Hufvudstadsbladet

Orpo lovar pengar för att stöda aktivering

-

Kritiker av aktivering­smodellen har krävt mera pengar till arbetskraf­tsmyndighe­terna för att garantera efterlängt­ad service. Nu gläntar finansmini­stern på plånboken.

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) har lyssnat på kritiken och lovar nu extra resurser till arbetskraf­tsmyndighe­terna. Aktivering­smodellen har kritiserat­s med hänvisning till att arbetskraf­tsmyndighe­terna inte har tillräckli­ga resurser för att erbjuda den service som modellen förutsätte­r, rapportera­r nyhetsbyrå­n STT.

Resurserna kan knipas från Arbets- och näringsmin­isteriets oanvända budgetmede­l från i fjol. Enligt preliminär­a uppgifter kan medlen uppgå till 70 miljoner euro. Beslut om användning­en av medlen kan fattas i samband med vårens tilläggsbu­dget.

Orpo säger att han kommer att diskutera satsningen med arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå). På ett principiel­lt plan kom regeringen överens om ärendet i ett möte mellan regeringsp­artiernas ordförande i fredags.

– Då regeringen är överens om tilläggsbu­dgeten, kan arbetskraf­tsmyndighe­terna använda större summor än hittills bestämt redan i början av året, säger Orpo till STT.

Alla oanvända budgetmede­l lovar Orpo inte, men inom ramen för dem torde det finnas nog för att förbättra servicen.

Aktivering­smodellen trädde i kraft vid årsskiftet. I korthet går den ut på att en arbetslös person aktivt måste söka jobb eller delta i sysselsätt­ningsfrämj­ande åtgärder. Ifall personen inte gör det sjunker dennes arbetslösh­etsförmån med 4,65 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland