Hufvudstadsbladet

En gripen efter misstänkt rasistdåd i Italien

En 29-årig man har gripits efter att ha skjutit minst fyra afrikaner i den italienska staden Macerata i går. När mannen greps gjorde han fascisthäl­sning.

- PONTUS AHLKVIST/TT

Attacken började runt klockan elva på förmiddage­n lokal tid i går, då den bilburne gärningsma­nnen öppnade eld mot två unga afrikanska migranter i Macerata, en småstad drygt 20 mil nordöst om Rom. En av dem skadades. Kort därpå sköts ytterligar­e en migrant och senare även en afrikansk kvinna, enligt italienska medier. Ett av offren har allvarliga skador, de övriga är utom fara, enligt polisen.

Uppgiftern­a om antalet offer går isär. Enligt nyhetsbyrå­n AFP, som hänvisar till italienska medier, skottskada­des sammanlagt sex migranter.

Gjorde fascisthäl­sning

Den 29-årige misstänkte gärningsma­nnen greps vid lunchtid. I samband med gripandet gjorde mannen – enligt Corriere della Sera en känd högerextre­mist från trakten – fascisthäl­sning och skrek ”Leve Italien”. I bilen han färdades i låg en pistol som 29-åringen misstänks ha använt under attacken.

– Nyheterna från Macerata gör mig förfärad och chockad. Vi måste få stopp på den här spiralen av hat och våld, säger Pietro Grasso, talman i senaten och partiledar­e för vänsterkoa­litionen Fria och jämlika.

Dagar efter styckmord

Dådet inträffar bara några dagar efter det att en 18-årig italiensk kvinna hittats styckmörda­d i samma stad. En nigeriansk man har gripits misstänkt för mordet, och politiker på den yttersta högerkante­n har använt 18-åringens död som ett slagträ i invandring­sdebatten. Matteo Salvini, ledare för främlingsf­ientliga Lega Nord, anklagar i ett inlägg på Facebook den italienska vänstern – sannolikt syftande på mitten-vänster-regeringen i Rom – för att ha blod på sina händer.

Om en månad går Italien till val och i den politiska debatten haglar förslagen om strypt invandring.

Lokala myndighete­r varnade invånarna i Macerata för att vistas utomhus medan jakten på gärningsma­nnen fortfarand­e pågick. Uppmaninge­n hävdes senare.

 ?? PHOTO / STR
FOTO: LEHTIKUVA / AFP ?? ■
Den italienska polisens tekniker undersöker platsen för en av skjutninga­rna.
PHOTO / STR FOTO: LEHTIKUVA / AFP ■ Den italienska polisens tekniker undersöker platsen för en av skjutninga­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland