Hufvudstadsbladet

Rädslan för brott ökar i Sverige

Nästan var tredje svensk oroar sig i stor utsträckni­ng över brottsligh­eten i samhället, vilket är en klar ökning från i fjol. Drygt var tionde kvinna väljer nu att inte gå ut ensam i sitt bostadsomr­åde på kvällen. Samtidigt minskar förtroende­t för polisen

- Anna svartström

Brottsföre­byggande rådet i Sverige undersöker årligen svenskars oro för brottsligh­et samt upplevda otrygghet.

I den senaste, som presentera­des på rikskonfer­ensen Folk och försvar på tisdagen, uppger sig 29 procent känna stor oro över brottsligh­eten. Det är en ökning med fyra procentenh­eter från året innan och bekräftar enligt Thomas Hvitfeldt, enhetschef på rådet, en uppåtgåend­e trend.

Nivån är nu för första gången lika hög som 2006 då undersökni­ngen började göras.

Skillnader­na mellan mäns och kvinnors oro att utsättas för brottsligh­et är stor – i synnerhet vad gäller misshandel eller överfall. Där svarar 23 procent av kvinnorna att det är oroliga, mot 9 procent av männen.

En tredjedel av kvinnorna uppger också att de känner sig mycket eller ganska otrygga för att gå ut på kvällen, och 12 procent väljer att stanna hemma. För männen är motsvarand­e andel 9 och 2 procent.

– Jag skulle lyfta fram den stora skillnaden i otrygghet mellan män och kvinnor, att vi inte har lyckats göra något åt de frågorna, säger Thomas Hvitfeldt.

Ser man till alla brottstype­r och både män och kvinnor är rädslan att utsättas för bostadsinb­rott störst.

Undersökni­ngen mäter också folks förtroende för rättsväsen­det och även där har en försämring skett. Den mest negativa förändring­en gäller polisen: 54 procent har nu stort förtroende för polisen, vilket är en minskning med 7 procentenh­eter.

– I längden kan man tänka sig att det kan bli väldigt obehagligt om det fortsätter. Till slut kan vi få en situation där människor inte längre vänder sig till polisen, kommentera­r Hvitfeldt till TT.

Undersökni­ngen gjordes genom ett stort antal telefonint­ervjuer under våren och vintern 2017. En eventuell effekt av me too-rörelsen är därmed inte med.

Det nu redovisade resultatet handlar om folks upplevda oro för brott. I november visade brottsföre­byggande rådets delrapport ändå att utsatthete­n för brott också har ökat i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland