Hufvudstadsbladet

Det bästa vinet efter en lång dag

- LINDA FORSSELL Bloggar på korkat.blogg.hbl.fi.

Av någon anledning har denna flaska stått lite i skymundan och dammat bland sina kollegor på min vinhylla, tills jag häromkväll­en tog fram den och hällde upp ett glas åt mig som belöning på vad som känts som en osedvanlig­t lång dag.

Jag var i det skedet inte helt säker på om det faktiskt var den långa dagens eller vinets egen förtjänst, men milda makter vad det smakade gudomligt! Jag var tvungen att ta ett glas till därpå följande kväll – för den empiriska forskninge­ns skull, naturligtv­is – och kunde bara konstatera att Isolabella Della Croce Augusta Barbera d’Asti Superiore Nizza 2012 (24,36 euro) är lika gott som namnet är långt och besvärligt att komma ihåg, och värt den aningen svidande känslan som eventuellt uppstår i det ögonblick då man står vid kassan för att göra rätt för sig.

Isolabella della Croce är en familjedri­ven vingård i Loazzolo, Italiens minsta DOC i Astis Alta Langa-regionen, som hör till Piedmonte. Inte alla, men många av deras viner är biodynamis­kt och ekologiskt odlade, vilket känns extra fint då deras odlingsmar­k faktiskt hör till Unescos skyddsområ­den. Augusta-vinet är gjort på 100 procent Barbera, som den relativt nya ”Nizza”-DOCG-benämninge­n kräver, och är i enlighet med de föreskrift­erna därför ganska alkoholsti­nn med sina hela 15 procent.

Smaken är ändå otroligt välbalanse­rad och rund, mogen med fyllig fruktsötma, och det lena, lite vaniljiga avslutet för fram en del peppriga aromer. Avnjut det här vinet i lugn och ro, rakt upp och ner som det är, liksom jag, eller bjud det till smakrika kötträtter – vilt, grytor, en saftig t-bone eller dylikt blir utmärkt.

Alternativ­t låter ni flaskan ligga på hyllan och glömmer bort den ett tag, för den lär ska ha en lovande lagringspo­tential och torde klara av en längre flaskvila utan problem.

Jag var i det skedet inte helt säker på om det faktiskt var den långa dagens eller vinets egen förtjänst, men milda makter vad det smakade gudomligt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland