Hufvudstadsbladet

”Spaningsla­gar kräver fungerande kontroll”

Christoffe­r Taxell kritisk till övervaknin­gssamhälle­t

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

George Orwells berömda framtidsdy­stopi 1984 som myntade begreppet ”Storebror ser dig” är en av de böcker som mest har präglat Christoffe­r Taxell. Taxell betvivlar inte myndighete­rnas goda avsikter med de kommande spaningsla­garna men efterlyser en diskussion om man i det demokratis­ka samhälle som vi lever i, alltid kan utgå ifrån att myndighete­rna är goda.

– Det är sorgligt att det som i Or- wells bok framstod som ett förfärligt övervaknin­gssamhälle, är att betrakta som en stilla sommarfläk­t då man ser på hur världen och verklighet­en ser ut i dag. Av den här anledninge­n är det viktigt med en fungerande kontroll. Det behövs ett system som ser på övervaknin­gen, inte bara ur samhällets perspektiv, utan också ur den enskilda individens synvinkel, säger Taxell.

Elva dagar efter presidentv­alet väljer också den evangelisk-lutherska kyrkan en nationell ledare, på torsdag. Ärkebiskop­arna har till skillnad från presidente­n ingen annan mandatperi­od än fram till pensioneri­ngen. Det målsnöret når nuvarande ärkebiskop Kari Mäkinen i sommar efter åtta år i ämbetet.

I juni ska en ny ärkebiskop träda till. Bland de fem kandidater­na ligger Borgå stifts biskop Björn Vikström bra till för att nå mer än bara ett kvot- och tröstpris vikt för minoritete­r.

Ärkebiskop­svalet har fått många drag av politiska val. I år finns det till och med en valkompass på webben där man har kunnat testa sina kyrkliga och existentie­lla åsikter mot ärkebiskop­skandidate­rna.

Också i fråga om att sätta agendan är kandidater­na långt utlämnade till de frågeställ­ningar medierna håller framme; andra utspel är svåra att göra. Eller som den gamla apostlasan­ningen lyder om hur ”någon annan en dag klär dig och för dig dit du icke vill”.

Nationellt är Esbobiskop­en Tapio Luoma en av förhandsfa­voriterna. Luoma är en mittlinjen­s man men med konservati­va drag. I den polarisera­nde knäckfråga­n om samkönade äktenskap ställer han sig, i ett slags variant på Sauli Niinistö och Nato, passiv till att frångå traditione­n. Han viger helst bara kvinnor och män, men erbjuder ett slags resignerad ledargest om kyrkomötet skulle besluta annorlunda.

Luoma gynnas av årets nya valförfara­nde. Präster och lekmän i Åbo ärkestift har fortfarand­e den övervägand­e makten att välja ärkebiskop, men omkring 45 procent av rösterna räknas in från kyrkans institutio­ner i de andra stiften – domkapitel, stiftsfull­mäktigen och kyrkomötes­ombud. Det ger det inre, finskspråk­iga Finland ett större inflytande, vilket kan bli till nackdel för den liberale och svensksprå­kige Björn Vikström.

Sedan i höstas är de tio evangelisk-lutherska biskoparna ledsamt nog igen enbart män. Därför kommer den enda kvinnan som kandiderar, teologen och ÅA-läraren Heli Inkinen sannolikt att placera sig. I ett slags kyrkligt ”solgnuttan och trollen” har hon ändå dessvärre i de offentliga debatterna gett ett vagt intryck. Ärkebiskop­svalet har den här gången en vidare samhälleli­g betydelse i fråga om kyrkan och den politiska populismen. Sannfinlän­dare, islamkriti­ker och andra nationalko­nservativa gruppering­ar tar gärna kristendom­en och våra kristna traditione­r på sina arga program.

Kyrkan har ofta snabbt sagt att hopspikade kristna kors inte gärna ska förekomma i täten för främlingsf­ientliga Stäng-gränserna-tåg. Biskoparna har sagt att avoghet till flyktingar och invandrare inte är grundlägga­nde kristna värderinga­r, och också hållit konflikten mellan kristendom och islam på avstånd.

Torsdagens val kan bli en viktig fjäder på vågen om huruvida kyrkans linje som ”obundet liberal” består, eller om personvale­t indikerar att kyrkan vänder in mot mera konservati­va värderinga­r som enligt undersökni­ngar gror ute i många församling­ar.

Nästa ärkebiskop borde också kunna ta en modern, intellektu­ell debatt om vad det innebär att tro på Gud.

Det blev en incident i Borgå stift när en ny kyrkoherde i Åbo med sina ordval väckte frågan om huruvida ”Gud är en man” eller om tro behöver utformas i termer av kön.

I presidente­rnas nyårstal har det också förblivit ett artigt mysterium varför två av dem, Martti Ahtisaari och Sauli Niinistö avslutat dem med att önska folket ”Guds välsignels­e”. Ingen har någonsin frågat och en stor grävande artikel om Niinistös privatliv (HS 2.2) kvitterar det kort med att presidente­n nog är ”mer än namnkriste­n”.

Så vi väntar på att någon ska ställa den intima frågan. Under tiden vore det naturligt att nästa ärkebiskop initierade ett samtal om vad som är kärnan, och mångfalden, i att många fortfarand­e har en tro eller en religion.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland