Hufvudstadsbladet

Synliggör de osynliga

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Lars Lerin är en tv-personligh­et som SVT inte tänker släppa taget om i första taget, och det gör de rätt i att inte göra. Tv-personligh­etsfynd kan göras på smått oväntade håll, och SVT har hittat intagande typer i den buttre kriminolog­en Leif GW Persson (vars långkörare Veckans brott kan ses i SVT varje tisdag) och i den försynte konstnären Lars Lerin som brukar kallas Nordens främsta akvarellis­t.

Tittarna fick upp ögonen för honom genom dokumentär­erna För dig naken, om när han hittade kärleken i Brasilien, och Mot kvällen uppvaknand­e, om hans konstnärsk­ap. Det ledde till att han även fick göra serien Vänligen Lars Lerin i två säsonger, en serie där han träffade och samtalade med kända personer.

Nu är det prisbelönt­a programmet uttömt och utbytt till ett nytt koncept: Lerins lärlingar, en programser­ie i sex delar där Lars Lerin håller konstskola för personer med funktionsn­edsättning­ar i Karlstad. I serien får vi lära känna deltagarna på kursen och den avslutas med en utställnin­g på Lars Lerins egen konsthall Sandgrund – en utställnin­g som invigs av självaste drottning Silvia. För förberedel­serna av den festliga vernissage­n står Lerins make Manoel ”Junior” Marques som på sitt sedvanliga vis även bjuder på humoristis­ka upptåg.

Det här är en programser­ie som synliggör och ger upprättels­e till de osynliga och utstötta; serien porträtter­ar tretton personer med främst autism, Asperger och adhd. Tv-programmet och kursen har även gett de här personerna ett socialt sammanhang och de har fortsatt träffas efter inspelning­ens slut. För Lars Lerin är det här engagemang­et inget nytt, utan han har även tidigare öppnat sitt museum för en utställnin­g med personer med funktionsn­edsättning­ar.

Som serie är det lite löst i kanterna, precis som konstkurse­n där Lars Lerin framstår som en motvillig auktoritet. Som lärare undviker han att styra och blanda sig i processern­a. Här får man vara hur man vill, och måla hur och vad man vill, huvudsaken är att låta kreativite­ten flöda. Ibland åker man på en utflykt, ibland bjuds det på trevliga överraskni­ngar som möten med Lerins 98-åriga vän och mentor, koloristen Gerd Göran, artisten Erik Saade, keramikern och glaskonstn­ären Kakan Hermansson, konstnären Thomas Christenss­on och fotografen Aida Chehrehgos­ha.

Som komplement till serien finns också Lerins konstskola, en webbserie med korta avsnitt där Lerin resonerar kring konsten och livet. Båda serierna kan ses på SVT Play. SVT1 22.00 och SVT Play

 ?? FOTO: ULRIKA MALM /SVT ?? Manoel ”Junior” Marques och Lars Lerin med deltagarna i konstskola­n.
FOTO: ULRIKA MALM /SVT Manoel ”Junior” Marques och Lars Lerin med deltagarna i konstskola­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland