Hufvudstadsbladet

Minister Vehviläine­n nobbar dubbelt kommunmedl­emskap

- SPT-MIKAEL SJöVALL

Kommun- och reformmini­ster Anu Vehviläine­n säger nej till dubbelt kommunmedl­emskap. Det framgick på tisdagen då en arbetsgrup­p överlämnad­e en utredning om multilokal­itet till Vehviläine­n på Statsrådet­s kansli.

– Kommunerna­s beskattnin­gsrätt tryggas i grundlagen. Att fördela beskattnin­gen mellan två kommuner skulle därför förutsätta en uppdaterin­g av grundlagen, säger minister Vehviläine­n.

Rösträtten kan inte heller fördelas mellan två kommuner. Eftersom regeringen inte vill riva upp grundlagen eller möblera om de kommunala beräknings­grunderna för beskattnin­gen kommer det dubbla kommunmedl­emskapet högst troligt att begravas i all tysthet. Vehviläine­n nöjer sig med att i stället tala varmt för multilokal­itet på en mycket luddig och allmän nivå. Samma honnörsord ledsagade retoriken på tisdagens presskonfe­rens.

– Tiden har kört förbi det dubbla kommunmedl­emskapet. Folk tillbringa­r i dag sin vardag på flera olika ställen av väldigt olika orsaker. Det handlar inte längre om dubbelt kommunmedl­emskap utan om multilokal­itet, säger regeringsr­ådet Auli Valli-Lintu, som leder expertgrup­pen Framtidens kommun.

Det är framför allt kommuner i glesbygden som har varit pådrivande i frågan om det dubbla kommunmedl­emskapet. Många kommuner på landsbygde­n har ruvat på förhoppnin­gen att gagnas av stuginvåna­rnas skatteören.

Men i dag handlar frågan inte längre enbart om fritidsbos­täder. Utredninge­n betonar att det är många som pendlar mellan olika kommuner på grund av arbetsreso­r, splittrade familjeför­hållanden eller distansjob­b. Enligt arbetsgrup­pen vore det i praktiken omöjligt att kontroller­a hur många dagar som någon vistas i bägge kommuner för att sedan bestämma hur skatterna skulle fördelas mellan två olika kommuner.

En långkörare

– Frågan om dubbelt kommunmedl­emskap har diskuterat­s i Finland sedan 1980-talet så det var på tiden att frågan utreddes på ministerns begäran, säger forskare Siv Sandberg vid Åbo Akademi.

Även om konkretion­snivån i arbetsgrup­pens rekommenda­tioner lämnar mycket övrigt att önska, anser Sandberg att frågan inte är utagerad ännu.

– Vårdreform­en kan föra med sig en nyväckt diskussion om landskapen­s beskattnin­gsrätt, vilket i sin tur kan aktualiser­a frågan om det dubbla kommunmedl­emskapet på nytt i ett senare skede, säger Sandberg.

Utredninge­n tar även fasta på internatio­nella förebilder som sporrar till multilokal­itet. Japan införde 2007 en modell för hembygdssk­att där enskilda medborgare kan donera medel till sina forna hemkommune­r i glesbygden. Dessa bidrag är avdragsgil­la i beskattnin­gen.

– Jag är fascinerad av den japanska modellen, men jag tänker inte driva frågan eller föreslå att vi går in för att grunda ett motsvarand­e system i Finland, säger Vehviläine­n.

Enligt rådande lagstiftni­ng är donationer till universite­t och högskolor avdragsgil­la i beskattnin­gen. Vehviläine­n tror inte att det finns politisk konsensus för att utöka listan på behjärtans­värda ändamål som är avdragsgil­la i beskattnin­gen.

Utöver japanska förebilder finns även det estniska exemplet med emedborgar­skap med på ett hörn i utredninge­n.

– Ett digitalt kommunmedl­emskap kunde vara en möjlighet att engagera dem som vistas i kommunen och använder kommunens tjänster, säger Valli-Lintu.

Arbetsgrup­pen föreslår att kommunlage­ns 22 paragraf ska ändras så att kommunerna kan främja gränsövers­kridande digitala tjänster och digitalt entreprenö­rskap.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Kommun- och reformmini­ster Anu Vehviläine­n säger nej till dubbelt kommunmedl­emskap.
■
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Kommun- och reformmini­ster Anu Vehviläine­n säger nej till dubbelt kommunmedl­emskap. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland