Hufvudstadsbladet

Turista i Tatarstan eller Uganda?

Exotiska resemål saknas inte på årets resemässa. Vad sägs om ett två och en halv timmes direktflyg till Tatarstan eller en vecka i Uganda?

- STEFAN LUNDBERG

Tatarstan står knappast överst på listan med ställen som bör besökas i brådrasket. Det kräver faktiskt lite hjälp från Google innan den ryska delrepubli­ken är så att säga placerad på kartan.

Orsaken är att den bytt namn nästan lika ofta som Nils Torvalds bytt strumpor. Tatarstan, som ligger mellan floderna Volga och Kama, 800 km från Moskva har tidigare kallats såväl Kazan som Tatarien. Majoritets­befolkning­en består, som namnet antyder, av tatarer.

Visit Tatarstan skryter med att republiken är ”ett av Rysslands mest lockande turistmål”.

Huvudstade­n Kazan kommer i sommar att stå i det internatio­nella blickfånge­t eftersom staden är en av värdarna för fotbolls-VM.

Mest känd är staden dock för sin stora årliga operafesti­val och för Rudolf Nurejevs klassiska balettfest­ival i maj.

Tatarstan säljs som ett veckolångt paketresem­ål där också S:t Petersburg ingår.

Uganda avskräcker inte

Annette Bitarakwat­e ser nästan förbluffad ut när jag undrar om det är tryggt att resa i Uganda i dag.

– Visst är det tryggt! I gränstrakt­erna där det var oroligare för ett antal år sedan finns det nu stark infrastruk­tur.

Ugandas och grannlande­t Rwandas blodiga samtidshis­toria framkallar dock fortfarand­e ofta kalla kårar hos omvärlden. Så djupt har folkmorden etsat sig i vårt kollektiva minne.

Men faktum är att Rwanda – och tydligen nu också Uganda – hör till världens säkraste länder, ur turistens synvinkel. Åtminstone i Rwandas huvudstad Kigali har HBL:s mässbesöka­re rört sig under dygnets tystaste timmar utan några problem.

Bitarakwat­e lockar oss till Uganda med en storslagen natur där det inte saknas lejon, apor och gorillor. De sistnämnda håller till i de dimmiga bergen och är lite opålitliga.

– Ofta tar det bara tjugo minuter innan turistgrup­perna får syn på dem, men ibland kan de ta upp till åtta timmar innan man ser skymten av dem.

Sju dagar är en lämplig tid i landet, säger Bitarakwat­e.

Den ugandiska turistbyrå­n har sju olika samarbetsp­artner i Finland så det lär inte vara svårt att hitta en lämplig resa.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Annette Bitarakwat­e på Ugandas statliga turistbyrå försäkrar att Uganda är lugnt, tryggt, vackert och spännande.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Annette Bitarakwat­e på Ugandas statliga turistbyrå försäkrar att Uganda är lugnt, tryggt, vackert och spännande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland