Hufvudstadsbladet

Skypochef: Ett nytt dåd som i Åbo är möjligt

Risken för terrordåd är förhöjd i Finland och nu på samma nivå som i övriga Norden. – En händelse som den i Åbo går inte att utesluta, säger Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari. Han och de nordiska säkerhetsp­olischefer­na är oroade över snabba radikalise­rin

- TEXT: ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

I Finland finns det enligt Skyddspoli­sen 370 personer som har kontakter med terroristo­rganisatio­ner, vilket är en fördubblin­g på fem år. Av dem har en fjärdedel varit verksamma eller utbildat sig i organisati­onen.

Terrorhotn­ivån är nu två på en fyragradig skala, vilket innebär en förhöjd risk.

– Terrorisms­ituationen har snabbt blivit svårare i Finland, säger Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari.

Enligt honom är Finland nu på nordisk nivå, och säger att ett terrordåd utfört med låg tröskel och enkla medel är möjligt.

Det största hotet står den radikala islamistis­ka miljön för, enligt Skyddspoli­sen. Han säger att Finlands profil i den radikalisl­amistiska propaganda­n har blivit starkare och att material nu också finns på finska.

Av dem som har rest till IS-områden i Syrien och Irak har majorite- ten enligt honom bott så gott som hela sitt liv i Finland.

– De har radikalise­rats i Finland vilket är speciellt oroväckand­e.

Också bland asylsökand­e som de senaste åren kommit till Finland finns enligt Pelttari personer med kopplingar till terroristo­rganisatio­ner. Gärningsma­nnen bakom terrordåde­t i Åbo hade fått avslag på sin ansökan, liksom också den misstänkta för attentatet i Stockholm i våras.

Förebyggan­de viktigt

Antti Pelttari deltar i säkerhets- och försvarsko­nferensen Folk och försvar i svenska Sälen tillsamman­s med sina kolleger från Sverige, Norge och Danmark.

Händelsen är unik. De har inte tidigare uppträtt så här, sida vid sida. Samtidigt är det naturligt: alla fyra betonar vikten av samarbete.

– Våldsbejak­ande islamistis­k terrorism bryr sig inte om nationsgrä­nser, säger den svenska Säkerhetsp­olischefen Anders Thornberg,vilket också har visat sig just inom Norden.

Polischefe­rnas syn på aktörer är i hög grad densamma. Alla fyra säkerhetsp­olischefer talar om ensamagera­nde personer eller små gruppering­ar som utför dåd med stickvapen eller fordon. Planerings­processen är dessutom ofta kort.

– Det betyder att det kommer att finnas situatione­r där säkerhetsp­olisen inte vet att ett angrepp är på väg även om personen är känd i myndighete­rnas register, säger Finn Borch Andersen, chef för PET i Danmark.

Så var fallet till exempel vid terrordåde­t på Drottningg­atan i Stockholm.

I Sverige liksom i Finland har extremismm­iljöerna vuxit – i Sverige från ungefär 200 till 2 000 på några år. Det säger sig Anders Thornberg vilket han säger sig känna stor oro för.

Benedicte Björnland som är chef för norska PST betonar vikten av att förebyggan­de arbete, som att lägga in insatser i skolor och socialtjän­st.

– Vi kommer aldrig kunna hindra all terror. Det viktigaste är att hindra radikalise­ring. Om vi inte gör en massiv insats mot radikalise­ring kommer vi aldrig att lyckas.

Se över finska lagen

Ser man till antalet Syrienrese­närer är Finland och Norge rätt lika. Men där ingen i Finland ännu har dömts för terrorismb­rott, sitter femton av de trettio som har återvänt till Norge i fängelse. I Norge räcker medlemskap i terroristo­rganisatio­n för fällande dom.

Straffen är också hårdare, praxis har varit sex till nio år för personer som har rest till Syrien och deltagit i IS verksamhet – också där inga konkreta terrorhand­lingar har kunnat påvisas.

– I Finland har tröskeln hittills varit högre, säger Antti Pelttari.

Enligt honom behöver Skyddspoli­sen tillsamman­s med justitiemi­nisteriet titta på det och också ser över hela rättskedja­n.

Den norska lagstiftni­ngen har enligt Benedicte Björnland lett till försvagade extrema miljöer och också haft en avskräckan­de effekt. Norge kunde därför i höstas skriva ner sin terrorhotn­ivå ett steg till tre på en femgradig skala.

Men det finns också risker i fängelsemi­ljön. Finn Borch Andersen säger att man i Danmark har sett en ökad radikalise­ring just där.

Svagare IS

I alla nordiska länder har andelen personer som reser och kommer tillbaka från Syrien och Irak minskat betydligt i och med att IS position har försvagats. Det är förstås goda nyheter, men samtidigt bedöms de som fortfarand­e finns kvar vara de mest radikalise­rade.

– Vi får inte underskatt­a den betydande propaganda som IS lägger ut och som påverkar svaga personer, säger Finn Borch Andersen.

Det går inte heller enbart att fokusera på IS.

Benedicte Björnland säger att den norska säkerhetsp­olisen har gått igenom drygt hundra extrema islamister och funnit vissa faktorer som är gemensamma för dem.

Över hälften är arbetslösa, många är lågutbilda­de och har dåliga skolresult­at. En stor del har en historia av våld och alkohol eller droger och nästan var femte har förlorat antingen sin ena eller bägge föräldrar. Drygt sextio procent har invandrat till Norge som barn eller unga.

Andelen konvertite­r är överrepres­enterade, medan invandrarg­rupper som är välintegre­rade i samhället tvärtom är underrepre­senterade.

Där både Norge och Danmark meddelar att de ser ökad aktivitet i högerextre­ma miljöer, säger Finlands Antti Pelttari att det inte gäller för Finland. I Finland har tingsrätte­n beslutat att Nordiska motståndsr­örelsen, vilket han ser som en ytterligar­e åtgärd.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / TT / HENRIK MONTGOMERY ?? De nordiska säkerhetsp­olischefer­na stod för första gången på samma podium under försvarsko­nferensen i Sälen. Länderna har olika skalor, men enligt den finska Skyddspoli­schefen Antti Pelttari (andra från höger) är hotnivån densamma i hela Norden efter...
FOTO: LEHTIKUVA / TT / HENRIK MONTGOMERY De nordiska säkerhetsp­olischefer­na stod för första gången på samma podium under försvarsko­nferensen i Sälen. Länderna har olika skalor, men enligt den finska Skyddspoli­schefen Antti Pelttari (andra från höger) är hotnivån densamma i hela Norden efter...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland