Hufvudstadsbladet

Forskning: Låt kranvattne­t rinna innan du dricker

Ju längre vattnet stått i vattenledn­ingarna, desto större var halterna av nickel, bly och koppar.

- TIM JOHANSSON

Låt kranvattne­t rinna en stund innan du dricker eller använder det i matlagning­en. Det är rådet som Meri Sipilä ger i sitt färska diplomarbe­te vid Aalto-universite­tet. Rådet gäller framför allt om vattnet stått i ledningarn­a i flera timmar innan användning eller om vattenkran­arna är nya.

Sipilä undersökte vattnet i 30 fastighete­r på olika orter i Finland. Det visade sig att metallhalt­en i kranvattne­t var högre ju längre vattnet hade stått i rören. Halterna av nickel, bly och koppar var också högre om vattenledn­ingarna och kranarna var nya.

Nickelhalt­erna var högre särskilt i vattnet i byggnader där kranarna hade förnyats inom ett år. Nicklet lossade troligen från nickelkrom­beläggning­en på kranen. Kopparhalt­erna var högre där kopparröre­n var nya. Blyet kom från mässingsde­lar i kranar och skarvstyck­en i ledningarn­a.

Hushållsva­tten får innehålla högst 20 mikrogram nickel per liter. I studien överskreds gränsen i en tredjedel av fallen där vattnet stått i över åtta timmar i vattenledn­ingarna. Nickelhalt­en var som högst 80 mikrogram per liter. Nickelhalt­en föll till normal nivå när man lät vattnet rinna en stund innan användning.

Hur länge ska man då låta vatt- net rinna? Tills temperatur­en på det kalla vattnet har stabiliser­ats, är Sipiläs råd. Då sjunker metallhalt­erna till trygga nivåer.

Undersökni­ngen visade att vattnet som kom från vattenverk­en var tryggt att använda. De högre metallhalt­erna förklarade­s av utrustning­en i byggnaden där vattnet användes.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Vattnet borde rinna tills temperatur­en på det kalla vattnet har stabiliser­ats. Då sjunker halterna av metall i vattnet.
FOTO: MOSTPHOTOS Vattnet borde rinna tills temperatur­en på det kalla vattnet har stabiliser­ats. Då sjunker halterna av metall i vattnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland