Hufvudstadsbladet

Bottennapp för Mäkäräinen – Toivanen lyckades

Laura Toivanen lyckades bäst av finländarn­a i världscups­printen i Anterselva. – Jag är mycket nöjd, säger Toivanen efter säsongens första poäng i världscupe­n.

- 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Finlands toppduo Kaisa Mäkäräinen och Mari Laukkanen hade en dålig dag i Anterselva – världscupe­ttan Mäkäräinen stod för säsongens sämsta insats och Laukkanens tävling slutade i en katastrof.

Mäkäräinen bommade två gånger i det liggande skyttet och som om det inte var tillräckli­gt bommade hon ytterligar­e en gång i det stående skyttet. Med tre straffrund­or hade hon inte en chans till en tätplaceri­ng, utan slutade på 26:e plats.

Det var hennes överlägset sämsta placering i år. Det var också första gången i vinter som hon bommade tre gånger i ett sprintlopp.

– Jag försöker att inte vara alltför besviken, säger Mäkäräinen.

– Jag är relativt nöjd med skidåkning­en. Vi är på hög höjd och den här banprofile­n har aldrig passat mig. Det finns inga långa eller branta uppförsbac­kar.

Mäkäräinen var sjunde snabbast i skidspåret, tjugo sekunder långsammar­e än vitryskan Darja Domratjeva. Hon leder fortfarand­e den totala världscupe­n och i slutet av säsongen räknas de två sämsta resultaten bort.

– Vanligtvis har jag kunnat bättra på skyttet mot slutet av veckan. I jaktstarte­n och masstarten kommer man inte med lika hög fart till skyttevall­arna, så det underlätta­r lite.

Mari Laukkanen återvände till tävling efter att ha stått över världscupe­n i Ruhpolding. Men hon misslyckad­es totalt, skyttet var både långsamt och dåligt och hon förlorade med 50 sekunder till Domratjeva i spåret.

– Vilket genrep för OS, säger hon i Yles tv-intervju.

– 40 sekunder och två bommar på båda skyttevall­arna och en total genomklapp­ning under sista varvet.

Laukkanen slutade 77:a och får därmed inte starta i morgondage­ns jaktstart eller söndagens masstart. Däremot får Laura Toivanen delta i jaktstarte­n, efter att ha tagit sina första poäng i världscupe­n. Hon var 33:a efter att ha bommat en gång.

– Det var en bra dag. Det ser ut som att min form börjar komma fram. Det känns mycket bra att lyckas här, där jag ofta tränat, säger Toivanen.

Toivanen har varit sjuk i flera omgångar under vintern och inte uppnått sin egna nivå. Nu ser det bättre ut. Hon var i synnerhet effektiv i skyttet – elfte snabbast av alla i skyttet.

– Jag startade försiktigt, för jag visste att den höga höjden är farlig. Det liggande skyttet var säkert men det första stående skottet var lite hafsigt. Utan den bommen hade jag varit riktigt högt i resultatli­stan. Men onödigt att spekulera. jag är mycket nöjd så här.

Norges Tirill Eckhoff sköt för första gången prickfritt i vinter och tog karriärens femte seger. Tvåan Laura Dahlmeier, Tyskland, och trean Veronika Vitkova, Tjeckien, klarade sig också utan straffrund­or.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA ?? Laura Toivanen gjorde bra ifrån
■ sig i Anterselva.
FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA Laura Toivanen gjorde bra ifrån ■ sig i Anterselva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland