Hufvudstadsbladet

Metrobok för mycket för Westman?

- KLAUS BREMER Helsingfor­s JOHANNA WESTMAN

VäSTMETRON Johanna Westmans recension av HBL-journalist­en Tommy Pohjolas bok ”Kaikille kenkää!” (HBL 29.1) väcker förvåning och frågor.

Pohjola har med beundransv­ärd nit bevakat västmetrob­ygget och lyft fram grovt slarv i planering, förverklig­ande och övervaknin­g med till och med olaga hemlighets­makeri på alla plan. Samtidigt har han gett HBL ”ensamrätt” till avslöjande­n då Helsingin Sanomat – bakbunden av sin största finansiärs, byggnadsin­dustrins intressen – fört sina finskspråk­iga läsare bakom ljuset.

Westman tycker Pohjola ”ger De gröna onödiga sparkar för metrovänli­ghet”. Pohjola har i själva verket undvikit att ge Helsingfor­s gröna trafikledn­ing med Pekka Sauri i spetsen den obevekliga påtryckarr­oll som de har spelat i alla möjliga förvecklin­gar. Lika förvånad blir man av att Westman förringar metrobolag­et Västmetron­s vd:s brott mot offentligh­etslagen.

Pohjolas grävande journalist­ik och obestridli­ga avslöjande­n ger Westman ”intryck av att (Pohjola) är metromotst­åndare”? Betyder det omvänt att om han var metrovän så skulle han inte ha avslöjat alla oegentligh­eter, som kostat skattebeta­larna flera hundra miljoner euro extra? En duktig journalist

gräver fram fakta oberoende av sitt eget tycke. Den principen borde Westman högakta.

I följande mening bekräftar Westman att hon ser västmetron som ett ”måste” för att ”Finland skall nå sina klimatpoli­tiska mål”. Hon har tydligen inte en blekaste aning om BRT (Bus Rapid Transit, även kallad bussmetro och gummihjuls­metro), kollektivt­ransportlö­sningen som får tunnelmetr­on att verka stenålders. För att inte tala om att metrodragn­ingen i tunnel i hela sin längd är kostnadsmä­ssigt en helt otrolig tabbe.

SVAR Tydligen har jag uttryckt mig otydligt men ber ändå att Klaus Bremer läser texten en gång till – i synnerhet meningen där jag skriver att ”slutsatsen kan inte heller vara att ingen stor investerin­g i kollektivt­rafiken alls skulle ha behövts.” Bremer har säkert inte glömt den debatt som fördes om ”snabbspårv­äg” kontra metro. Som jag minns det utdömdes då den billigare och enklare spårvägslö­sningen på grund av att den skulle ha inneburit ytterligar­e en form av kollektivt­rafik med ”onödiga” byten för den som behöver komma vidare österut från Helsingfor­s centrum. Gummihjuls­metron BRT torde inte ha varit påhittad när de avgörande besluten i Esbo fattades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland