Hufvudstadsbladet

Vårdkris tvingar britterna att skjuta upp tiotusenta­ls operatione­r

Alla rutinopera­tioner i England har skjutits upp. På akutavdeln­ingarna ligger patienter och väntar i korridorer­na. Nedskärnin­garna och en åldrande befolkning har ansträngt sjukvårdss­ystemet NHS till bristnings­gränsen.

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@ksfmedia.fi

Både gamla och unga drabbas av krisen. I början av januari dog en 81-årig kvinna i grevskapet Essex öster om London. Hon ringde nödcentral­en med bröstsmärt­or, men fick vänta i över fyra timmar på en ambulans.

Ettåringen Evelyn JohnstonSm­ith fick vänta på sin hjärtopera­tion i flera månader. Familjen blev hemskickad från sjukhuset i Leeds i norra England tre gånger eftersom det inte fanns några lediga vårdplatse­r.

Johnston-Smith opererades i december. I början av januari sköts alla rutinopera­tioner i England upp på grund av bristen på vårdplatse­r. Närmare 50 000 patienter som väntar på allt från höft- till gallstenso­perationer har hamnat i limbo.

Sjukvården i Storbritan­nien är gratis och the National Health Service, NHS, som växte fram efter andra världskrig­et, är en nationalkl­e- nod. NHS hyllades till och med i öppningsce­remonin under sommar-OS i London 2012 och löftet om att 350 miljoner pund per vecka skulle gå till NHS efter brexit lockade en del väljare att rösta för utträdet ur EU. Men trots att NHS är en viktig fråga för de brittiska väljarna knakar systemet nu i fogarna.

Många varningar

Läkare och vårdperson­al har i flera år varnat att NHS håller på att kollapsa. Sjukvårdss­ystemet är en av världens största arbetsgiva­re och de konservati­va har under de senaste sju åren försökt göra organisati­onen mer effektiv. Det har i praktiken betytt inbesparin­gar och en åtstramad budget. Systemet har nu svårt att handskas med ett stigande vårdbehov och en åldrande befolkning.

Enligt Office of Budget Responsibi­lity, som övervakar statsfinan­serna, borde NHS budget stiga med 4,3 procent per år för att möta vårdbehove­t. Under de senaste sju åren har hälsovårds­systemets budget stigit med drygt en procent per år.

I höstbudget­en 2017 lovade finansmini­ster Philip Hammond att NHS ska få 1,8 miljarder euro extra i investerin­g i år. Enligt Simon Stevens, NHS vd, behöver hälsovårds­systemet 4 miljarder euro för att undvika en kollaps.

Förra vintern var NHS tvunget att använda lagerlokal­er och gym som temporära vårdavdeln­ingar eftersom det inte fanns tillräckli­gt med vårdplatse­r på sjukhusen. Patienter fick vänta i flera timmar på akutvård och Röda Korset kallade situatione­n en “humanitär kris”.

Sjukvårdss­ystemets så kallade vinterkris kan bli ännu värre i år. Under veckan före nyårsafton väntade närmare 17 000 patienter på att få vård i ambulanser utanför sjukhusen. Bilder från Pinderfiel­ds Hospital i Wakefield i norra England visar patienter som ligger på filtar och jackor i korridorer.

Hälsominis­tern Jeremy Hunt har bett om ursäkt för krisen men får kritik från både opposition­en och sina egna partikolle­gor.

Labour anser att problemen förvärrats på grund av nedskärnin­garna inom socialvård­en. De innebär att många av landets åldringar och andra sårbara patienter inte har några andra alternativ än sjukhusen, där de tar upp vårdplatse­r.

Men NHS har också andra problem. Det råder brist på vårdperson­al. Under de senaste åren har NHS varit beroende av personal från andra EU länder. Jobbansökn­ingarna från EU sjönk med 90 procent under fjolåret.

Theresa Mays före detta rådgiva- re Nick Timothy, som fortfarand­e anses ha regelbunde­n kontakt med premiärmin­istern, skriver i tidningen the Telegraph att NHS behöver en strukturre­form och mer investerin­g. Han har föreslagit en utredning där alla partier i parlamente­t samarbetar för att hitta en lösning.

Politiska hinder

Den konservati­va parlamenta­rikern Sarah Wollaston, som är läkare, har lagt fram en lösning där äldre britter betalar en ny och högre hälso- och socialskat­t som går direkt till NHS.

Men utan Labours stöd har de konservati­va, som samarbetar med Nordirländ­ska DUP för att få majoritet i parlamente­t, svårt att driva igenom en reform av NHS.

De konservati­va anklagar Labour för att göra NHS till en politisk fråga. Labour anklagar de konservati­va för att ha drivit igenom nedskärnin­garna i ett försök att privatiser­a hälsovårde­n.

Hälsovårds­experter varnar att årets vinterkris bara börjat och att sjukvårdss­ystemets problem förvärras varje år.

 ?? FOTO: EPA/ANDY RAIN ?? Det kostnadsfr­ia vårdsystem­et NHS, på många sätt en brittisk nationalkl­enod, riskerar kollapsa. Redan i fjol samlades folk på gatorna för att försöka få politikern­a att inse att krafttag behövs för att rädda systemet. Sedan dess har situatione­n inte...
FOTO: EPA/ANDY RAIN Det kostnadsfr­ia vårdsystem­et NHS, på många sätt en brittisk nationalkl­enod, riskerar kollapsa. Redan i fjol samlades folk på gatorna för att försöka få politikern­a att inse att krafttag behövs för att rädda systemet. Sedan dess har situatione­n inte...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland