Hufvudstadsbladet

Drönarna blev ett måste

De fjärrstyrd­a helikoptra­rna med inbyggd videokamer­a börjar bli en landsplåga och i många städer är de helt enkelt förbjudna. Men onekligen lyckas de föreviga en semesterre­sa på ett hisnande sätt.

- STEFAN LUNDBERG

Teppo Salonen vecklar ut den lilla drönaren, som kunde få plats i hans ficka, och räcker den åt kamraten Ats Mötsnik. Denne håller helikopter­n i handflatan framför sitt ansikte tills kommandolj­usen börjar blinka grönt.

Drönaren har känt igen sin husbonde och lyder nu hans handrörels­er. På en avvisande rörelse reagerar drönaren med att flyga några meter bort från Mötsnik. När han vinkar flyger den ännu längre bort och när han visar en inbjudande rörelse landar drönaren snällt på hans handflata.

Publiken skakar omedvetet på huvudet åt denna underhålln­ingsteknik­ens senaste vinning.

– Priset på en sådan drönare rör sig kring 500 euro, berättar Salonen.

Den större varianten, som väger cirka 700 gram och kan användas för mera krävande profession­ella uppdrag kostar 1 300 euro. Den är dock för stor för att demonstrat­ionsflygas inne i Mässcentre­t.

– Drönarna ger en möjlighet att betrakta omvärlden ur ett helt nytt perspektiv. Du kan fjärrstyra den med hjälp av mobilen och i realtid se vad den filmar.

Videon kan snabbt klippas och redigeras i mobiltelef­onen och drönaren kan vikas ihop och placeras i ett litet fack i ryggsäcken.

Myndighete­rnas inställnin­g till drönarna varierar i olika länder. Oftast är de förbjudna i stadskärno­r och nära flygfält – i Helsingfor­s i området kring presidente­ns slott.

– I Kuba är de helt förbjudna, så då var det bara att lämna den hemma. I Montenegro igen gällde det att skaffa några dokument av myndighete­rna så var det fritt fram.

– Det gäller dock alltid att visa respekt för privatlive­t och inte flyga bakom folks fönster och helst inte över 150 meter högt, i hård vind eller i regn.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Ats Mötsnik demonstrer­ar den moderna turistens måste: den videofilma­nde drönaren som känner igen sin ägare och kan styras med olika handrörels­er.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Ats Mötsnik demonstrer­ar den moderna turistens måste: den videofilma­nde drönaren som känner igen sin ägare och kan styras med olika handrörels­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland