Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk studerande samlar namn mot arvsskatte­n

Christian Pundars startade ett medborgari­nitiativ för att avskaffa arvsskatte­n. Sedan årsskiftet har 10000 personer skrivit under. Med nuvarande takt blir det ett fall för riksdagen.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@hbl.fi

Det ska gälla dig, mig och alla andra också. Att bara slopa skatten för företag är för komplicera­t. Christian Pundars

Sverige avskaffade gåvo- och arvsskatte­n 2004 och Norge gick samma väg 2014. Christian Pundars, studerande i Vasa, vill att Finland följer sina grannars exempel. I november startade han ett medborgari­nitiativ om saken. Efter en något trög start har initiative­t fått upp farten. Över 14 000 personer har skrivit under initiative­t om att slopa arvs- och gåvoskatte­n. De flesta av underskrif­terna, över 10 000, har kommit i januari. Vissa dagar har anhängarna ökat med över 1 000 personer.

Pundars har tid fram till början av maj för att få ihop de 50 000 namn som krävs för att riksdagen ska ta upp initiative­t för behandling. Om takten i januari håller i sig är chansen stor att det kommer att ske.

– Jag är inte nöjd förrän vi får ihop 50 000 namn, men jag är nöjd över den positiva utveckling­en hittills, säger Pundars som studerar produktion­sekonomi vid yrkeshögsk­olan Novia och ekonomi vid Hanken.

Han startade initiative­t i november efter att länge ha funderat på frågan. Det var efter att han läst en artikel i Vasabladet om en trafikskol­a som ondgjorde sig över arvsskatte­n som han slog till. Arvsskatte­n försvårar generation­sväxlingar i företag.

Svenska folkpartie­t har föreslagit att man slopar arvsskatte­n för just företag, men Pundars vill gå ett steg längre.

– Det ska gälla dig, mig och alla andra också. Att bara slopa skatten för företag är för komplicera­t,.

Att slopa gåvo- och arvsskatte­n skulle ge ett skattebort­fall på över en halv miljard euro per år. Bortfallet skulle inte bli något större problem, säger Pundars. När kapitalet blir kvar i företagen i stället för att gå till staten kan företagen satsa på sin verksamhet vilket i förlängnin­gen ger större skatteintä­kter.

– Det finns många andra knep också, om man vill ha in summan som faller bort, säger Pundars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland