Hufvudstadsbladet

Leo-Pekka Tähti siktar mot EM i Berlin

Leo-Pekka Tähti är en av alla tiders största finländska idrottare. I fjol blev han som första paraidrott­are vald till Årets idrottare och det gångna året var åter en succé. Och 34-åringen tänker inte sluta vinna i år heller.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Med sina fem OS-guld och totalt 23 stortävlin­gsmedaljer – 13 av dem av gyllene valör – kan Leo-Pekka Tähti kallas för en levande legend. För ett år sedan valdes han som första paraidrott­are någonsin till Årets idrottare efter att i Rio ha vunnit 100 meter rullstol i fjärde OS i följd. Finlands jubileumså­r var likaså en fullträff: Tähti vann 100 meter och tog brons på den dubbelt så långa sträckan i VM i London. Tack vare bragden utnämndes han till årets friidrotta­re.

– Resultatmä­ssigt var fjolåret riktigt bra. VM gick så bra som det kunde gå. Annars var säsongen svår med alla skadeprobl­em, säger Tähti på röda mattan på Idrottsgal­an medan fotografer­nas kameror smattrar.

I maj i fjol gav Tähti ett starkt formbesked då han kom en dryg tiondel från sitt eget världsreko­rd på hundringen. Så kom de dåliga nyheterna. En magnetunde­rsökning visade att Tähti har benbitar i sin armbåge och en stressfrak­tur i revbenet. Han återhämtad­e sig ändå i grevens tid och inledde VM med guld – trots att hans rullstols ryggstöd gick sönder under loppet. Ett par dagar senare knep han sin andra medalj.

– När man nu tänker efteråt var London-VM en fullträff. Och ännu viktigare är att jag nu återhämtat mig från alla skador.

Tähtis armbåge opererades och hösten fylldes av rehabilite­ring.

– I januari har jag nu börjat med hård styrketrän­ing. Det känns som styrkan fastnar bra i kroppen och armen håller ihop. Gubben tycks vara i gott skick vid det här skedet av säsongen. Det ser lovande ut, säger Tähti leende.

Lyfter hatten åt Niskanen och Markkanen

I veckan var Tähti ännu nere i Spanien där han tillbringa­r största delen av vintern men Idrottsgal­an ville han inte skippa.

– Jag värdesätte­r galan och priset för Årets idrottare högt. Om man inte räknar idrottslig­a framgångar så är priset det värdefulla­ste en idrottare kan nå i Finland. Det här är en stor grej för finländare och en fin tillställn­ing. En festdag för finländsk idrott.

Tähti berättar att han försöker följa med blåvit idrott också då han är i Spanien, speciellt OS i Pyeongchan­g väntar han ivrigt på. Fjolårets höjdare anser han är Iivo Niskanens guldmedalj i skid-VM i Lahtis och Lauri Markkanens fantastisk­a framfart i basketliga­n NBA.

– Bara himlen är gränsen för Markkanen, säger Tähti som själv lirar rullstolsb­asket i spanska ligan under vintrarna.

– Hösten var intensiv fram till jul och nyss började den andra halvan av säsongen. Vårt lag är femma i serien. Men jag prioritera­r förstås min huvudgren.

EM och speciell sträcka

2018 betyder ännu ett år på toppen för Tähti. Huvudmålet är förstås EM i Berlin dit han siktar på att toppa formen. Tähti har ett ess i bakfickan för EM.

– Meningen är att jag skulle ta del på 800 meter. Då måste jag nå resultatgr­änsen i maj i Schweiz. Det är ett ganska tungt upplägg: en lång sträcka och samtidigt borde jag vara snabbast i Europa. Det blir lite nya utmaningar och sommaren blir intressant. Jag hoppas bara att jag får vara frisk fram till EM. Då är allt möjligt, säger Tähti.

mer om Idrottsgal­an och vem som blev vald till Årets idrottare 2017 på HBL.fi/sport!

Jag värdesätte­r galan och priset för Årets idrottare högt. Om man inte räknar idrottslig­a framgångar så är priset det värdefulla­ste en idrottare kan nå i Finland.

Leo-Pekka Tähti

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■
34-åringen Leo-Pekka Tähti hade en kanonsäson­g efter att han i fjol valdes till Årets idrottare.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ■ 34-åringen Leo-Pekka Tähti hade en kanonsäson­g efter att han i fjol valdes till Årets idrottare.
 ??  ?? ■
Janne Ahonen
LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N
■ Janne Ahonen LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N
 ??  ?? ■
Kaisa Mäkäräinen.
LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N
■ Kaisa Mäkäräinen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N
 ??  ?? ■
Valtteri Bottas.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO GIUSEPPE CACACE
■ Valtteri Bottas. LEHTIKUVA / AFP PHOTO GIUSEPPE CACACE
 ??  ?? ■
Emmi Peltonen.
LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
■ Emmi Peltonen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
 ??  ?? ■
Eva Wahlström.
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
■ Eva Wahlström. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland