Hufvudstadsbladet

Stormen skördade liv i Europa

En kraftig storm härjade över västra Europa i går. Dödsfall har rapportera­ts i Nederlände­rna, Belgien och Tyskland. I Storbritan­nien stängdes flera skolor och all trafik stoppades tillfällig­t på flygplatse­n Schiphol i Nederlände­rna. De tyska fjärrtågen st

- TT/EMMA GYLLESTAD nyheter@hbl.fi

Vindhastig­heter på uppemot 40 meter per sekund uppmättes under gårdagen.

Samtliga fjärrtåg i Tyskland ställdes in under dagen till följd av ovädret, och det tyska järnvägsbo­laget Deutsche Bahn beslöt att de tåg som redan körde skulle bli stående när de nådde närmaste station.

Minst två personer har dödats i Nederlände­rna som en direkt följd av stormen, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP. Träd blåste omkull, lastbilar blåste av vägen och hundratals flygningar ställdes in från Amsterdams flygplats Shiphol, en av de mest trafikerad­e flygplatse­rna i Europa. Enligt Schiphols hemsida återupptog­s flygtrafik­en igen på kvällen, men man drogs med förseninga­r och en del fortsatt inställda avgångar.

I Storbritan­nien ledde snö och hårda vindar till strömavbro­tt, hundratals stängda skolor och stora problem i trafiken, skrev The Guardian.

Även i Belgien ställde blåsten till med problem. I Grez-Doiceau, två mil sydost om Bryssel, omkom en kvinna på torsdagsmo­rgonen när ett träd föll över hennes bil, rapportera­de tidningen Le Soir. Tidningen skrev också att alla parker i Bryssel stängdes tills vidare på grund av de hårda vindarna.

Flera döda i Tyskland

I Tyskland varnade det meteorolog­iska institutet DWD tidigt för hårda vindar, med byar upp till 32 meter per sekund. På flera håll fick barn och ungdomar stanna hemma från skolan av säkerhetss­käl. I regioner där orkanbyar väntades uppmanades folk att stanna inomhus.

En 59-årig man dog när ett träd föll över honom i Nordrhein-Westfalen i nordvästra Tyskland. I samma förbundsla­nd avled en 68-årig lastbilsch­aufför i en olycka som enligt myndighete­rna orsakades av stormen. En brandman omkom när han hamnade under ett fallande träd i Thüringen, rapportera­r AFP.

Utöver den kraftiga blåsten har även halka lett till stora problem. I Baden-Württember­g i sydvästra Tyskland omkom en 23-åring under natten mot torsdag, sedan bilen han färdades i krockat med en långtradar­e.

 ?? Foto: tt/AP/Peter Dejong ?? Ett träd har knäckts av de kraftiga vindarna i Amsterdam.
Foto: tt/AP/Peter Dejong Ett träd har knäckts av de kraftiga vindarna i Amsterdam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland