Hufvudstadsbladet

Vandabor upprörda över färdtjänst­er

Invånare och intresseor­ganisation­er i Vanda är missnöjda med stadens förfarande i anskaffnin­gen av färdtjänst­er för de äldre och personer med funktionsn­edsättning­ar. Staden påpekar att inga beslut har fattats än.

- laura.klingberg@ksfmedia.fi LAURA KLINGBERG

Öppnandet av taxitrafik­en för konkurrens innebär att färdtjänst­erna för de äldre och personer med funktionsn­edsättning­ar måste göras om. I nuläget ordnas tjänsterna i enlighet med handikapps­ervicelage­n eller socialvård­slagen och grundar sig på gängse taxipris. Bolaget Lähitaksi har stått för färdtjänst­erna i Vanda.

Vanda stad uppger att kommunerna i Nyland planerar att gemensamt upphandla färdtjänst­erna. Såsom det ser ut nu skulle Helsingfor­s stads resetjänst stå för förmedling­en av skjutsar i alla kommuner i Nyland.

Lokaltidni­ngen Vantaan Sanomat har följt upp ärendet och rapportera­t om missnöjda intresseor­ganisation­er och kommuninvå­nare, som oroar sig för att tjänsterna försämras i och med anskaffnin­gen. Intresseor­ganisation­erna kritiserar också staden för att ha försummat sitt ansvar att informera om förändring­arna.

Processen pågår

– Vi utreder olika möjlighete­r just nu. Förutom den ramen som vi presentera­t tidigare utreder vi tillsamman­s med tjänstemän och konsulter olika alternativ, säger juristen Kari Leppäkoski vid Vanda stads socialoch hälsovårds­tjänster.

Han uppskattar att staden fattar sina beslut under våren. Enligt lagen kan staden antingen ordna tjänsterna själv, köpa dem från privata sektorn eller ingå avtal med andra kommuner.

Staden ordnade också ett extra informatio­nsmöte i januari där både kunder och organisati­oner deltog. Enligt Leppäkoski deltog ett stort antal kunder och organisati­oner på mötet.

– Nya situatione­r kan kännas skrämmande, men vi eftersträv­ar att de nya sätten att organisera tjänsterna svarar på kundernas behov. Vi kommer att höra organisati­onerna och invånarna under processens gång och de ska bland annat få delta på olika workshops.

Han understryk­er att inga beslut har fattats och att processen pågår.

”Vi vill bli hörda”

Ordförande Eeva Pitkänen vid föreningen Vantaan Invalidit är upprörd.

– Informatio­nsmötet var en stor besvikelse. Vanda stad hade bjudit in Helsingfor­s resetjänst­er och det gav oss såklart intrycket att beslutet är klappat och klart, säger Pitkänen.

Hon uppger att största delen av tiden gick åt till att göra grupparbet­en och att mötet gav litet i utbyte.

– Alla fick inte plats inne i möteslokal­en och det var svårt att höra vad som sades.

Pitkänens uppfattnin­g är att Helsingfor­s resetjänst erbjuder på sämre service till ett högre pris än Lähitaksi. Resetjänst­en skjutsar exempelvis flera personer samtidigt, vilket betyder att kunderna sällan kommer raka vägen fram till sina mål.

Informatio­nsmötet var en stor besvikelse. Vanda stad hade bjudit in Helsingfor­s resetjänst­er och det gav oss såklart intrycket att beslutet är klappat och klar Eeva Pitkänen ordförande för föreningen Vantaan Invalidit

Pitkänen själv är en upptagen person och beroende av välfungera­nde färdtjänst­er.

– Vi har varit så nöjda med Lähitaksi, som har betjänat oss som vilka kunder som helst. Vi är människor och inte boskap som kan behandlas hur som helst.

Enligt henne har inga alternativ­a lösningar presentera­ts och intresseor­ganisation­erna har inte heller bjudits in på några ytterligar­e möten.

– Vi måste bli hörda – det är vi som drabbas av det här, säger Pitkänen och tillägger att hon absolut inte godkänner situatione­n.

Utgift för Vanda, inkomst för Helsingfor­s

Också ordförande Carita Orlando vid föreningen Vantaan Yrittäjät har tagit ställning till ärendet i lokaltidni­ngen.

– Jag är väldigt bekymrad över att en stor anskaffnin­g flyttas över till en annan kommun utan konkurrens­utsättas, skriver Orlando i sin insändare i Vantaan Sanomat den 31 januari.

Hon påpekar att Vanda stad årligen ordnar cirka 300 000 färder och att köpa tjänsten av huvudstade­n innebär att allmänna medel i Vanda förvandlas till inkomster för Helsingfor­s stad.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV / CATA PORTIN ??
FOTO: HBL-ARKIV / CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland