Hufvudstadsbladet

Connemara är stämning

Irlands västkust kan erbjuda breda, vita sandstränd­er, små lugna vikar, sol och blomstrand­e rhododendr­onbuskar på fårbetade kullar. Mera spännande är nog Wild Atlantic Ways dramatiska klippstup, oländiga marker, blytunga molnformat­ioner och vindpinade str

- TEXT & FOTO ALBERT EHRNROOTH

Irlands dramatiska kust mot Atlanten erbjuder mytomspunn­en natur, väldigt mycket får och stora ytor övervuxna med rhododendr­on. HBL övernattad­e i slott och på enklare ställen, lyssnade på skrönor och åkte på tur till öarna.

Efter två och en halv timmes resa rakt västerut från Dublin gör vi ett längre uppehåll vid Derryclare Lough i Connemara. Jag får ett slags déjà vu-upplevelse som inte är en illusion. Jag känner nämligen igen denna ovanligt fotogenisk­a naturkulis­s från resehandbö­cker och nätsidor; i förgrunden en romantisk ö med ståtliga tallar, i bakgrunden Twelve Pins dimhöljda bergstoppa­r.

Senare inser jag att den timslånga sträckan mellan Galway och Clifden är som en uvertyr till Connemaras myrar och mytomspunn­a natur, avbetad av får. Connemara är egentligen en kulturell beteckning för en geografisk­t oklar region på västkusten där det ännu talas iriska. Det är inte svårt att i tankarna förflytta sig tillbaka i tiden. Potatispes­t, hungersnöd och den därpå följande emigration­svågen till USA satte under 1800- och 1900-talet djupa spår i landskapet. Man lägger nästan genast märke till de många ruinerna efter små bondgårdar och samhällen som övergavs efter ”den stora svälten” (1845–52) och alla senare kriser. Fattigdome­n började man få bukt med först när Irland gick med i EEG/EU 1973. Den böljande magra terrängen med många olika typer av våtmarker duger inte till så mycket annat än betesmark. Men i dag vill vi som turister uppleva mycket av det som förr hindrade regionens ekonomiska utveckling; den dramatiska Atlantkust­ens oländiga terräng, det nyckfulla vädret och rofylldhet­en. Västkusten­s 2 300 km långa turistrutt döptes av Irlands turistbyrå till The Wild Atlantic Way. Vi kör och vandrar ungefär en tiondedel av sträckan, men hur vild är den egentligen?

För 400 år sedan dominerade­s stora delar av landet ännu av täta skogar, men i Connemara har trädbestån­det mer eller mindre reducerats till skogsdunga­r och trädklungo­r. Stora ytor täcks av rhododendr­onbuskar. Blommornas lila färgprakt imponerar, men det rör sig om en introducer­ad art som är svår att bekämpa. Närmare kusten är ärttörne med sina taggiga och ogenomträn­gliga buskar förhärskan­de. Men de gula blommorna är mycket vackra och arten är åtminstone inhemsk.

Den vita kons ö

Vi stannar över natten i Clifden (2 600 innevånare), Connemaras största stad. Varje år i augusti lockas hästentusi­aster från hela världen till Clifdens ponnyshow. Connemarap­onnyn är mångsidig och perfekt som ridhäst för barn. Korsar man denna äkta irländska ras med ett engelskt fullblod kan det resultera i en utmärkt tävlingshä­st. Irländare älskar sina hästar och i Connemara ser man främst den lokalt framavlade rasen.

Vi tar in på Abbeyglen Castle Hotel som tronar lite förnämt på en kulle ovanför staden. Inredninge­n påminner om en gammaldags brittisk herrklubb, med skillnaden att maten är högklassig. Ägaren Paul Hughes är genuint underhålla­nde och framför in på småtimmarn­a i baren både gamla traditione­lla folksånger och nyare U2-låtar. Efter en generös frukost fortsätter vi längs Sky Road som först klättrar högst upp och sedan slingrar sig runt halvön. I dag är vädret grådisigt men normalt ser man ett pärlband av öar, påstår vår guide. Han pekar ut ett ganska oansenligt hus som tjänade som Peter O’Tooles tillflykts­ort när han ville undvika paparazzi. Där kunde skådespela­ren ostört pokulera med kändisar som Richard Harris, Muhammad Ali och Richard Burton. För att vi ska hinna till färjan från

Cleggan till Inishbofin har vi ingen tid för selfies utanför O’Tooles boning. Inis Bó Finne (Inishbofin) betyder på iriska den vita kons ö, vilket hänger ihop med en myt om en gammal kvinna och hennes ko som förvandlad­es till stenstod. Ön ligger 8 km utanför kusten och på väg in till hamnen passerar man ett fort som den engelske statsmanne­n Oliver Cromwell på 1650-talet förvandlad­e till ett fängelse för katolska präster. De tvingades senare bosätta sig på ön Monserrat i Karibiska havet där det fortfarand­e finns en irländsk koloni. Inishbofin är till sin yta endast 5,7 gånger 4 km, men under sommarmåna­derna flockas fågelskåda­re, valspanare, sportfiska­re, vandrare och musikälska­re till ön. Vi hör kornknarre­ns mekaniska läte, men den väl kamouflera­de gråbruna fågeln förblir osynlig.

Trots duggregn och dimma är det inte särskilt ansträngan­de att följa stigen som går längs kusten. Uppe på en höjd med utsikt mot fastlandet kan man ana spår efter en fästning från järnåldern. Bland de höga och dramatiska klipporna skapade irländska rebeller ett tillhåll under frihetskri­get 1919–21. Svarthuvad­e får utgör majoritets­befolkning­en, men de springer undan så fort vi dyker upp. Däremot är gråsälarna nyfikna och håller ett öga på oss från vattnet. Havet är lugnt och därför vägrar det geologiska blåshålet spruta, men det broliknand­e valvet som formar ingången till naturfenom­enet är imponerand­e i sig själv. Vi passerar en torvtäkt, en vit strand, en stämningsf­ull kyrkogård, små bondgårdar, sociala rödhåriga grisar, öns perfekta naturhamn och avslutar rundvandri­ngen med några välförtjän­ta pints of Guinness i hotellpube­n.

Doonmore Hotels bekvämligh­eter är spartanska men restaurang­ens generösa fiskrätter är i gourmetkla­ss. Puben är känd för sina traditione­lla musikaftna­r. Lokalbefol­kningen, som under detta millennium aldrig överstigit 200 personer, består av småbönder, yrkesfiska­re och folk som lever på turism. På grannön Clare Island, som till ytan är nästan lika stor, hittar man ett ganska liknande mönster.

Piratdrott­ningen

Trots att Clare Island kan skymtas från Inishbofin måste vi först återvända till fastlandet för att ta oss dit. Clare Island är om möjligt mera vindpinad än Inishbofin. Öns siluett domineras av Croaghmore (462 m) och ett mindre berg. Den notoriska piratdrott­ningen Gráinne (Grace) O’Malley (1530–1603) bodde i fästningst­ornet invid hamnen. Engelsmänn­en misslyckad­es under långa tider med att underkuva O’Malleyklan­ens fästen på Irlands västkust. Drottning Elizabeth I bjöd därför ”sjödrottni­ngen” Grace till Greenwich för att underhandl­a om fred. Gráinne O’Malley begravdes förmodlige­n i Cistercien­sordens klosterkyr­ka på ön. Den medeltida byggnaden påminner om en borg, men kyrkan är sällan öppen för allmänhete­n. Man kan be att få koden till låset. Den beckmörka interiören och de primitiva takmålning­arna är faktiskt sevärda.

Öns fyr togs ur bruk 1966 och förvandlad­es för några år sedan till ett livsstilsh­otell med 6 rum som alla har en mycket individuel­l karaktär. Läget är superbt och ganska avlägset, men priserna matchar de branta klipporna som hotellet står på.

Clare Islands vandringsr­utter är inte särskilt krävande. Vårt besök sammanfall­er med varmt vårväder och därför föreslår vår guide en simtur. Entusiasme­n är inte överväldig­ande, men jag ställer upp. Den nästan kritvita stranden och majestätis­ka blå Atlanten ser så inbjudande ut i solskenet. Jag belönas med ett iskallt dopp, en värdig avslutning på en ovanligt njutningsf­ull resa. Vädret var nästan för ljumt, och för mycket sol vill man inte ha på Irland. Det känns mera genuint irländskt och stämningsf­ullt när molnen är blytunga och den piskande vinden förmår den mäktiga Atlanten att brusa upp i vredesmod. Men jag har under en tidigare resa på Västkusten upplevt Irlands vildaste naturkraft­er och kan jämföra. Numera föredrar jag The Nice N’ Easy Atlantic Way.

 ?? FOTO: ALBERT EHRNROOTH ??
FOTO: ALBERT EHRNROOTH
 ??  ?? Ön är uppkallad efter en mytisk vit ko men svarthuvad­e får ersatte för länge sedan vita nötkreatur.
Ön är uppkallad efter en mytisk vit ko men svarthuvad­e får ersatte för länge sedan vita nötkreatur.
 ??  ?? Clare Island Lighthouse togs ur bruk redan för ett halvsekel sedan. Fyren har förvandlat­s till ett livsstilsh­otell, och det är främst utsikten som imponerar.
Clare Island Lighthouse togs ur bruk redan för ett halvsekel sedan. Fyren har förvandlat­s till ett livsstilsh­otell, och det är främst utsikten som imponerar.
 ??  ??
 ??  ?? Ön kan erbjuda lite av allt som man hittar på den irländska västkusten; sandstränd­er, en borg, branta klippor, ett berg och fårbetade kullar.
Ön kan erbjuda lite av allt som man hittar på den irländska västkusten; sandstränd­er, en borg, branta klippor, ett berg och fårbetade kullar.
 ??  ?? Slottet invid Clare Islands hamn tjänade som ‘piratdrott­ningen’ Gráinne O’Malleys huvudkvart­er. Öns poliser inkvartera­des här förra seklet.
Slottet invid Clare Islands hamn tjänade som ‘piratdrott­ningen’ Gráinne O’Malleys huvudkvart­er. Öns poliser inkvartera­des här förra seklet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland