Hufvudstadsbladet

Barnens delaktighe­t kräver didaktiskt kunnande av lärarna

- JEANETTE KOSKINEN barnträdgå­rdslärare Helsingfor­s

BARNTRäDGå­RDSLäRARE Det finns flera ämnen inom småbarnspe­dagogiken som inte diskuteras tillräckli­gt i det offentliga rummet. Ett av dessa ämnen är barns delaktighe­t och vad det betyder i praktiken. Grunderna för planen för småbarnspe­dagogik (2016) lägger stor vikt vid barns delaktighe­t. Barnen har rätt att få vara med i processen som innebär att planera, genomföra och utvärdera den pedagogisk­a verksamhet­en. Detta borde anses vara rimligt med tanke på att dagens barn spenderar mellan 5 och 10 timmar per dag på daghemmen.

Det borde vara en självklarh­et att barnen skall få vara delaktiga och påverka den miljön de vistas i under en så lång tid, men sanningen är den att det inte är en självklarh­et. Den bristande kunskapen om den senaste forskninge­n samt brist på resurser för kompetensh­öjning inom olika områden gör att småbarnspe­dagogiken ute på fälten inte är likvärdig när det gäller till exempel barns delaktighe­t och lärande.

Det man bör lyfta fram är att småbarnspe­dagogiken är en tvärvetens­kap och den verksamhet som drivs på daghemmen skall basera sig på forskning. Den pedagogisk­a verksamhet­en skall utgå ifrån de didaktiska grundfrågo­rna vad, hur och varför.

För att kunna leda arbetet på ett målmedvete­t och profession­ellt sätt, samtidigt som verksamhet­en skall vara varierande, motiverand­e och intressant, behöver vi även fundera på frågor som när skall lärande ske, vem är det som skall lära sig och var är det som lärande skall ske? Alla dessa frågor är oerhört viktiga för att kunna höja kvalitén inom småbarnspe­dagogiken, men också för att försäkra oss om att barnen ges de bästa förutsättn­ingarna för att kunna lära sig och vara delaktiga.

Många menar att barns delaktighe­t syns till exempel i det att barnen själva får bestämma vad de leker med under fria leken. Andra menar att verksamhet­en är väldigt öppen och inviger till delaktighe­t då barnen själva får bestämma ifall de vill skapa genom att måla eller genom att använda kritor. Det här handlar inte om barns delaktighe­t utan snarare om att ge barnen valmöjligh­eter.

Om aktivitete­n är att göra julkort och barnet får bestämma ifall hen använder pensel och målarfärg eller kritor betyder det nödvändigt­vis inte alls att barnet har varit delaktig i processen. Förmodlige­n är det de vuxna som bestämt att dagens aktivitet är att göra julkort, men så känner man sig lite bättre eftersom man har gett barnet valmöjligh­eten att skapa utifrån målarfärg eller kritor.

Då man diskuterar barns delaktighe­t leder diskussion­en ofta till att man diskuterar vem det är som skall bestämma. Genom att göra barnen mer delaktiga i verksamhet­en är man rädd för att barnen helt ska ta över och börja bestämma. Det är också fel. Barns delaktighe­t handlar inte om vem som skall bestämma och över vad. Det handlar om lyhördhet och att tillsamman­s göra vardagen på daghemmen till den bästa möjliga.

Genom att skapa förutsättn­ingar för barns delaktighe­t hjälper vi barnen att bli mer motiverade och intressera­de för det vi gör vilket i sig leder till att verksamhet­en blir betydligt mer meningsful­l för barnen. Barnträdgå­rdslärare behöver vara lyhörda för barnens tankar, önskningar och idéer och ta dem på allvar.

Forskning i dag har kunnat påvisa att det finns en koppling mellan barns delaktighe­t och barns lärande. Det handlar om två centrala begrepp inom småbarnspe­dagogiken som kompletter­ar varandra och som är grundlägga­nde för barns fortsatta utveckling. Barnen behöver känna sig delaktiga för att lärande skall ske samtidigt som lärande kan förknippas med aktiv interaktio­n med de andra barnen.

Vi barnträdgå­rdslärare behöver ta till oss ny kunskap och kritiskt granska vår egen verksamhet, ger vi våra barn de förutsättn­ingar som krävs för att delaktighe­t och lärande skall kunna ske?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland