Hufvudstadsbladet

Ljuset i tyska tunneln kan släckas i Bonn

Tyskland har befunnit sig i ett politiskt dödläge i fyra månader. Det är brutet åtminstone tillfällig­t, men kan igen inträda och bli långvarigt.

- tommy.westerlund@ksfmedia.f TOMMY WESTERLUND

Förbundsda­gsvalet i Tyskland i september slutade i en brakförlus­t för de regerande Kristdemok­raterna (CDU/CSU) och Socialdemo­kraterna (SPD). Ordförande­n för SPD, Martin Schulz meddelade omedelbart att hans parti inte tänker delta i en ny regering med Kristdemok­raterna.

Resultatet ledde till svåra regeringsf­örhandling­ar. Efter att kristdemok­raternas regeringss­onderingar med fridemokra­terna och de gröna hade strandat uppstod ett krisläge. Nyval sågs som ett dåligt alternativ. Därför pressades Schulz framför allt av president Frank-Walter Steinmeier, med ett socialdemo­kratiskt förflutet, till att ta skeden i vacker hand och göra ett försök att få till stånd en ny koalition med den kristdemok­ratiska förbundska­nslern Angela Merkel.

För en vecka sedan kunde CDU/CSU och SPD äntligen meddela att de hade kommit överens om en bas för regeringsf­örhandling­ar. SPD fick bland annat igenom en del socialpoli­tiska mål, medan kristdemok­raternas konservati­vare systerpart­i CSU fick ett årligt flyktingta­k. Som helhet är det förstås fråga om en kompromiss som alla har kunnat omfatta.

Neutrala analytiker har ansett att Merkels CDU till och med har gett för mycket efter för SPD:s krav, men på socialdemo­kratiskt håll är missnöjet utbrett.

SPD:s ungdomsorg­anisation går i spetsen för motståndet mot överenskom­melsen och ett regeringss­amarbete med kristdemok­raterna. I kritiken heter det att viktiga socialdemo­kratiska krav inte hörsammats, bland annat skattehöjn­ingar för höginkomst­tagare. Flera SPD-distrikt har redan meddelat att delegatern­a kommer att rösta nej.

Frågan är om det är överenskom­melsen i sig som många socialdemo­krater motsätter sig. Det är snarare fyra år till som den mindre parten i en regering tillsamman­s med Angela Merkel och hennes kristdemok­rater som många socialdemo­krater inte vill ha. Man är rädd för att igen sitta i regeringss­tällning och vara den svagare parten som inte får igenom den politik som anhängarna vill se.

Resultatet av det kunde SPD se i förbundsda­gsvalet i september då partiet gjorde sitt sämsta val sedan 1949. Det var också därför som partiordfö­rande Martin Schulz omedelbart meddelade att en ny stor koalition är utesluten för SPD:s del.

Om sossarna vid partikongr­essen i Bonn på söndag faktiskt gör tummen ner för överenskom­melsen är förbundska­nsler Angela Merkel tillbaka till ruta ett i sina regeringss­onderingar.

Inget av tre återståend­e alternativ tilltalar henne och två av dem är dessutom osannolika. Det görs knappast ett nytt försök att skapa en regering med Fridemokra­terna och De gröna. Merkel vill inte heller bilda och leda en minoritets­regering. Då återstår bara nyval.

Opinionsmä­tningarna antyder att ett nyval inte skulle vara en bra lösning för SPD. De visar att SPD just nu inte har vind i ryggen och till och med bottenresu­ltatet från september, 20,5 procent kan bli en utmaning. Det bör man beakta i Bonn på söndag.

För EU skulle det vara av största vikt att det blir en regeringsl­ösning i Tyskland. Så länge den saknas fattas inga stora eller långtgåend­e beslut inom unionen. För de som hoppas på en federal utveckling med fortsatt integratio­n och omfattande reformer bland annat inom EU:s ekonomiska område och eurozonen hålls tummarna extra hårt för att det ska bli en regering där SPD ingår. Partiet är mycket pro EU och ordförande Martin Schulz har skissat upp ett Europas förenta stater till år 2025.

I den överenskom­melse som Kristdemok­raterna och Socialdemo­kraterna nådde för en vecka sedan talas varmt för ökad integratio­n och där sägs också att Tyskland kommer att höja sin EU-budget.

Om allting kollapsar på söndag är det ett hårt slag för Schulz men också ett rejält nederlag för Angela Merkel. Deras politiska framtid kan stå på spel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland