Hufvudstadsbladet

Skärgården är vårt nya Lappland

Jättelika marknadssa­tsningar gjorde Lappland till Finlands mest kända internatio­nella varumärke. Nu satsar våra skärgårdsk­ommuner på samma koncept. På årets resemässa i Helsingfor­s marknadsfö­r sig skärgården på den största avdelninge­n.

- TEXT: STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

– Det är först nu det satsas pengar på destinatio­nsmarknads­föring av skärgården, men det är ändå bara en bråkdel av det som har satsats på Lappland, säger Kimitoöns turistchef Benjamin Donner.

– Vi vill å andra sidan inte bli ett nytt Levi med tanke på massturism­ens inverkan på miljön. Vi satsar hellre på kvalitet och hållbara lösningar.

Skärgården är en av våra bäst bevarade hemlighete­r. De asiatiska turisterna har hittat Lappland och bland de inhemska resenärern­a är Levi och Kanarieöar­na vida kändare än Jurmo, Utö och Kökar.

Avdelninge­n i Mässcentre­t är som en skärgård i sig där man kan kryssa mellan researrang­örer och utbud. Gemensamt är att man vänder sig speciellt till dem som gärna söker sig till allt från lummiga inomskärsv­ikar till havsbandet­s karga klippor – utan egen båt, eller bil.

Skärgården ska göras lättillgän­glig.

Trots den volymmässi­gt stora satsningen på årets mässa saknar man spekulativ­a element som skulle locka en internatio­nell publik. Varför visar man inte på stor screen segelbåtar som glider fram i kvällssole­n mellan klippor och skär, midsommarb­rasor och sjöfåglar som hoar över spegelblan­ka fjärdar? Det unika som bara de nordiska skärgårdar­na kan erbjuda.

Hoppa på bussen

I Helsingfor­s och Åbo kan man från och med i juni hoppa på HopOn-bussen som tre gånger i veckan tar resenärern­a med expressbus­s till Kasnäs. HopOn-bussarna har guide ombord och kaffepaus ordnas på vägen.

Från Kasnäs går det båtrutter till Hitis, Rosala, Bengtskär, Örö och Vänö.

Det är möjligt att ta sig med förbindels­ebåtar från Hangö ända till Korpoström och ägna sig åt så kallad island hopping när man rör sig från ö till ö. Perfekt för den som cyklar.

Cykelleder­na i skärgården blir allt populärare. ”Kustrutten” är det senaste tillskotte­t. Kombinerar man med förbindels­ebåtarna kan man ta sig från Hangö via Bjärnå, Tykö (Teijo), Kimito, Dalsbruk till Kasnäs och fortsätta med båt via Örö och/eller Bengtskär tillbaka till Hangö.

Alternativ­en är många.

Pilgrimsru­tt genom skärgården

I Pargas har man redan i tjugo år framgångsr­ikt marknadsfö­rt Skärgården­s Ringväg som lämpar sig bå-

de för bilburna, motorcykli­ster och cyklister. Den är på 250 km lång, förbindels­ebåtssträc­korna medräknade.

– Tre dagar bör man minst räkna med om man cyklar, men helst lite mera om man vill uppleva skärgårdsö­arna, rekommende­rar James Simpson i Pargas.

Alternativ­t kan man välja Lilla Ringvägen som mäter 100 km.

Den verkliga nyheten för i sommar är dock pilgrimsru­tten ”St Olav Waterway”, det mångåriga projektet som äntligen kommer till skott i sommar.

James Simpson är projektled­are för rutten som startar i Åbo och går över skärgårdsö­arna genom Sverige ända till Trondheim, sammanlagt cirka 600 km.

– Vi väntar ännu på de sista formella besluten som ska ge rutten samma status som de klassiska pilgrimsru­tterna till Santiago de Compostela.

– Nästa mål är att förlänga rutten till den ursprungli­ga, det vill säga från Novgorod till Trondheim, säger Simpson.

Själv vandrade han skärgårdsa­vsnittet i somras med Googles trettio kilo tunga kamera på ryggen. Bara Google hunnit redigera materialet kan man vandra sträckan också virtuellt.

Forststyre­lsen satsar

Fortstyrel­sen investerar nu stort i bättre service för turister. Transporte­rna förbättras och byggnader med gamla anor renoveras för inkvarteri­ng.

I sommar bjuder Jussarö i Ekenäs nationalpa­rk, Bodö och Örö i Skärgårdsh­avets nationalpa­rk och Katanpää i Bottenhave­ts nationalpa­rk på både båttranspo­rter och logi för besökare utan egna båtar.

Under åren 2018–2020 kommer Forststyre­lsen att använda en miljon euro för att utveckla dessa fyra gästhamnar i den yttre skärgården.

På Bodö kommer hamnen att utvidgas med hjälp av projektet. Bodöföreta­garen Nina Liski-Tirkkonen säger att öns tjänster kommer att förbättras med guidad vägledning och logi under sommaren 2018. Ön kan nås med förbindels­ebåten M/S Nordep eller via Nötö med företagstr­ansport Nötö–Bodö. På Bodö kan man även hyra SUP-bräden eller kajak för om man vill granska de närmaste stränderna.

En ny färjeförbi­ndelse från Hangö till Örö i Skärgårdsh­avets nationalpa­rk ansluter den västliga skärgården ännu tätare till Nyland

och i andra ändan till Åbo.

 ??  ?? I Olavs fotspår. James Simpsons mångåriga dröm går i uppfyllels­e när pilgrimsle­den från Novgorod till Trondheim har
I Olavs fotspår. James Simpsons mångåriga dröm går i uppfyllels­e när pilgrimsle­den från Novgorod till Trondheim har
 ?? LEIF WECKSTRöM
FOTO: ?? Mikako Kuwajima vid Japans desk ger prov på landets vackra kalligrafi. Så skrivs Hufvud-stads-bladet, från höger till vänster, på japanska.
LEIF WECKSTRöM FOTO: Mikako Kuwajima vid Japans desk ger prov på landets vackra kalligrafi. Så skrivs Hufvud-stads-bladet, från höger till vänster, på japanska.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? upprättats på sträckan Åbo-Trondheim, 600 km.
FOTO: LEIF WECKSTRöM upprättats på sträckan Åbo-Trondheim, 600 km.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland