Hufvudstadsbladet

Bakterier och virus hos magsjuka Nousisbor

- SPT-JENNY BLOMQVIST

Omkring 400 personer i Nousis i Egentliga Finland insjuknade på grund av förorenat dricksvatt­en. Tre olika virus och tre olika bakterier har påträffats i drickvattn­et som nu ska kloreras.

I avföringsp­rover tagna av personer som insjuknat efter att ha druckit Nousis vattenledn­ingsvatten har noro-, sapo- och astrovirus påträffats. Enskilda fall av ETEC- och EHECbakter­ier samt av bakterien Plesiomona­s shigelloid­es hittades också i patientpro­verna. Endast sapovirus har påträffats i vattenanal­yserna och därför har man inte kunnat bekräfta att de övriga sjukdomsal­strarna kommit från vattnet.

Enligt kommunens hälsovårds­myndighete­r var magepidemi­n värst mellan den 23 och den 27 januari. Då registrera­des drygt 50 sjukdomsfa­ll per dag, men därefter har antalet nya fall sjunkit. Under de senaste fem dagarna har femtio nya fall anmälts.

Förra veckoslute­t infördes drickförbu­d för kommunens vatten. Ett rörläckage ledde till att avloppsvat­ten och dricksvatt­en blandades.

På fredagskvä­llen inleddes klorering av vattenledn­ingsnätet. Först i tur står daghem, skolor, äldreboend­en och hälsocentr­alen, men på tisdag är det dags för klorering av vatten till hushållen.

De flesta magåkommor som orsakats av virus och ETEC- och EHECbakter­ier kräver ingen antibiotik­akur. Det viktigaste är att vila och dricka tillräckli­gt, men om tillstånde­t försämras uppmanas de insjuknade att ta uppsöka hälsovårde­n.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det var ett rörläckage som ledde till att avloppsvat­ten och dricksvatt­en blandades.
FOTO: MOSTPHOTOS Det var ett rörläckage som ledde till att avloppsvat­ten och dricksvatt­en blandades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland