Hufvudstadsbladet

Madsen kan få strängaste straffet

Han kallades länge för ”Raket-Madsen”. Nu är ubåtsbygga­ren Peter Madsen mordåtalad – och åklagaren yrkar på livstids fängelse. Mordet var planerat och kan ha skett genom skärskador i halsen eller kvävning, enligt åtalet. Men dödsorsake­n är oklar.

- HBL-JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Fem månader har gått sedan den svenska journalist­en Kim Wall följde med Peter Madsen i ubåten UC3 Nautilus för att skriva ett reportage, men det var bara Madsen som kom i land dagen därpå. Sökinsatse­r i havet drog i gång och i slutet av augusti hittades Kim Wall död – en torso hittades utanför Amager i Köpenhamn.

Nu åtalas Peter Madsen för mordet och specialåkl­agaren Jakob Buch-Jepsen kräver att UC3 Nautilus konfiskera­s och destrueras.

– Inget tvivel om att Åklagarmyn­digheten anser det här fallet vara både mycket ovanligt och extremt grovt, säger Jakob Buch-Jepsen inför ett tjugotal kameror och ännu fler journalist­er i Köpenhamn.

Yrkar på livstid

Han är medveten om det enorma allmänintr­esset för fallet, men betonar att brottet haft tragiska följder för Kim Wall och hennes anhöriga – det är i rättssalen han vill lägga fram bevis – inte inför pressen.

Om mordåtalad­e Peter Madsen – som även misstänks för bland annat brott mot griftefrid och grovt sexualbrot­t

– döms yrkar åklagaren på livstids fängelse. Men det rättsliga rådet i Danmark, som förhållit sig till en rättspsyki­atrisk undersökni­ng av Madsen, har gjort bedömninge­n att den åtalade även kan dömas till så kallad förvaring vid fällande dom.

Förvaring är liksom livstids fängelse

ett tidsobestä­mt straff, och är en av grannlande­ts strängaste påföljder. Det är på grund av Madsens personligh­et och att han kan utgöra en fara för andra som det rättsliga rådet kommit fram till sin bedömning.

 ?? Foto: ePa / JenS aStruP ?? ■
Åklagare Jakob Buch-Jepsen håller pressträff i Köpenhamn med anledning av åtalet mot Peter Madsen.
Foto: ePa / JenS aStruP ■ Åklagare Jakob Buch-Jepsen håller pressträff i Köpenhamn med anledning av åtalet mot Peter Madsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland