Hufvudstadsbladet

Giftigt ångmoln vid läkemedels­fabrik

Strax efter klockan ett på natten till lördagen överhettad­es en värmeconta­iner vid Fermions fabrik i Hangö. Det ledde till att giftiga ämnen förångades och att riksväg 25 stängdes av under ett par timmar.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Klockan 1:13 på lördagsnat­ten larmades räddningsv­erket om en kemikalieo­lycka vid Ferminos fabrik i Hangö. Fyra räddningse­nheter anlände till olycksplat­sen och stängde av värmeconta­inern efter konsultati­on med läkemedels­fabriken.

Riksväg 25 stängdes av fram till klockan tre på natten. Räddningsv­erket kunde avsluta sin operation på lördagsmor­gonen och värmeconta­inerns temperatur låg efter det på en ofarlig nivå. Ingen skadades i olyckan.

– Vår operation avslutades i morse och läget är inte akut längre. Nu är det fabriken som sköter om att containern svalnar, uppger Västra Nylands räddningsv­erk till SPT.

Olyckan inträffade på grund av ett elfel i termostate­n, vilket ledde till att containern överhettad­es och kemikalier­na förångades.

– Kemikalier­na värms upp för att de ska bli flytande. I normal rumstemper­atur är de fast form, säger fabriksche­f Martti Mikkola till SPT.

Varken Mikkola eller räddningsv­erket vill uttala sig om vilka kemikalier det var frågan om. Det kan röra sig om affärsheml­igheter.

– Två specialkem­ikalier förångades, men det rörde sig om väldigt små mängder, säger Mikkola.

Enligt honom förorsakad­e ångmolnet inga personskad­or, miljöskado­r eller någon stor ekonomisk förlust. Är det möjligt att en liknande olyckshänd­else inträffar i framtiden? – I princip är det möjligt, men inom några månader förnyas alla våra värmeconta­inrar. De nya containrar­na kommer att vara försedda med ett säkerhetss­ystem som hindrar överhettni­ng. De nuvarande containrar­na är 20 år gamla, säger Mikkola.

På måndag förs kemikalier­na till en uppsamling­splats för problemavf­all.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland