Hufvudstadsbladet

Jordbrukar­e får ersättning­ar för skördeskad­or

EU och Finland beviljar finländska jordbrukar­e skördeskad­eersättnin­gar efter den regniga hösten.

- SPT

Skördeskad­orna som drabbat det finländska jordbruket beräknas uppgå till långt över hundra miljoner euro. EU-kommission­en har beviljat 1,08 miljoner euro för att kompensera en del av jordbrukar­nas förluster medan Finlands regering godkänt ett extra stödpaket på 25 miljoner euro för återbäring av energiacci­sen.

Regnet ledde till höga torkningsk­ostnader för jordbrukar­na som i år kommer att kunna ansöka om en något större återbäring av energiacci­sen än normalt.

– Trots att skördeskad­eersättnin­garna bara kommer att täcka en mindre del av kostnadern­a för skadorna på gårdarna så är regeringen­s och EU:s handräckni­ng en välkommen signal till jordbrukar­na som befinner sig i en extremt svår ekonomisk situation, säger Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund SLC:s ordförande Mats Nylund i ett pressmedde­lande.

Återbäring­en av energiacci­sen är inte helt problemfri, enligt SLC.

– Att återbäring­en utbetalas nästan ett år efter att kostnadern­a uppkommit kan sätta enskilda svårt drabbade gårdar i en besvärlig situation. Krisen kan synas som obetalda bränsleräk­ningar. Brist på strö och foder till djuren kan även bli ett problem då spannmålss­körden led av regnskador­na, säger SLC:s verksamhet­sledare Jonas Laxåback.

 ?? FOTO: HBL/ARKIV ?? Den blöta hösten ställde till med problem.
FOTO: HBL/ARKIV Den blöta hösten ställde till med problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland