andra sidan resonerar säkert många finländare enligt devisen ”man vet vad man har men inte vad man får”.

De som var skeptiska till Sauli Niinistö för sex år sedan, många av dem uttrycklig­en Natomotstå­ndare, är nöjda med att Niinistö inte har drivit någon Natoagenda. I det spända läge som Rysslands annekterin­g av Krim och inblandnin­g i kriget i östra Ukraina innebar från 2014, har Niinistö agerat försiktigt. Finland är med om EU:s sanktioner mot Ryssland samtidigt som Niinistö har upprätthål­lit kontakten med Ryssland och dess president Vladimir Putin. Det här uppskattar en stor del av finländarn­a.

Å andra sidan var Sauli Niinistös gamla parti Samlingspa­rtiet först ute med att flagga för att Finland ska bli Natomedlem. Det gjorde partiet 2006, då Jyrki Katainen var partiordfö­rande. Tio år senare, under Alexander Stubbs ledning, preciserad­es ståndpunkt­en så att Finland borde ansluta sig under de närmaste åren.

Bland samlingspa­rtisterna borde det alltså rimligen finnas de som är besvikna på Niinistös agerande under åren som president och med den vaga Natoståndp­unkten nu. Ännu har det inte funnits några synliga tecken på att den gruppen skulle överge Sauli Niinistö. Han må kandidera för en valmansför­ening men är ändå Samlingspa­rtiets kandidat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland