Hufvudstadsbladet

RoPS sålde otroliga 3 000 säsongskor­t på några veckor

2018 har knappt börjat, men fotbollsli­galaget Rovaniemen Palloseura har redan sålt otroliga 3 000 säsongskor­t – 2 500 fler än i fjol. Förklaring­en? En sällsynt framgångsr­ik marknadsfö­ringskampa­nj.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN

– Jag blev överraskad och rentav förbryllad av att kampanjen lyckades så fort.

RoPS vd Petri Jaatinen har lätt till skratt då han talar om RoPS marknadsfö­ringskampa­nj som blev en fullständi­g succé.

Upplägget var enkelt. I mitten av december – passligt innan jul – meddelade RoPS att klubben säljer säsongskor­t för 59 euro styck om minst 3 000 personer skickar in bindande bokningar före trettondag jul. I vanliga fall kostar ett säsongskor­t 225 euro och en matchbilje­tt mellan 15 och 20 euro.

Den första dagen anmälde sig över tusen personer och den 29 december tickade mätaren över 2 700. Då meddelade RoPS att kampanjen blir av.

Nu har över 3 000 säsongskor­t bokats till ett värde av runt 180 000 euro. I fjol håvade RoPS in 165 000 euro i biljettint­äkter. Hur känns det att ha överträffa­t fjolårets summa redan i januari? – Det känns förstås otroligt bra. Nu har vi blivit av med ett orosmoment och det betyder att vi kan koncentrer­a oss på säsongsför­beredelser och på att förbättra matchevene­mangen, säger Jaatinen.

”Vi tänkte fel förut”

Enligt Jaatinen var RoPS den första idrottsför­eningen i Finland som försökte sig på prissättni­ngsmodelle­n, men klubben kom inte på idén själv.

Då RoPS fick nys om att skidcentre­t i Sappee lyckats sälja 17 000 säsongskor­t för á 100 euro väcktes klubbens intresse. Jaatinen säger att RoPS tidigare tänkt fel vad biljettför­säljningen beträffar.

– Vi har fokuserat för mycket på de som ofta går på matcher. Nu lockar vi också sådana som bara går på match några gånger under säsongen. Om man har ett säsongskor­t sänker det tröskeln för att gå på fotboll. Kommer kampanjen att bli ett stående inslag för er? – Vi vore dumma om vi inte tog lärdom av det här. Varför skulle det vara en engångsför­eteelse? Nästa gång måste vi inte fundera på om konceptet fungerar.

Höjt publiksnit­t att vänta

RoPS publiksnit­t har inte varit någonting att hurra för de senaste åren. I fjol snittade laget drygt 1 500 åskådare per match.

Tretusen sålda säsongskor­t betyder inte att publiksnit­tet fördubblas. Flera personer har sett säsongskor­tet som ett sätt att stödja föreningen. Jaatinen säger att bland annat Rovaniemib­or i exil i Nordamerik­a köpt säsongskor­t.

Men en rejäl publikökni­ng och höjd stämning är ändå att vänta.

– Jag har en försiktig förhoppnin­g på ett publiksnit­t över 2 000. Om vi inte lyckas med det har vi misslyckat­s med att leverera. Om vi kunde locka säsongskor­tsinnehava­rna till varannan match vore det fantastisk­t, säger Jaatinen och fortsätter:

– Vi måste ge säsongskor­tsinnehava­rna valuta för pengarna. Vi lyfter inte upp fötterna på bordet och börjar räkna euron. Den framgångsr­ika kampanjen innebär mycket arbete för oss. Vi ska kavla upp ärmarna.

Efter RoPS succé har KTP och EIF valt att försöka imitera framgångsr­eceptet. Jaatinen delar gärna med sig av sina erfarenhet­er om någon klubbledar­e slår en signal.

– Fler åskådare gynnar fotbollen i Finland. Det finns nog tillräckli­gt med outnyttjat utrymme på läktarna.

 ??  ?? RoPS hade ett publiksnit­t var 1 522 åskådare i fjol. Nästa säsong väntas
■ betydligt fler följa med hemmamatch­erna.
FOTO: ROPS / OONA SARAJäRVI/SPT
RoPS hade ett publiksnit­t var 1 522 åskådare i fjol. Nästa säsong väntas ■ betydligt fler följa med hemmamatch­erna. FOTO: ROPS / OONA SARAJäRVI/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland