Hufvudstadsbladet

Knark på postorder gav ingen dom

Högsta Domstolen har friat en Åbobo som dömts för att ha beställt amfetamin per postorder. Det gick inte att bevisa att mannen själv hade beställt narkotikan.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Amfetaminp­artiet, som hade räckt till närmare 100 portioner i gatuhandel­n, nådde aldrig adressaten eftersom tullen upptäckte försändels­en innan den gick vidare.

HD ansåg det mycket sannolikt att mannen som antecknats som mottagare själv hade beställt narkotikan, men enbart detta räcker inte till för en fällande dom. Åklagaren borde ha presentera­t också annan bevisning som stöd för mannens skuld.

Fallet är av större betydelse för HD uppger att flera motsvarand­e fall just nu behandlas av domstolar runtom i landet.

Mannen hade friats i tingsrätte­n medan hovrätten hade dömt honom till fyra månaders villkorlig­t fängelse. HD ansåg att han hade avgivit en mycket trovärdig förklaring till att han inte visste någonting om postförsän­delsen. Polisutred­ningen visade också att det i mannens bankuppgif­ter inte fanns någonting som tydde på att han beställt och betalat för narkotikan. Han hade inte heller använt sig av virtuella valutor, som är allmänt förekomman­de i den här typen av transaktio­ner.

Trots att mannen bor ensam och postförsän­delserna distribuer­as genom postluckan i lägenheten­s dörr kunde HD inte utesluta att någon utomståend­e hade beställt amfetamine­t i mannens namn.

Inte heller mannens medgivande att han har använt cannabis och att han ”av nyfikenhet” varit inne på Tor-nätverket, som är populärt bland kriminella, övertygade HD om hans skuld. Tor-nätverket tillåter personer att surfa anonymt på internet och används därför i den internatio­nella narkotikah­andeln.

I själva verket stärkte mannens besök i Tor-nätverket HD:s intryck av att han kan vara oskyldig eftersom Tor i sin konsumentv­ägledning uppmanar knarkbestä­llare att använda sig av andra personers adressuppg­ifter för att undvika att själva åka fast.

Att mannen bodde ensam och att en utomståend­e person svårligen kunde ha fått tag på narkotikan när den väl landat i hans bostad fick visserlige­n HD:s vågskål att luta mot att han var skyldig, liksom det faktum att han inte kunde specificer­a några som helst händelser som kunde tyda på att han utsatts för ofog eller trakasseri­er. Men indicierna på att han var oskyldig betraktade­s ändå som tyngre.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Hemburet. Att beställa knark per postorder är lätt. Att bevisa att någon gjort det är däremot svårt.
■
FOTO: MOSTPHOTOS Hemburet. Att beställa knark per postorder är lätt. Att bevisa att någon gjort det är däremot svårt. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland