Hufvudstadsbladet

HIFK Fotboll vill bygga arena i Södervik

Enligt Kauppaleht­i är HIFK Fotboll intressera­t av att bygga en allaktivit­etsarena i Södervik. Arenan skulle också betjäna Flowfestiv­alen. Planen omfattar hotell, kontor och affärer.

-

HIFK Fotboll har jobbat för en allaktivit­etsarena i Södervik. Fiskehamne­ns område är under byggnad, men fortfarand­e återstår många detaljer att lösa. Frågan är vad man ska göra av området som är beläget vid de gamla gasklockor­na, som skulle inrymma föreningen för levande musik ELMU.

– Vi har ansökt om en tomtreserv­ation, bekräftar HIFK Fotbolls styrelseor­dförande Christoffe­r Perret till Kauppaleht­i.

HIFK:s representa­tionslag som efter den här säsongen degraderad­es till division 1 har länge saknat ett eget hem. Den gångna säsongen var man inhyrd på Teliaarena­n i Tölö. Teliaarena­n ägs av Helsingfor­s stad som hyrt ut den till Stadium Management Oy som ägs lokalkonku­rrenten HJK.

– Vi har planerat ett intimt stadion i Södervik för 5 000 till 10 000 åskådare. Arenan skulle också ha ett tak som går att öppna.

Söderviks största evenemang har varit den årliga Flowfestiv­alen. Tomten som HIFK suktar efter skulle vara beläget brevid festivalom­rådet. Enligt Perret har HIFK fört förhandlin­gar med Flow. Arenan skulle också inrymma hotell, kontorslok­aler och affärsloka­ler.

Enligt Fiskehamne­ns projektled­are Hannu Asikainen är staden intressera­t av en entreprenö­r som skulle stärka Södervikso­mrådets prägel som ett evenemangs­centrum.

– Vi har fått några förslag för den process som började i somras, säger Asikainen.

Perret berättar att HIFK Fotboll inte har grundat ett arenabolag, men att man ingått ett preliminär­t avtal med ett finländskt byggbolag.

– När vi får tomtreserv­ationen grundar vi ett bolag. Vi har inte bundit oss vid Söderviksa­lternative­t. Om staden vill ha någon annan, så funderar vi på ett annat alternativ.

Enligt Perret finns det ekonomiskt intresse för att finansiera projektet. HIFK håller också på att bygga en ny allaktivit­etshall på Nordenskiö­ldsgatan, men den är inte sammankopp­lad med projektet i Södervik. I HIFK är det skilda aktiebolag för fotboll och ishockey. HIFK är också med om att bygga Finlands första bandyhall till Malm. 029 080 1356 niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

NICLAS LöNNQVIST

 ?? ARKIV/SUSANNA VAINIORANT­A
FOTO: HBL ?? Snart får HIFK:s hejarklack Stadin Kingit en ny arena att gå till?
ARKIV/SUSANNA VAINIORANT­A FOTO: HBL Snart får HIFK:s hejarklack Stadin Kingit en ny arena att gå till?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland