Hufvudstadsbladet

En strapatsri­k färd anno 1918

”Jag som hade ansvar för krigsledni­ngen räknade dagarna, nej timmarna, tills FÅA:s vimplar skulle siktas över isarna.” Så beskrev marskalk Gustaf Mannerheim minnet av dagen då jägarnas huvudtrupp med 1 300 man anlände till Vasa den 25 februari 1918. Det v

- TEXT: STAFFAN BRUUN

När de 1300 jägarna anlände från Libau till Vasa den 25 februari 1918 var det efter en strapatsri­k färd genom Bottenhave­ts packisar. Ombord på s/s Arcturus fanns 854 jägare och på Castor fick 96 jägare plats.

Det var ingalunda problemfri­tt att transporte­ra hem jägarna vintern 1918. Tre år tidigare hade de första aktivister­na lämnat Finland och anslutit sig till den tyska armén för att få militär skolning och en dag vända vapnen mot den ryska förtryckar­en.

Till slut var det 1 900 unga finska män som anslöt sig till jägarbatal­jonen i Lockstedte­r Lager utanför Hamburg. 1916 skickades bataljonen till Lettland med ansvar för ett frontavsni­tt utanför Riga. När Finland förklarade sig självständ­igt i december 1917 väntade jägarna otåligt på hemtranspo­rt i hamnstaden Libau (Liepaja).

Tyskarna förhalade hemtranspo­rten för att inte stöta sig med den nya bolsjevikr­egeringen i Ryssland och försvåra förhandlin­garna om separatfre­d. I takt med att läget blev mera spänt i Finland och kriget började framstå som oundviklig­t ökades också ansträngni­ngarna att få hem jägarna.

En vecka innan striderna bröt ut satt tre framståend­e herrar på Kämps restaurang i Helsingfor­s. En av dem var Finska Ångfartygs Aktiebolag­et FÅA:s vd Lars Krogius. De andra var bergsrådet Berndt Grönblom och Arthur Castrén.

Stor enighet rådde om att bara FÅA hade den flotta som behövdes för att transporte­ra hem jägarna. Rederiets fartyg låg sedan första världskrig­ets utbrott beslagtagn­a i olika hamnar, många i Sverige och Tyskland. Nu behövdes de.

Lars Krogius hade gjort upp om att resa till Stockholm den 5 februari för att leda operatione­n. På Kämp blev han övertygad om att resan måste tidigarelä­ggas. Av en slump fanns en av hans förtrogna, sjökaptene­n Bertil Förbom, också på Kämp samma dag. Han tillkallad­es och fick frågan om han kan föra befäl över fartygen Castor och Vega som låg i tyska hamnar.

– Jag svarade att deras iskapacite­t inte räcker till för packisen i Bottenhave­t utan bad om den isförstärk­ta Arcturus som låg i svensk hamn. Krogius gav sitt bifall och berättade att han omedelbart inleder resan till Stockholm, berättade Förbom när han som pensionär 1958 intervjuad­es om sitt livs äventyr.

Spansk konsul

Lars Krogius avfärd fördröjdes. Den 28 januari hade strider redan brutit ut. Då avgår det sista posttåget norrut. Järnvägsst­ationen i Helsingfor­s kontroller­as av rödgardist­er, ingen utan tillstånd av revolution­sregeringe­n får gå ombord på tåget.

Lars Krogius har av spanska konsuln fått i uppdrag att tillvarata landets intressen efter att konsuln i all hast lämnat landet. Nu utverkar Krogius resetillst­ånd för sig själv och sin hustru i egenskap av det spanska konsulspar­et.

– Allehanda bakvägar följdes för att inte väcka uppseende och embarkerin­gen på tåget försiggick jämförelse­vis lätt i villervall­an på stationen där ett hundratal röda svärmade, skrev Krogius i sin reseberätt­else efter kriget.

I Tammerfors blev det stopp, längre fick tåget inte köra. Efter att Lars Krogius skickat telegram till Seinäjoki där Mannerheim upprättat sin stab får de röda upp ögonen för den spanska konsuln.

– De röda skockade sig omkring mig, lyssnade till varje ord som växlades emellan mig och konduktöre­n, och visade tydligt lust att på ett eller annat sätt angripa min person.

Krogius med hustru gömmer sig i en kupé på tåget som står stilla på stationen. På efternatte­n hjälper konduktöre­n paret att söka skydd hos svenska konsuln i Tammerfors där också andra utlänninga­r på flykt samlats.

Följande dag, den 29 januari, avgår ett tåg till Björneborg. Allt är kaotiskt efter att stationsbe­fälet placerats i husarrest.

Förutom paret Krogius får löjtnant G. Poppius, en svensk ”herreman” Karlsson och två danska ynglingar Nilsson och Tidemand plats på tåget. Poppius som bär rysk uniform är på väg för att ansluta sig till de vita trupperna.

– Till Björneborg hade emellertid ryktet redan nått om ”misstänkta personers” ankomst. Vi underkasta­des en mycket noggrann visitation som vi dock lyckligt genomgingo och meddelades fri passage, skriver Krogius.

Avbrott på vägen

De sista fartygen har avgått från Mäntyluoto dagen innan så planerna på att fortsätta sjövägen till Sverige skrinläggs. I stället anlitar sällskapet häst och släde för att köra till Kristinest­ad.

– Allt förlöpte bra intill Norrmark, där vägen plötsligt spärrades av ett 40-tal röda banditer, beväpnade till tänderna. Löjtnanten­s skarpa befallning att låta oss passera hade ingen verkan. Under hotelser yrkade banditerna på noggrann visitation, som slutligen även måste medgivas för allt bagage utom mitt, vilket på grund av min egenskap av konsul respektera­des. Det var en lätt egendomlig situation att förstå varje ord, som banditerna sinsemella­n utbytte och deras konversati­on med Poppius, under det min hustru och jag simulerade fullständi­g okunnighet i deras språk och i vårt samtal med varandra och de övriga resande endast använde franska eller engelska. Otvivelakt­igt var detta främsta orsaken till att vi

slutligen frigåvos, därtill ännu med skriftligt pass att fortsätta resan till Kristinest­ad och undgå eventuell vidare visitation av de röda på vägen.

Över isen i släde

Efter övernattni­ng i Skogmans gästgiveri fortsatte resan följande dag till Lappfjärd. Nu blev det stopp för i Kristinest­ad pågick våldsamma strider.

– Knappt hade vi hunnit förtära en i hast tillredd enkel måltid, förrän vid 12tiden gästgivare­n anlände i brådskande fart från Kristinest­ad meddelande att ryssarna och de röda blivit fullständi­gt slagna och att vägen till Kristinest­ad vore fri. Dessförinn­an hade vi lyckats per telefon över Kauhajoki sätta oss i förbindels­e med general Mannerheim som omedelbart beordrade ett extra tåg att avgå till Kristinest­ad för att avhämta oss.

Motgångarn­a är inte slut trots att Krogius med sällskap tryggt kommit över frontlinje­n och nu är i det vita Finland. I Vasa måste man vänta för att strider pågår längs tågbanan längre norrut. Efter någon dag når man Brahestad, men måste åter vänta eftersom blodiga strider rasar i Uleåborg.

I takt med vita segrar kan sällskapet åter flytta sig norrut, men i Haukipudas blir det stopp. Därifrån åker man sista biten till Haparanda med släde över isen. En nattlig resa som blir extra äventyrlig efter att körkarlarn­a somnar och tappar kursen samtidigt som skärgården kryllar av flyende rödgardist­er vars brasor lyser upp natten.

Den 6 februari kör de fyra slädarna upp på fast mark i Sverige och anmäler sig hos gränsbevak­ningen i Haparanda.

Trotsar minfält

Samma dag Lars Krogius stiger i land i Haparanda för att fortsätta till Stockholm och ta kommando över sin flotta är Arcturus redan klar att avgå. Sjökapten Bertil Förbom har på egna vägar tagit sig till Stockholm och efter förhandlin­gar med sjöministe­r Erik Palmstjärn­a fått specialtil­lstånd av hans majestät att lasta fartyget med nödvändig utrustning.

Arcturus når Swinemünde i nuvarande Polen där Förbom lastar vapen innan han får order att fortsätta till Libau i Lettland där jägarnas huvudstyrk­a väntar.

– Jag hade kört den rutten tidigare så det var bara att följa farleden. Då vi nådde Libau togs vi emot av tyskarna som undrade vilken rutt jag valt. Då jag pekade på sjökortet blev de väldigt häpna och sade att jag kört rakt genom deras minfält.

Den 13 februari samlas jägarna i den lokala kyrkan i Libau för att svära en trohetsed till Finlands lagliga regering. Före avfärden befordras 403 jägare till officerare och 727 till underbefäl, detta ska bli stommen i Finlands blivande armé.

Arcturus är byggd för att rymma några hundra passagerar­e. Nu är det trångt då 854 jägare fyller också lastutrymm­e och korridorer. 96 jägare får plats på Castor som kör efter Arcturus. Också FÅAfartyge­n Virgo, Mira och Poseidon ansluter sig till konvojen.

Fartygen tar sikte på Öland där de möts av två svenska marinfarty­g som eskorterar FÅAfartyge­n vidare förbi Stockholm till Orrengrund där isbrytaren Sampo väntar.

Kommissari­e överbord

Bara några veckor tidigare låg Sampo i Åbo hamn, beslagtage­n av ryska flottan. Då förklarar kapten J.A. Rosqvist att Sampo behövs för att upprätthål­la trafiken från Sverige till Mäntyluoto. Rosqvist säger att ett större parti griskött väntar på transport på svenska sidan. Mot löfte att ryssarna får hälften av köttet beviljas tillstånd för Sampo att avgå.

För säkerhets skull placeras en rysk kommissari­e ombord, men honom hissar kapten Rosqvist ner på isen i Åbo skärgård innan han fortsätter ut på havet för att invänta jä garfartyge­n. Han är full av tvivel och telegrafer­ar till Krogius i Stockholm att isen är för tjock och uppdraget att nå Vasa omöjligt. Krogius svarar att ”Finlands framtid står på spel”, fartygen måste forcera isen och nå Vasa.

Under färden norrut på Bottenhave­t håller Rosqvists tvivel på att besannas när Arcturus fastnar i isrännan.

– Isblocken skruvade sig så att fartyget fastnade och plåten trycktes in. I sista stund upptäckte Sampo våra nödsignale­r och kom till hjälp. Då hade några hytter i första klass blivit helt intryckta, skriver Förbom.

På Arcturus kommandobr­ygga hade han hjälp av lotsen Karl Rönngård som kunde Vasa skärgård utan och innan. Han hade också haft en farofylld färd genom det röda Finland innan han via Sverige och Tyskland nådde Libau i tid för att gå ombord.

På kvällen den 25 februari lotsar Rönngård in Arcturus till Vasklot hamn. Hurrande Vasabor har gått långt ut på isen för att ta emot krigarna. Efter en sista gemensam parad genom Vasa centrum skingras jägarna för att ansluta sig till olika truppförba­nd.

De är redo för kriget mot sina röda bröder.

❞ Då vi nådde Libau togs vi emot av tyskarna som undrade vilken rutt jag valt. Då jag pekade på sjökortet blev de väldigt häpna och sade att jag kört rakt genom deras minfält.

 ?? FOTO: MUSEIVERKE­T ??
FOTO: MUSEIVERKE­T
 ?? FOTO: KARL JOHAN BORLIN/MUSEIVERKE­T ?? General Carl Gustaf Emil Mannerheim möter jägarna på Vasa torg den 26 februari 1918.
FOTO: KARL JOHAN BORLIN/MUSEIVERKE­T General Carl Gustaf Emil Mannerheim möter jägarna på Vasa torg den 26 februari 1918.
 ?? FOTO: ERKKI RäIKKöNEN/MUSEIVERKE­T ?? Sjökaptene­n Bertel Förbom på s/s Arcturus kommandobr­ygga. Till vänster på bilden förste styrman, kapten Rosenböije­r. När Förbom ombads åta sig uppgiften att transporte­ra hem jägarna från Libau till Vasa krävde han att få den isförstärk­ta Arcturus på grund av packisen i Bottenhave­t.
FOTO: ERKKI RäIKKöNEN/MUSEIVERKE­T Sjökaptene­n Bertel Förbom på s/s Arcturus kommandobr­ygga. Till vänster på bilden förste styrman, kapten Rosenböije­r. När Förbom ombads åta sig uppgiften att transporte­ra hem jägarna från Libau till Vasa krävde han att få den isförstärk­ta Arcturus på grund av packisen i Bottenhave­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland