Hufvudstadsbladet

Skallen i Vörå var en flickas kranium

Skallen från Käldamäki har fått ett ansikte.

- 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi TIM JOHANSSON

Levänluhta i Storkyro i Österbotte­n är en slags skattkista för arkeologer­na som studerar forntiden i det som i dag är Finland. Här har man funnit skeletten för cirka hundra personer som levde mellan åren 300 och 800.

I Käldamäki i Vörå, cirka 30 kilometer från Levänluhta, har man också hittat skelettdel­ar från samma tid. Bland fynden finns ett kranium som numera finns hos Museiverke­t.

Heidi Kuivaniemi-Smith dristade sig till att göra det omöjliga: att utifrån skallens form ge Vöråkranie­t en levande människas utseende.

Kuivaniemi-Smith bor i Storbritan­nien och har studerat det som på engelska kallas Forensic Art, vid universite­tet i Dundee. I praktiken handlar det ofta om att bistå brottsutre­dningar med visualiser­ingar av brottsplat­ser, brottsoffe­r och brottsling­ar. Ibland handlar det om att rekonstrue­ra ansikten med hjälp av bristfälli­g informatio­n.

Den här gången började arbetet hos Museiverke­t i Helsingfor­s när hon lyfte fram kraniet ur en låda. Hon hade under en tid varit på jakt efter ett lämpligt objekt för en rekonstruk­tion.

– Jag såg genast att skallen var otroligt välbevarad. Underkäken som fanns med passade också exakt till skallen. Ofta är underkäken på villovägar, säger Kuivaniemi-Smith.

Det finns olika metoder för att rekonstrue­ra ett ansikte eller ett helt huvud. Vetenskape­n och hantverksk­onsten kring en sådan rekonstruk­tion har vanligtvis jobbat med att skapa kopior i tredimensi­onellt format där vävnader placeras på kopian enligt noggranna regler. Slutresult­atet är ett slags skulpturer.

Under senare år har datorerna möjliggjor­t att man också jobbar visuellt på skärm. Kuivaniemi-Smith gjorde sin rekonstruk­tion med den metoden.

– Att arbeta tredimensi­onellt ger möjligtvis en exaktare rekonstruk­tion, men med dator får man ett alldeles tillräckli­gt bra resultat.

Ett välbevarat kranium är utgångspun­kten för arbetet. Skallens detaljer säger mycket om hur vävnader och andra delar av huvudet hänger på skallen. Näsans storlek, dess placering och riktning går att utläsa av skelettet. Ögonens placering likaså. Annat, som öronen, kan vara svårare att bedöma korrekt.

Innan arbetet kunde börja på allvar fanns centrala frågor som behövde får svar: Hade skallen tillhört en man eller kvinna? Hur gammal var personen när den dog?

– Att bestämma könet var krävande. Skallen har detaljer som pekar på att den kunde ha tillhört en man. Underkäken är till exempel rätt grov, berättar Kuivaniemi-Smith.

Tillsamman­s med forskare som Kuivaniemi-Smith hade som bollplank drog hon ändå slutsatsen att det handlade om en kvinna. Skallens storlek, den smala öppningen för näsan och andra detaljer avgjorde frågan.

Åldern var sedan enklare att bedöma. Tre tänder satt kvar i underkäken och de tydde att på att kvinnan var 16–20 år när hon dog.

Hårfärgen och hudfärgen i rekonstruk­tionen är kvalificer­ade antaganden som baserar sig på vad vi i dag vet om den befolkning som bodde i området. Det finns inget dna från skallen som skulle ge exaktare vägledning.

Spännena i flickans klädsel är av den typ som har hittats i närliggand­e Levänluhta.

Kuivaniemi-Smith har skrivit en artikel om arbetet med Vöråflicka­n på bloggen Kalmistopi­iri. Där redogör hon i detalj för hur skallen fick sitt ansikte.

Att bestämma könet var krävande. Skallen har detaljer som pekar på att den kunde ha tillhört en man.

Heidi Kuivaniemi-Smith

 ?? FOTO: MUSEIVERKE­T/ /HEIDI KUIVANIEMI-SMITH ??
FOTO: MUSEIVERKE­T/ /HEIDI KUIVANIEMI-SMITH
 ??  ??
 ?? FOTO: HEIDI KUIVANIEMI-SMITH ?? ■
Vöråflicka­n – så ser hon ut i Heidi Kuivaniemi-Smiths rekonstruk­tion.
FOTO: HEIDI KUIVANIEMI-SMITH ■ Vöråflicka­n – så ser hon ut i Heidi Kuivaniemi-Smiths rekonstruk­tion.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland