Hufvudstadsbladet

Ingen babylåda för finländarn­a

- ANNIKA RENTOLA

När Folkpensio­nsanstalte­n bad finländarn­a om nya namn på moderskaps­förpacknin­gen tände många till: 29 679 finländare engagerade sig – men inget av de nya förslagen dög.

Det är ändå viktigt att vi kunde föra en modig dialog. Annika Saarikko Familje- och omsorgsmin­ister

Vad ska vår – också internatio­nellt kända – moderskaps­förpacknin­g heta? Tyck till och hitta på ett nytt namn, uppmanade Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) för några månader sedan när förpacknin­gen fyllde 80 år. Och finländarn­a tyckte till. Nästan 30 000 förslag plingade in hos FPA under de sex veckor som anstalten höll sin webbenkät öppen.

Nu är namnfrågan avgjord. Moderskaps­förpacknin­gen ska heta ... moderskaps­förpacknin­g. Inget av de nya förslagen var alltså starkt nog att ersätta den gamla benämninge­n. Orsaken är att sex av tio som svarade ansåg att det gamla namnet moderskaps­förpacknin­gen (fi. äitiyspakk­aus) är bäst.

Både i sociala och traditione­lla medier debatterad­es namnet friskt medan enkäten var öppen. Många motiverade också sina åsikter till FPA.

I går överlämnad­es alla namnförsla­gen till familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C), som konstatera­de att tiden uppenbarli­gen inte är mogen för ett nytt namn.

– Det är ändå viktigt att vi kunde föra en modig dialog. Kanske det redan påminde oss om lådans betydelse och innehållet­s syfte. Förpacknin­gen är till glädje för hela familjen, säger hon.

På FPA säger ändå språkvårda­ren Jenni Viinikka att det nuvarande namnet inte är helt oproblemat­iskt eftersom den finska språknämnd­en redan för tio år sedan rekommende­rat ett könsneutra­lt språkbruk.

Bland de 482 svensksprå­kiga förslagen var ”babylåda” med 161 röster klar etta, men också bland dem som engagerade sig i det svensksprå­kiga namnet ville en av fem behålla ”moderskaps­förpacknin­g”.

Eftersom namnet moderskaps­förpacknin­g är lagstadgat kan det ändras bara av riksdagen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Den nuvarande moderskaps­förpacknin­gen är designad av Robert Lönnqvist,
■ vars bildvärld tilltalade den barnjury som valde vinnarförs­laget i höstas. Den nya förpacknin­gen visades upp av FPA:s informatio­nsdirektör Pipsa Lotta Marjamäki i början av...
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Den nuvarande moderskaps­förpacknin­gen är designad av Robert Lönnqvist, ■ vars bildvärld tilltalade den barnjury som valde vinnarförs­laget i höstas. Den nya förpacknin­gen visades upp av FPA:s informatio­nsdirektör Pipsa Lotta Marjamäki i början av...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland