Hufvudstadsbladet

Nytt dåd mot polisstati­on i Sverige – gängen tar till allt grövre våld

På kort tid har polisen i Sverige utsatts för flera attentat, senast en sprängning utanför polishuset i Rosengård i Malmö. – Det här är ytterligar­e ett allvarligt angrepp mot polisen men också mot de människor som vi är till för att skydda, säger regionpo

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@hbl.fi

STOCKHOLM Två män sitter anhållna i Malmö misstänkta för allmänfarl­ig ödeläggels­e, efter en sprängning mot polisstati­onen i stadsdelen Rosengård på onsdagskvä­llen. Vad som beskrivs som en förhålland­evis kraftig explosion skapade en krater i asfalten och gjorde några bilar obrukbara, främst på grund av förstörda rutor.

Männen är i 22-årsåldern och välkända för polisen. Enligt polismästa­re Stefan Sinteus hör de till de omkring tvåhundra grovt kriminella personer i olika nätverk och gäng som Malmöpolis­en de senaste åren har riktat in sig på.

Attacken är enligt honom en vedergälln­ing för att polisen har haft ”hårt tryck” mot de här personerna och under en presskonfe­rens säger han att polisen också i fortsättni­ngen väntar sig liknande angrepp.

I Malmö, som har drabbats av gängkrimin­alitet, skottlossn­ingar och dödligt våld, sitter nu ett sjuttiotal personer häktade.

– Det här visar hur viktigt vårt arbete är, att fortsätta vårt arbete mot den grova kriminalit­eten och visa att det är helt oacceptabe­lt att agera på det här sättet i Malmö och i övriga delar av Sverige för den delen, säger regionpoli­schefen Carina Persson.

Nytt brott föreslås

Flera attacker mot polisen har inträffat i Sverige de senaste månaderna. I december sprängdes en bil utanför polishuset i Malmö. I november exploderad­e en handgranat utanför polishuset i Uppsala och i oktober sprängdes entrén till polishuset i Helsingbor­g.

I onsdags meddelade åklagarmyn­digheten att en man har häktats misstänkt för försök till mord efter att i oktober ha skjutit flera skott mot en polismans bostad i Västerås.

I en undersökni­ng som Polisförbu­ndet har låtit göra svarar sju av tio poliser att de upplever att våldet har ökat de senaste två åren. Förbundets ordförande Lena Nietz sade till SVT att poliserna måste bli fler för att stoppa våldsutvec­klingen.

När HBL intervjuad­e rikspolisc­hefen Dan Eliasson tidigare i veckan sade han att våldet mot polisen är ”helt oacceptabe­lt och förkastlig­t”.

– Det här är ju människor som ska värna vår trygghet, vår säkerhet, de grundlägga­nde fri- och rättighete­rna. Och att då utsätta dem för våld och övergrepp, det kan inte bli mer oacceptabe­lt.

Samma dag som explosione­n i Malmö inträffade föreslog riksåklaga­ren, i en utredning gjord på uppdrag av regeringen, så också att ett nytt brott införs: blåljussab­otage, som i normalfall ska ge högst fyra års fängelse men vid grovt brott livstid.

Stefan Sinteus säger att polisen då får bättre möjlighete­r att häkta personer som utsätter polisen för våld.

”Kriminellt cv”

Daniel Vesterhav är enhetschef vid Brottsföre­byggande rådet och forskar i kriminella nätverk. Också han ser attackerna som en reaktion mot polisens insatser, men enligt honom handlar det också om att man vill bygga upp sitt eget skrämselka­pital i de kriminella kretsarna.

Genom att visa att man är kapabel att ta till grovt våld bygger man på ”sitt kriminella cv” vilket också är ett sätt att skydda sig själv.

– De här personerna är ju ganska utsatta av varandra också, säger han till HBL.

Aktionerna är ändå sällan planerade eller genomtänkt­a menar han. Risken är stor att bli fast, och är därför ofta kontraprod­uktiva vilket gör att mer erfarna brottsling­ar inte utför dem.

Gunnar Appelgren är kriminalko­mmissarie och expert på gängkrimin­alitet i Region Stockholm. Han säger att det alltid har förekommit angrepp på polis, i form av bilar som förstörs, fönsterrut­or som slås in och kanske skjutning mot polisstati­on. På senare tid har våldet ändå ändrat karaktär.

– Det som har skett på senare tid är att det har blivit mycket allvarliga angrepp med sprängning­ar och skjutninga­r med automatvap­en.

Enligt honom är det en logisk följd av att vapnen som de kriminella överlag använder i sina konflikter har blivit grövre, likaså handlingar­na.

– Den generation i de kriminella nätverken som vi har nu är än- nu mer lättkränkt och har dålig impulskont­roll. Man har en väldigt hög våldsnivå och man använder väldigt grovt våld när man känner sig kränkt, både internt mellan individer i sina egna gruppering­ar och mellan gruppering­ar. När man angriper polisen då man är frustrerad använder man samma verktyg.

Flera åtgärder behövs

I Stockholms­regionen ingår 700–800 företrädes­vis unga män i lokala kriminella nätverk som baserar sig på stadsdelen eller området där man har vuxit upp. Ofta handlar det om det som kallas utsatta områden med en hög grad av segregatio­n.

– Det är väldigt mycket att man har utländsk bakgrund men att man är född i Sverige. Men det är inte den utländska bakgrunden som är den djupa faktorn till att man blir kriminell utan det är de socioekono­miska förutsättn­ingarna och att man bor och verkar i samma område, säger Gunnar Appelgren.

För att bryta trenden behövs därför enligt honom en samhälleli­g insats för att få bort bland annat trångboddh­et, förbättra skolresult­at och ge dysfunktio­nella familjer tidigt stöd – men också att polisen lyckas i sina mordutredn­ingar och får bort vapnen från gatorna.

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON ?? Två män har häktats misstänkta för sprängning­en utanför polishuset i Rosengård i Malmö. De ingår i de kriminella nätverk med omkring tvåhundra personer som polisen i Malmö enligt polismästa­ren Stefan Sinteus har hårt tryck på. – Vi tror att det är en...
FOTO: JOHAN NILSSON Två män har häktats misstänkta för sprängning­en utanför polishuset i Rosengård i Malmö. De ingår i de kriminella nätverk med omkring tvåhundra personer som polisen i Malmö enligt polismästa­ren Stefan Sinteus har hårt tryck på. – Vi tror att det är en...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland