Hufvudstadsbladet

Ett nytt Europa skapas nu

2018 kallas möjlighete­rnas år för EU. Det är nu Europa ska födas på nytt. I taktpinnen håller Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron – Mercron som medierna kalllar dem. Men för att lyckas måste de få kontroll på n

- TEXT: LENA SKOGBERG ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN Lena.skogberg@hbl.fi

Det tysk-franska samarbetet har genom historien utgjort stommen i Europas utveckling, en axel som stått för stabilitet men också drivit på förändring­ar. Under François Hollandes tid som Frankrikes president 2012-2017 hände dock inte så mycket.

– Merkel och Hollande träffades nog men deras agenda var ytlig. Det sades till och med att den tysk-franska axeln tappat sin betydelse som politisk vägvisare, säger Teija Tiilikaine­n som leder Utrikespol­itiska institutet i Helsingfor­s.

Nu försöker Frankrike återta positionen som ledarstat. Vid World Economic Forum i Davos häromvecka­n lät Macron förstå att landet är tillbaka på den europeiska scenen. Redan i sitt installati­onstal tog Macron upp EU och i höstas lade han fram vidlyftiga reformplan­er för unionen. Franska medier har frågat sig om han drabbats av hybris och hans motståndar­e liknar honom ömsom vid kungaguden Jupiter ömsom vid Solkungen.

Tiilikaine­n småskratta­r åt den franska presidente­ns framfart.

– Den folkrörels­e som Macron skapade inför presidentv­alet var exceptione­ll och man kan riktigt se hur lättad Merkel är över att det är Macron som leder Frankrike och inte högerpopul­isternas Marine Le Pen. Tillsamman­s försöker de nu visa vägen i en besvärlig tid som präglas av USA:s president DonaldTrum­ps utspel och av brexit.

Hur äkta Macrons EU-engagemang sist och slutligen är vet ingen utom han själv.

– Han håller radikala tal om långtgåend­e reformer men det är möjligt att han, precis som många andra franska ledare, bara är en låtsasfede­ralist. Det vet vi först när han ska förhandla: köpslår han för egna, nationella syften eller slåss han genuint för Europa?

Försvagad men inte slagen

Angela Merkel har i varje fall tvingats närma sig den franska positionen trängd som hon är på hemmaplan. I valet i höstas tappade hennes konservati­va parti CDU/CSU terräng och den första regering hon försökte få ihop – den så kallade Jamaikakoa­litionen tillsamman­s med Liberalern­a och De gröna – gick i stöpet. Nu måste hon lyckas med socialdemo­kraterna (SPD), som gett sin ledare Martin Schultz grönt ljus att gå vidare i regeringsf­örhandling­arna. De tyska socialdemo­kraterna är EU-vänliga och vill gå betydligt längre i federalist­isk riktning än Merkels partifränd­er. På så sätt ger Macron och de tyska socialdemo­kraterna varandra draghjälp.

– Merkel är försvagad men om hon får ihop sin koalitions­regering är hon fortfarand­e ordförande för det ledande partiet i Tyskland. På senare tid har stödet för CDU/CSU ökat igen, och dalat för SPD. Dessutom är högerpopul­istiska Alternativ­e für Deutschlan­d tudelat och stödet fragmenter­at. Kan Macron ta över hennes roll som Europas ledare? – Nej, Merkel är fortfarand­e ledaren utifrån Tysklands ekonomiska och politiska styrka. En politisk ledare behöver en stark stat i ryggen för att kunna utöva makt. Frankrike dras med stora problem och Macron har svårare att inta ledarrolle­n annat än retoriskt.

Vad som händer ifall Merkel hoppar av återstår att se.

– Det sägs att hon kanske inte sitter perioden ut. Eventuellt är hon intressera­d av en roll i Europapoli­tiken. Kommission­en kommer att få en ny ordförande efter Jean-Claude Juncker och även EU-presidente­n Donald Tusks period tar slut 2019. Jag har frågat mina tyska kollegor och hälften säger att hon kan vara intressera­d av en EU-post, medan andra hälften inte tror det.

Tiilikaine­n konstatera­r att Merkel och Macron har mycket olika personligh­eter och det syns i deras ledarstil. Medan Merkel är försiktig och pragmatisk är Macron yvig i sina utspel men också mer av en visionär än Merkel.

– Samarbetet mellan dem ser ändå ut att fungera och det är viktigt för Europapoli­tiken.

Vid EU-toppmötet i december höll Merkel och Macron överraskan­de en gemensam presskonfe­rens där de meddelade att de kommer att lägga

fram ett reformförs­lag gällande eurosamarb­etet den 15 mars. Efter det har de besökt varandra flera gånger och också gjort gemensamma utspel.

När den ekomiska och politiska eliten samlades i Davos i förra veckan uppträdde Merkel och Macron inte på samma scen men deras utspel var ändå väloljade och synkronise­rade, med budskap som stödde och kompletter­ade varandra.

– Hittills har inga detaljer om substansfr­ågorna diskuterat­s. Allt är ett politiskt spel än så länge. Men i mars borde de tyska regeringsf­örhandling­arna vara klara och Merkel kan då bli tydligare med hur långt hon är beredd att gå.

Många saker spelar in

Docent Hanna Ojanen påpekar att det trots gott samarbete inte räcker med två stater för att föra EU framåt.

– När Tyskland och Frankrike jobbar tillsamman­s får de mycket gjort men det krävs också att en mängd andra omständigh­eter är de rätta. Och för första gången på länge finns det faktiskt positiva tecken som gör att det ser ljusare ut för EU.

Ojanen hänvisar till att man i Europadeba­tten talar om 2018 som möjlighete­rnas år. Det finns en lättnad efter valet i Frankrike, högerpopul­isterna tog inte makten som fruktat. Också i Holland avvärjdes populister­nas seger. Dessutom hålls inga val i de större EU-länderna i år, medan 2019 blir ett märkesår med britterna som lämnar EU samtidigt som det är val till Europaparl­amentet.

Det finns alltså en känsla av att det är nu saker ska ske. Under nästa år kan de politiska konstellat­ionerna förändras igen, säger Ojanen.

– De senaste årens kriser – ekonomin och flyktingkr­isen – är inte längre akuta. Och det som väntades bli den största krisen av alla – brexit

❞ Han håller radikala tal om långtgåend­e reformer men det är möjligt att han, precis som många andra franska ledare, bara är en låtsasfede­ralist. Teija Tiilikaine­n Utrikespol­itiska institutet­s chef

– ser oväntat ut att ta fram EU:s bästa sidor. Storbritan­nien är försvagat av en regeringsk­ris och verkar inte veta vad det vill medan EU agerar enhetligt och presentera­r lösningar redan efter korta möten. Det är en stor kontrast till de nattliga manglingar vi varit vana vid, där statschefe­rna, när morgonen kommer, knappt vet vad de kommit överens om. Nu agerar EU effektivt och det stärker självkänsl­an.

Det ger EU mod att ta sig an andra svåra frågor, säger Ojanen.

– Brexitförh­andlingarn­a ger EU känslan av att vara en vinnare. I det läget är det lätt att tro att man klarar vad som helst och att man kan förhandla med vem som helst. Man vågar öppna upp besvärliga frågor som försvaret, finanspoli­tiken, till och med utvidgning­en. Förstås kan det bli farligt om EU drabbas av hybris men samtidigt är det viktigt att jobba på flera fronter eftersom medlemslän­derna har olika behov.

Ojanen påpekar att kommunikat­ion är nyckeln till framgång. Om EU inte lyckas tala om för vanliga människor vad det är man vill åstadkomma och varför, finns risken att den kritik som fortfarand­e bubblar runtom i Europa – och som populistpa­rtierna är mästare på att fånga upp– får förnyad näring.

Hindren

Det som alltså kan blanda bort korten är de auktoritär­a strömninga­rna, särskilt i de så kallade Visegradlä­nderna Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Merkel och Macron måste få rättning i leden om Europa ska kunna agera unisont på världsscen­en, säger Ojanen och Tiilikaine­n.

Mest akut är konflikten med Polen. Den handlar om lagar som den polska regeringen drivit igenom och som EU menar hotar den polska rättsstate­n och domstolarn­as integritet. Detta eftersom de möjliggör en stark politisk styrning.

– Man har försökt föra en dialog men nu är det faktiskt dags att ta i med hårdare tag. Det finns verktyg för det, den så kallade artikel 7 i grundfördr­aget om hot mot EU:s grundlägga­nde värden, säger Tiilikaine­n.

– Men det verkar vara svårt, fortsätter Ojanen. Att ta ifrån Polen rösträtten är en radikal lösning och man vet inte vad det leder till i praktiken. Men man kan inte heller fortsätta som nu.

Än de nordiska länderna då? Ja, i värsta fall är de enbart statister i den kommande Europapoli­tiken.

– Det talas ibland om Norden som ett starkt block men tyvärr låter det bättre än det är, säger Tiilikaine­n.

– EU-länderna Danmark, Sverige och Finland befinner sig i olika grupper i olika frågor. Norge och Island är inte alls med. Det gäller till exempel försvarssa­marbetet där Finland vill stärka EU-försvaret medan Sverige är kritiskt till det. Danmark står helt utanför. Samtidigt är Finland och Sverige inte med i Nato. Samma sak är det med EMU: Finland är med i eurogruppe­n som utgör kärnan i reformplan­erna medan de övriga inte är med. Det är synd men så är det.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland