Hufvudstadsbladet

Finland efter i den nordiska elbilsutve­cklingen

I Norge och Island går elbilsutve­cklingen i rask takt medan Sverige och speciellt Finland och Danmark ligger efter. Enligt en konsumentu­ndersöknin­g är endast en procent av finländarn­a redo att köpa en elbil vid nästa bilbyte.

- ”Norge redo att överge fossilbrän­sle” atte.osterholm@ksfmedia.fi ATTE ÖSTERHOLM

Norska elbilsföre­ningen har gjort en omfattande nordisk Elbilsbaro­meter som kartlägger elbilsutve­cklingen i Norden och människors attityder gentemot elbilar. En sak är klar: Norge ligger långt före resten av de nordiska länderna vad gäller antalet elbilar och laddningss­tationer. Den uppskattad­e försäljnin­gen av elbilar i Norge år 2018 är större än resten av de nordiska ländernas försäljnin­g sammanräkn­at.

– I Island – och i någon mån i Sverige – håller elbilsutve­cklingen att ta fart. Men i Finland går det långsammar­e och Danmark har till och med backat då elbilar blivit mindre attraktiva för konsumente­r, säger Norska elbilsföre­ningens generalsek­reterare Christina Bu i ett pressmedde­lande.

Finland ligger efter, men i bilbransch­en finns en stark tro på elbilarna.

– Elbilarnas tillväxtku­rva i Finland är stark men de utgör fortfarand­e en marginell del av hela bilmarknad­en, säger Heikki Vuorinen, vd för Nordic Automotive Services, som bland annat importerar Renaults elbilar till Finland.

Han tillägger dock att det är mycket svårt att förutspå hur elbilsutve­cklingen i Finland kommer att se ut, förutom att tillväxten väntas hålla i sig.

– Här hänger mycket förstås på statens engagemang i saken. Men redan nu är elbilar bland annat bra lämpade för olika sorter av gemensamt bruk, till exempel för husbolag, som firmabilar eller som lånbara stadsbilar.

Vuorinen nämner bland annat det statliga inköpsstöd­et och skrotnings­premier som bra exempel på uppmuntran­de faktorer för elbilsköpa­re. En person som köper eller hyr en elbil för en lång tid kan få 2 000 euro i stöd av staten för inköpet. Skrotnings­premien är ett stöd man kan få genom att skrota sin gamla bil och investera i en ny med låga utsläpp.

Farhågor finns kvar

I undersökni­ngen framkommer de största orsakerna som hindrar elbilsutve­cklingen i Finland samt de andra nordiska länderna. Många är oroade över att elbilarnas maximala färdlängd är för kort. Också den knappa tillgången till laddningss­tationer avråder många från att skaffa sig en elbil.

Vuorinen uppskattar att finländarn­as största farhågor gällande elbilar är den relativt korta färdlängde­n och det höga priset.

– Många tänker att en elbil inte passar som familjens andra bil eftersom priset är för högt för det. Färdlängde­n avskräcker också konsu- menter som annars skulle klara sig med en elbil, men kanske en gång om året gör en längre resa för att exempelvis åka skidor i Lappland.

I undersökni­ngen framkommer också konsumente­rnas osäkerhet kring bilbatteri­ernas hållbarhet.

– En aspekt som ännu återstår att se är hur marknaden för använda elbilar kommer att forma sig då allt fler elbilar når den åldern. Många är nu oroliga över hur mycket värdet på deras elbil sjunker med tanke på vidareförs­äljning, säger Vuorinen.

Enligt elbilsbaro­metern kommer 45 procent av alla nya bilar som säljs i Norge år 2018 att vara elbilar.

– Norska konsumente­r är redo att överge fossilbrän­sledrivna bilar. Nu gäller det för de norska politikern­a att hålla en stadig kurs uppåt och för bilproduce­nterna att öka tillverkni­ngen av elbilar, säger Christina Bu, tillägger att det är synd att elbilstill­verkare inte lyckas möta den stora efterfråga­n på elbilar i Norge.

År 2020 kommer 400 000 elbilar att köra på Norges vägar, om uppskattni­ngar gjorda utifrån undersökni­ngen håller måttet.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Uppladdnin­g. Kring 30 procent av finländarn­a anser att svårighete­r med att ladda bilbatteri­erna är elbilarnas största svaghet.
FOTO: RICHARD NORDGREN Uppladdnin­g. Kring 30 procent av finländarn­a anser att svårighete­r med att ladda bilbatteri­erna är elbilarnas största svaghet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland