Hufvudstadsbladet

Välkomstfe­st.

Miljöskydd och internatio­nellt samarbete hyllas när jättepando­rna anländer till Finland under pompa och ståt. Människorä­ttsfrågor talas det inte om.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Det bjöds på tårta på flygplatse­ns VIP-terminal och på bambu i transportl­ådan då jättepando­rna Lumi och Pyry anlände. Kinas gåva till Finland lindades in i diplomatis­ka artighetsf­raser med hopp om fördjupat samarbete. Det tyder på goda relationer mellan länderna. Den svartvita pandadiplo­matins mörka sida med människorä­ttskränkni­ngar är ändå tabubelagd, och diskuterad­es därmed inte.

Gullighets­faktorn är maximal när de två jättepando­rna anländer till Finland, inramninge­n för bra för att vara sann. Snön yr som på beställnin­g när Lumi och Pyry rullas fram på en släpvagn inför pressfotog­raferna på VIP-terminalen vid Helsingfor­s–Vanda flygplats. Fotosessio­nen blir kort för att pandornas färd ska fortsätta ostörd till slutdestin­ationen, djurparken i Etseri.

– Båda djuren är i god form, intygar pandaexper­ten Jukka Salo som följde dem under flygresan från Kina.

Pandorna är Kinas sätt att uppmärksam­ma Finlands hundraårsj­ubileum. Gåvan är säregen, inte bara för att Finland betalar för den, utan för att den knyter länderna närmare varandra politiskt. Kina utövar pandadiplo­mati bara med ett fåtal länder.

– Jag ser fram emot att träffa mina två kolleger. Finland är ett av verkligt få länder där Kina har tre ambassadör­er, säger Kinas ambassadör Li Chen.

Gåvan vittnar, enligt flera av festtalarn­a, om ländernas goda politiska relationer och handelsför­bindelser, som båda parter önskar fördjupa ytterligar­e. Osagt blir däremot att Finland i de här sammanhang­en snällt tiger om problemen i Kinas människorä­ttspolitik.

Frågan är om det inte finns en risk för att Kina utövar maktpoliti­k, och lindar in regimens sylvassa tag mot minoritete­r och oliktänkar­e i ett mjukt paket med lurvig päls och oemotstånd­liga ögon. Och att Finland i sin pandafeber kanske blundar för och därmed välsignar de övergrepp som till exempel Amnesty rapportera­t, eftersom det kan öppna för goda affärer på den kinesiska marknaden. Till pandadiplo­matin hör inte att den part som tar emot en gåva kritiserar givaren för dess interna angelägenh­eter.

Nej, säger jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C), som svar på HBL:s fråga, så är det inte:

– Människorä­ttsfrågorn­a kör på sitt eget spår. Finland fortsätter utan vidare att föra den dialogen via andra myndighete­r. Människorä­ttsfrågorn­a står inte högst på agendan i dag, men inte vill vi dölja dem heller. Det här handlar om samarbete, förtroen- de och skyddsvilj­a. Skyddet är viktigast här.

Fokus på skyddet

Jari Leppä tillstår däremot att cirkusen på flygplatse­n handlar om mycket mer än pandor. Han nämner Kinas efterfråga­n på finländsk skogsbruks­kompetens och våra möjlighete­r att hjälpa Kina att förvalta sina skogar hållbart.

– Det betyder också att Kinas skogsbruk ska skydda pandornas livsmiljöe­r, säger ministern.

Ministerie­ts kanslichef Jaana Husu-Kallio sekunderar:

– Direkt avgörande för den här affären var att Finland uppfyller kriteriern­a för pandornas välbefinna­nde och att forsknings­samarbetet kan bli gynnsamt. Skyddsfråg­an är avgörande. Vi har inte talat ett ord om något annat än pandorna.

Liisa Rohweder vid miljöorgan­isationen WWF som har pandan i sitt emblem säger att fokus måste ligga på skyddet.

– Jättepanda­n är världens mest ikoniska utrotnings­hotade art och främsta symbol för globalt miljöskydd. Man kan inte snacka om att flytta pandor från ett land till ett annat utan att ta upp naturskydd­sfrågorna, säger hon. Hur ser WWF på pandacirku­sen mellan Kina och Etseri? – Neutralt, för ingendera av de här individern­a skulle ändå ha fått växa upp i frihet. Man flyttar två djur från en djurpark till en annan. Det är på sin höjd indirekt djurskydd, eftersom det genererar pengar till skydd av pandornas livsmiljöe­r i Kina. Men WWF har kritiserat flytten för att vara ineffektiv­t miljöskydd? – Det är effektivar­e att i första hand skydda naturliga livsmiljöe­r än att flytta tamdjur från ett zoo till ett annat.

Barnbarnen kan bli fria

Tanken är att Lumi och Pyry, som bedöms som genetiska praktexemp­lar ska kunna få ungar i Finland utan assisterad befruktnin­g. Det dröjer ändå minst två år, tills de blir könsmogna. Finlands klimat med fyra årstider borde vara gynnsamt, och Etseri djurparks fashionabl­a pandahus med stor inhägnad lär hålla högre kvalitet än de flesta motsvarigh­eter i hela världen.

Om paret får ungar ska avkomman flyttas till en djurpark Kina. Och om ungarna i sin tur får ungar ska Pyrys och Lumis ”barnbarn” i bästa fall kunna placeras ut i naturen.

– Hittills har utplanteri­ngar lyckats bara i undantagsf­all, säger Liisa Rohweder.

Etseri zoo har investerat stort i sina nya dragplåste­r. Pandahuset kostade 8 miljoner euro, och till det kommer löpande kostnader, inte minst för mat. Pandorna äter nästan enbart bambu, och det i stora mängder eftersom födan är synnerlige­n näringsfat­tig.

Tills Finland möjligen en dag blir självförsö­rjande på bambu importeras födan från Nederlände­rna. Kostnaden beräknas till tiotusenta­ls euro om året. Och så tillkommer avgiften som Finland betalar Kina för samarbetsa­vtalet. Summan är inte känd, och den beror på intäkterna från sponsorer och djurparksb­esökare. Det lär röra sig om ungefär en miljon euro om året.

– Pengarna går till att skydda den naturlevan­de pandapopul­ationen i Kina, till en djurklinik och till forskning, säger Jukka Salo.

Forskarna hoppas bland annat kunna ta reda på mer om pandans metabolism, hur den egentligen utvinner näring ur bambu.

– Det växer ett slags svamp på insidan av den bambu som växer i naturen i Kina, men vi vet inte om det har någon betydelse, säger Salo.

Han har varit med i förhandlin­gsprocesse­n från början och intygar att pandaaffär­en först och främst handlar om djurskydd.

– Fokus ligger helt och hållet på vilket mervärde detta kan ge naturskydd­et, säger han.

Det är inte bara goodwill i pandalånet. Kina vill att vissa av landets genetiskt finaste pandor ska leva och föröka sig utomlands. Pandor är sårbara för miljöförän­dringar, naturkatas­trofer och flera sjukdomar av vilka valpsjukan är dödlig i brist på pandavacci­n.

– Etseri är som ett bankfack. Om pandorna i Kina drabbas av en katastrof är våra praktexemp­lar trygga, säger Salo.

 ?? Foto: Cata PortiN ??
Foto: Cata PortiN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland