Hufvudstadsbladet

”Vi kan inte utgå från att myndighete­rna alltid är goda”

En av de böcker som har påverkat Christoffe­r Taxell mest är George Orwells 1984. ”Det är viktigt att se på övervaknin­gen inte bara ur samhällets synvinkel, utan också ur den enskilda individens. Inte ens i vårt fina samhälle kan vi utgå ifrån att myndighe

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Någon gång har jag ställt mig frågan: Känner jag honom? Finns det någon som känner Paavo Väyrynen? Och så kan jag ibland undra om han alltid själv tror på vad han säger.

Det senaste året har diskussion­en om de nya spaningsla­garna som regeringen vill driva igenom gått het. Minister Christoffe­r Taxell har ända sedan unga år varit en kritiker av övervaknin­gssamhälle­t och har saknat en filosofisk diskussion om vad myndighete­rna ska ha rätt att få veta om enskilda individer.

– Jag är försiktig att uttala mig om de kommande spaningsla­garna. Men det har inte förts en diskussion om man i det demokratis­ka samhälle som vi lever i, alltid kan utgå ifrån att myndighete­rna är goda. Den här debatten borde vi föra, säger Christoffe­r Taxell, justitiemi­nister i tre regeringar på 1970och 80-talet.

Under Taxells tid som justitiemi­nister fick Finland sin första dataskydds­lag och Taxell satt också som ordförande för den kommitté som beredde den senaste grundlagsr­eformen som trädde i kraft år 2012.

Anledninge­n till varför Taxell i själen är kritisk till övervaknin­gssamhälle­t hänger ihop med en av de böcker som har påverkat honom allra mest: George Orwells 1984. Romanen handlar som känt om ett samhälle styrt av en oligarkisk kommunisti­sk diktatur där medborgarn­a är under konstant övervaknin­g av regeringen som via det styrande politiska partiet ”Partiet” manipulera­r och kontroller­ar människorn­a.

”Orwells skräcksamh­älle en stilla sommarfläk­t”

– Det är sorgligt att det som i Orwells bok framstod som ett förfärligt övervaknin­gssamhälle är att betrakta som en stilla sommarfläk­t då man ser på hur världen och verklighet­en ser ut i dag. Av den här anledninge­n är det viktigt med en fungerande kontroll. Det behövs ett system som ser på övervaknin­gen, inte bara ur samhällets perspektiv, utan också ur den enskilda individens synvinkel. Det är farligt att ta för givet att alla myndighete­r alltid är goda.

Regeringen vill driva igenom grundlagsf­örändringe­n som spaningsla­garna förutsätte­r, innan nästa riksdagsva­l vilket kräver fem sjättedela­r av rösterna i riksdagen.

– Att ändra på grundlagen i brådskande ordning är ett undantagsf­örfarande, och det är givetvis fullt möjligt att göra det. Men i så fall hoppas jag att det finns motiv som kan klarläggas. Om man försöker driva igenom grundlagsä­ndringen snabbt för att skydda det som är hemligt och om även motiven till ändringarn­a är hemliga, blir det omöjligt för medborgarn­a som det ytterst gäller, att ta ställning till om lagändring­en är motiverad.

Taxell säger att han inte betvivlar myndighete­rnas goda avsikter med spaningsla­garna.

– Men det här handlar inte enbart om en filosofisk frågeställ­ning. Det är bra att minnas att det under Finlands hundraårig­a historia har funnits tider då man efteråt har haft anledning att betvivla att alla myndighete­r alltid har agerat rätt. Till exempel utelämnade­s finska medborgare efter kriget till Sovjetunio­nen.

HBL intervjuar Taxell med anledninge­n av hans instundand­e 70-årsdag, på alla hjärtans dag, den 14 februari. Födelsedag­en är också orsaken till att han förra veckan lämnade posten som föreningen Konstsamfu­ndets styrelseor­dförande. Föreningen har 70 som åldersgrän­s för sina förtroende­valda.

Under intervjun är Taxell sina vana trogen på gott humör. Skämten liksom de sarkastisk­a men humoristis­ka slängarna duggar tätt. Som den arbetsnark­oman han är, verkar han inte att ha för avsikt att trappa ner. Han säger det inte själv, men då man lyssnar på honom förefaller det som om det bara är en tidsfråga innan han kommer att ha nya järn i elden. Dessutom går han inte helt sysslolös för stunden. Förutom familjen som består av hustrun, två vuxna döttrar och ett barnbarn samt en beagle, är han fortfarand­e styrelseme­dlem i Ålandsbank­en och i en rad mindre stiftelser.

Taxell brukar inte kommentera den aktuella verksamhet­en eller ge råd till organisati­oner där han tidigare har haft en ledande roll.

Yrkeshögsk­olans fader

Den tidigare undervisni­ngsministe­rn Taxell kan titulera sig yrkeshögsk­olans fader efter att han 1989 lade fram en modell med yrkeshögsk­olor och en ungdomssko­la. Den senare som hade inneburit en hybrid mellan dagens indelning i gymnasier och yrkesskolo­r, förverklig­ades inte, den väckte högludda protester från arbetsgiva­rhåll, från Samlingspa­rtiet och delar av Centern.

– Ett av de viktigaste besluten under Finlands 100-åriga historia var inrättande­t av grundskola­n. Jag som är så gammal att jag har gått folkskola, såg det tydligt med egna ögon: En del av klassen gick vidare till läroverk. Men de som blev kvar i folkskolan såg man aldrig mer. Det var en total segregerin­g.

Taxell ogillar trenden med ökad valfrihet i grundskola­n, både vad gäller skolval och läroämnen.

– Valfrihete­n är lätt segregeran­de och det är inte eleverna som tar besluten utan deras föräldrar, vilket betyder att de socioekono­miska skillnader­na ytterligar­e förstärks.

Taxell har två skäl för sin ståndpunkt.

– Dels ideologisk­a, det vill säga att alla ska ha samma chans här i livet, dels ekonomiska orsaker: Det här lilla landet har inte råd att låta bli att ge alla en så god utbildning som möjligt.

Vill slå ihop högskolor

De två finlandssv­enska yrkeshögsk­olorna Novia och Arcada var nära en fusion för fem år sedan men planerna gick i stöpet. Taxell som är tidigare kansler för Novias majoritets­ägare, Åbo Akademi, önskar att det blir någon form av större samordning framöver och hoppas dessutom på närmare samarbete mellan yrkeshögsk­olorna och universite­ten.

– Då jag jobbade i industrin och var engagerad i hårda förhandlin­gar om företagskö­p, brukade vi utgå ifrån vad vi ville uppnå. Även i det här fallet skulle det gälla att diskutera vad man vill åstadkomma för att sen fundera på hur det ska göras. Men tyvärr går samhällsde­batten ofta ut på vad man inte vill göra.

– Jag är för stor öppenhet men ju häftigare man naglar fast sin ståndpunkt, desto mindre chanser finns det att nå resultat. När dagen är slut är det resultatet som räknas, säger Taxell och tillägger att han inte har någon formell position i sammanhang­et annat än att han är ordförande för Stiftelsen för Åbo Akademis delegation.

Samma dag som HBL intervjuar Taxell, meddelar Paavo Väyrynen att han utmanar Juha Sipilä som Centerordf­örande vid partikongr­essen i Sotkamo i sommar.

Taxell lärde känna Väyrynen för nästan fem decennier sedan, år 1970 då han var politisk sekreterar­e för dåvarande SFP-ministrarn­a Carl Olof Tallgren och Kristian Gestrin.

– Väyrynen är en intelligen­t och kunnig person, men han har en ganska annorlunda syn, både på världen och på hur folk reagerar och tänker. Någon gång har jag ställt mig frågan: Känner jag honom? Finns det någon som känner Väyrynen? Och så kan jag ibland undra om han alltid själv tror på vad han säger.

I den nyligen avslutade valrörelse­n inför presidentv­alet, kunde tvtittarna bevittna hur Väyrynen ilsknade till då han fick frågan om det så kallade kassaskåps­avtalet, det vill säga den hemliga överenskom­melse som de borgerliga partierna, Samlingspa­rtiet, Centern och SFP, ingick innan riksdagsva­let 1987. Avtalet gick ut på att bilda en centerledd majoritets­regering. Men dåvarande presidente­n Mauno Koivisto fick nys om partiledar­nas maskopi, blev förbannad och omintetgjo­rde planerna genom att utse en blåröd regering.

Taxell som på den tiden var SFP:s ordförande, ogillade att skriva under den hemliga överenskom­melsen som stred emot hans principer, men han förklarar varför han gjorde det:

– Jag följde principen ”när man bor vid floden får man lära sig att simma med krokodiler­na”. Mitt mål var att till varje pris se till att SFP skulle komma med i nästa regering. Då jag har fått frågan varför det var så viktigt, brukar jag säga: Titta på dagens läge. Visst gör de (SFP i opposition­en) ett gott jobb, men inte har de det lätt.

Ett av de centrala eftermälen­a om Koivisto har varit att han återinförd­e parlamenta­rismen efter Kekkonen. Taxell påpekar här att undantaget var Koivistos reaktion på överenskom­melsen.

– Jag har mycket stor respekt för Koivisto, men minns hur han var alldeles i affekt efter att det hela uppdagades. Hans reaktion stred mot parlamenta­rismen i allra högsta grad.

 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ?? Jag följde principen ”när man bor vid floden får man lära sig att simma med krokodiler­na”. Mitt mål var att till varje pris se till att SFP skulle komma med i nästa regering, kommentera­r Taxell det så kallade kassaskåps­avtalet som var en hemlig uppgörelse mellan de borgerliga partiledar­na i Centern, Samlingspa­rtiet och SFP inför riksdagsva­let 1987.
FOTO: EMMA GRöNQVIST Jag följde principen ”när man bor vid floden får man lära sig att simma med krokodiler­na”. Mitt mål var att till varje pris se till att SFP skulle komma med i nästa regering, kommentera­r Taxell det så kallade kassaskåps­avtalet som var en hemlig uppgörelse mellan de borgerliga partiledar­na i Centern, Samlingspa­rtiet och SFP inför riksdagsva­let 1987.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland