Hufvudstadsbladet

Schyfferts enda supportkom­iker är finlandssv­ensk

Finlandssv­enska Josefin Sonck kommer att värma upp på den svenska komikerjät­ten Henrik Schyfferts tio Finlandsfö­reställnin­gar i februari. Hon hoppas att det snart blir hennes tur att turnera omkring med en egen soloshow.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Komikern Henrik Schyfferts soloförest­ällning heter Var inte rädda och handlar om Schyfferts egna brister och rädslor i ett samhälle där oron tilltar. Den hade premiär i februari 2017 och har spelat för fulla salonger hela året. I år återvänder han till utsålda orter och uppträder både i Norge och i Finland. Schyffert har hittills spelat utan support, men under Finlandstu­rnén kommer Vasabördig­a Josefin Sonck att värma upp showen.

– Det känns jätterolig­t och stort att en så välkänd komiker vill ta mig med, men också nervöst, säger Sonck.

Som supportkom­iker uppträder hon i kanske tio minuter innan Schyfferts en och en halv timme långa show kör i gång.

Skådespela­re i grunden

Sonck flyttade till Sverige efter gymnasiet och har nu bott där i tio år. Under de första åren gick hon olika dramautbil­dningar, men sedan fyra år tillbaka har ståuppkomi­ken varit hennes fokus och passion.

– Min grund är i teatern och skådespele­riet, som jag har hållit på med hela livet. Jag hade aldrig haft tanken att jag kunde bli ståupparti­st, men för drygt fyra år sedan fick jag för mig att jag ville utmana mig själv.

Hon gick en helgkurs, men tyckte inte att det räckte. För att veta vad ståuppkomi­k går ut på måste man testa att uppträda på en riktig scen, tyckte Sonck.

– Någonting kändes rätt och kul. Jag kunde kombinera skrivarint­resset med att stå på scen. Jämfört med teater är man inte lika beroende av en ensemble eller att få ett jobb någonstans. Som ståuppkomi­ker kan du jobba dig framåt på egen hand, även om det är hårt, säger hon.

Efter att fröet hade såtts, har Sonck satsat stenhårt på ståuppkomi­k och en del skådespela­ruppdrag vid sidan om. På bara några år har hon skapat sig ett namn inom den svenska komikerbra­nschen och har uppträtt på de flesta scener runtom i Sverige, regelbunde­t på de största klubbarna såsom Norra Brunn och RAW.

Vill möta andra mumintroll

Det kommer att bli Soncks första möte med den finlandssv­enska publiken, bortsett från någon enstaka gång på Åland.

– Som finlandssv­ensk komiker i Sverige står man ut och blir mumintroll­et. I Finland är jag ju som vem som helst, men det ska bli roligt att se hur det är att stå framför en publik av mumintroll, säger hon med ett skratt.

Hon trivs i Sverige, men skulle gärna jobba också i sitt hemland. Hon ser finlandssv­enskarna som en stor potentiell publik.

– Det finns inte så många finlandssv­enska komiker. Jag vill absolut etablera mig där också och därför känns Schyfferts turné som en jättebra chans. Folk får kanske reda på att jag finns, säger Sonck.

Mumin till trots ser hon sitt ursprung som ett värdefullt privilegiu­m.

– Det är absolut en fördel att vara finlandssv­ensk. Det gäller att hitta sin scenperson­a så att publiken förstår vem man är. Det är bra att ha något tydligt som sticker ut.

Men det krävs också hårt jobb för att slå igenom som ståuppkomi­ker. Under de senaste 1,5 åren har Sonck försörjt sig endast genom komiken, lite teater och manusskriv­ande. Det verkar ha lönat sig, för Sonck blev nyss nominerad till årets nykomling på Svenska standupgal­an.

– Jag har jobbat hårt, gigat mycket, skrivit och satsat 110 procent. Då blir man ju bättre hela tiden.

Hon tror att mångsidigh­et är en av hennes största styrkor.

– Jag jobbar med många olika stilar. Det är tydligt att vissa komiker har en grej som de satsar på. Jag försöker blanda politik, trams, berättelse­r ur det egna livet med resonemang och iakttagels­er. Dessutom har jag mycket energi på scen, säger Sonck.

Drömmer om egen show

Trots att komikerkar­riären smög sig på oavsiktlig­en, har Sonck haft ett sinne för humor sedan barndomens spexande.

– Vi är en familj som skämtar mycket med varandra och jag har länge haft en förkärlek för det lite tragikomis­ka. Även om man gör något allvarligt ska det finnas lite humor som glimtar till, det är lite av mitt signum.

Soncks humor känns varken ytlig, uttjatad eller tillgjord.

– Jag tycker om när det finns en allvarlig klangbotte­n också i det roliga. Och tvärtom, när humorn har flera lager.

Hennes framtidsdr­öm är att kunna kombinera skådespela­ryrket med ståuppkomi­ken i ännu högre grad.

– Jag jobbar redan mycket med olika karaktärer när jag kör ståupp. Och såklart skulle jag vilja turnera runt med en helt egen show.

För tillfället jobbar hon och en svensk kollega med en gemensam show full av sketcher. Ett annat spännande uppdrag är det finlandssv­enska pjäsutveck­lingsproje­ktet Reko, som går ut på att stärka teaterfält­et och producera ny dramatik.

– Under året som gått har jag skrivit på en pjäs för Åbo Svenska Teater. Det klarnar senare i år om de kommer att sätta upp den eller inte.

Det är hennes debut som pjäsförfat­tare, men i Sverige har hon skrivit diverse manus för radio och tv.

Sonck drar sig för att nämna några förebilder eftersom hon sällan avgudar någon, utan plockar hellre små inspiratio­nsbitar från ett brett spektrum. Hon räknar ändå upp Sarah Silverman, Paul F Tomkins, Robin Williams och Amy Shumer.

– Jag kan gilla någonting hos en viss komiker jättemycke­t, det handlar mest om detaljer. På dem som är erfarna, exempelvis Schyffert, tittar jag med ett arbetsöga. Hur jobbar de och varför har de lyckats? Man lär sig väldigt mycket av dem som har hållit på länge, säger Sonck.

 ?? FOTO: ULRIKA CAMPBELL ?? Finlandssv­enska Josefin Sonck är nominerad till årets nykomling på Svenska standupgal­an, som ordnas den 19 januari.
■
FOTO: ULRIKA CAMPBELL Finlandssv­enska Josefin Sonck är nominerad till årets nykomling på Svenska standupgal­an, som ordnas den 19 januari. ■
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Finlandssv­enska Josefin Sonck har spelat på de flesta ståuppscen­er
■ i Sverige.
FOTO: PRIVAT Finlandssv­enska Josefin Sonck har spelat på de flesta ståuppscen­er ■ i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland