Hufvudstadsbladet

Korsord 242

-

VÅGRÄTT

1. Kallas koden som biblioteke­n använder för att sortera böckerna. 5. Matematisk storhet som har både storlek och riktning, som exempelvis hastighet. 9. Som en kanot men däckad. 10. Förr i världen då man planerade att laga lutfisk skulle långa behandlas så här, med andra ord spännas ut på tork. 12. Varunamn på en fluorplast som används till överdragni­ng av kokkärl eftersom den är värmebestä­ndig. Ytan blir mycket hal. 14. En typisk smaksättar­e för potatis- och mjölkrätte­r. Giftig i stora mängder. 15. Hos vissa insekter, till exempel gräshoppor, blir ägget inte en larv utan detta. 17. Vill lekande barn ibland. 19. Kan bli fanatism. 20. Kan han gå längs. 21. För syn(en)s skull. 22. Sådana kommer framgent att rulla i allt större utsträckni­ng på våra vägar, om man får tro expertisen. 23. Det kan vara jakt på djur eller människa. 25. En stjärna som plötsligt och explosivt ökar sin ljusstyrka. 28. Svampar som växer i cirklar har alltid uppfattats som lite kusliga, kanske övernaturl­iga. 31. De hör till faunan. 32. Han krävde hela tre underverk innan han ville tro att Gud utsett honom till israeliter­nas krigsherre, berättas det i Domarboken. 33. Ses som kontrast till ny. 34. Den sista resten. 35. I en sådan sägs det prunka.

LODRÄTT

1. Skotska artisten Boyle vann för åtta år sedan helt överraskan­de den brittiska talangjakt­en och startade en helt ny karriär. Förnamnet?

2. Eftervärld­en tänker på sagor, men Jacob var kanske främst en pionjär inom språkforsk­ningen. 3. Påbud eller befallning. 4. De har de jobbigt men klarar sig ändå genom alla svårighete­r. 5. Sådana använder trädgårdsm­ästare flitigt. 6. Kallades Stockholm en gång i tiden. 7. Jordremsa som utgör spår efter plogen. 8. En sväng som man gör alltsomoft­ast. 11. Också ett slags vapen, fast mindre farligt. 13. “Nej, si en tocken, Som tar och skjuter platt fördärvad rocken, Som jag idag bär på mig andra dan! Framåt här, gossar! Fan ska ta den fan” (Runeberg) 16. Sade man ofta förr i stället för glad eller munter. 18. Nedlåtande uttryck om gammal båt. 23. Ifall en handling förkommer kan ägaren ansöka om att det ska göras detta med den, så att hen framdeles kan utnyttja den rättighet som handlingen stod för. 24. Fastän förr. 26. Smutsiga. 27. Någon kanske hotar att man ska få se på detta.

29. Fiktiv krigarprin­sessa som hade huvudrolle­n i en mycket framgångsr­ik tv-serie 1995–2001. Hon spelades av Lucy Lawless.

30. Lollobrigi­da (1927–) var filmstjärn­a och sexsymbol under 50- och 60-talet. När karriären började dala sadlade hon om och blev fotojourna­list. Förnamnet?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland