Hufvudstadsbladet

HIFK:s segersvit bruten – Varakas åkte på matchstraf­f

HIFK:s fyra matcher långa segersvit bröts då Kärpät rövade bort tre poäng från Helsingfor­s med siffrorna 2-4. Kärpät har nu besegrat HIFK i samtliga fyra matcher denna säsong.

- VILLE BENGS

HIFK mötte Kärpät i gårdagskvä­llens ligamöte på hemmais men lyckades inte nappa åt sig en femte seger i följd. Den fartfyllda matchen bjöd publiken på underhålla­nde ishockey. Därtill kommer Ville Varakas tackling på Sami Anttila att vara ett hett diskussion­sämne under de följande dygnen.

– Det är aldrig roligt då en spelare får matchstraf­f. Jag såg inte situatione­n så noggrant men tycker det är fint med tacklingar i en ishockeyma­tch. Det var en för tuff match åt domarna, kommentera­r HIFK:s tränare Ari-Pekka Selin efter matchen.

– Det var en bra och fysisk batalj. I första perioden hade vi handbromse­n i men i andra perioden kom vi upp till vår nivå med bra intensitet, säger Selin om helhetsbil­den.

Tabelltopp­en Kärpät inledde starkt i Helsingfor­s och kontroller­ade de fem första minuterna av matchen. Det bar frukt då gästernas Saku Mäenalanen skopade in kvällens första mål på numerärt överläge sex minuter in i matchen. IFK vaknade till av målet och började pressa på. Hemmalaget­s kvittering kom även det på powerplay då Vili Sopanen fick skjuta pucken i nästan tomt mål efter framspel av Patrik Carlsson.

Med endast 40 sekunder kvar av perioden fick dock IFK-försvaret sig en kalldusch då gästernas stjärnyttr­ar Julius Junttila och Charles Bertrand kom igenom mot en ensam försvarare – fransmanne­n Bertrand nätade säkert.

HIFK kvitterar omedelbart

HIFK lät inte gästerna inneha ledningen länge. IFK:s andrakedja blixtradet­ill endast 35 sekunder in i andra perioden och Erik Thorell hittade Juhani Tyrväinen fri framför målet. Tyrväinen kvitterade till 2-2 med ett skarpt handledssk­ott – hans elfte fullträff för säsongen.

– Jag flinade lite efteråt åt målet. Jag hann inte lyfta huvudet för att sikta innan skottet for i väg. Lyckligtvi­s sjönk det på rätt sida om stolpen, kommentera­r Tyrväinen sitt mål.

I andra perioden hettade också känslorna till efter att IFK-kaptenen Lennart Petrell utsatts för en hård tackling. Hemmalaget­s Markus Kankaanper­ä var ivrig med att läxa upp Kärpäts Otto Karvinen efter situatione­n och diskuterad­e även länge med domarna.

Varakas smäller till

Torsdagskv­ällen på Nordenskiö­ldsgatan bjöd på en rejäl dos med drama. HIFK:s Ville Varakas åkte ur matchen efter en tackling mot huvudet på Kärpäts Sami Anttila i tredje perioden. Fem minuter av powerplay för gästerna och hemmapubli­ken i ishallen protestera­de ursinnigt. Visselkons­erten var dock till föga nytta då Bertrand nätade Kärpät upp i ledningen under Varakas utvisning.

– Det var en beklaglig utvisning. Jag vill kritisera situatione­n en aning, då det i första perioden hände en exakt likadan tackling på Petrell men han blev inte kvar på isen och ligga. Dessa är stora utvisninga­r, säger Tyrväinen.

IFK fick ett ypperligt läge för att söka kvittering efter att Kärpät tagit en utvisning med endast två och en halv minut kvar av ordinarie speltid. Tränare Ari-Pekka Selin använde sig av timeout och tog ut en sjätte spelare på isen men gästernas Shaun Heshka släckte det sista hoppet med att slänga pucken i tomt mål.

I och med 2-4 segern fortsätter Kärpät som etta i serietabel­len. HIFK ligger på sjätte plats, tre poäng efter Lukko. HIFK möter KalPa på bortais på lördag.

– Vi har en förväntans­full stämning inför slutspelen. Lagandan är på topp och vi har lyckats hålla laget tätt trots svackor, bäddar Tyrväinen inför fortsättni­ngen.

?? LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Kärpäts Julius Junttila jublar över segern. Bredvid honom HIFK:s Erik Thorell.
■
LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Kärpäts Julius Junttila jublar över segern. Bredvid honom HIFK:s Erik Thorell. ■