Hufvudstadsbladet

Svår väg tillbaka för räddad syskonskar­a

De 13 syskon i USA som hållits fångna kan få svårt att lita på andra människor i framtiden, tror tidigare kidnappnin­gsoffret Elizabeth Smart. Särskilt förödande är det att just föräldrarn­a misstänks ligga bakom.

- TT–REUTERS

– Jag kan inte ens föreställa mig hur mycket värre det skulle ha varit om mina egna föräldrar hade legat bakom. De måste ha utsatts för det ultimata sveket, ett svek av människor som ska ta hand om dig, älska dig och skydda dig, säger Elizabeth Smart som har egna, förfärliga erfarenhet­er av att vara inlåst.

Som 14-åring kidnappade­s Smart, i dag 30 år, från hemmet i Salt Lake City av en för henne okänd man. Hon hölls fången i nio månader, och var till en början fastbunden vid ett träd och våldtogs upprepade gånger.

Psykiska men

Barnen i familjen i Kalifornie­n i USA, där vissa hittades fastkedjad­e i sina sängar, räddades i söndags. Paret tros ha hållit syskonen, i åldrarna 2–29 år, fångna i hemmet.

– Det mänskliga psyket är otroligt motståndsk­raftigt, så jag tror ändå att de kan leva livet fullt ut, för att ta tillbaka det som tagits ifrån dem, säger Smart.

Syskonen i Kalifornie­n kommer däremot att ha svårt att skapa nära relationer med andra, tror Smart.

– Att börja lita på någon utanför syskonskar­an kan nog blir väldigt svårt, säger hon.

Inte mycket är känt om vad som försiggått i villan, och hur länge barnen varit inlåsta. Syskonen i villan var så undernärda att poliserna först trodde att samtliga var minderårig­a. De riskerar även svåra psykiska men av att ha varit inspärrade, enligt experter.

”Väldigt läskigt”

– Upprepade övergrepp är förödande för ett barns framtida liv. Som barn, utan andra erfarenhet­er, föreställe­r du dig då att hela världen är en hemsk och farlig plats, säger Roy Lubit, psykiatrik­er och expert på posttrauma­tisk stress.

Barn som kidnappas under lång tid fås ofta att tro att världen där utanför är ännu värre än det som de själva upplever, enligt Rebecca Bailey, psykolog med trauman som expertområ­de.

– Vissa kommer att bli överlyckli­ga över att släppas fria, medan det för andra känns väldigt läskigt, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland