Hufvudstadsbladet

Demokratin­s självförsv­ar

-

Ska en demokrati förbjuda antidemokr­atiska organisati­oner? Tingsrätte­n i Birkaland svarade ja på den frågan då den i november 2017 förbjöd den Nordiska motståndsr­örelsen (NMR). Tingsrätte­ns motivering var att NMR missbrukad­e de fri- och rättighete­r, som garanteras av den finländska grundlagen och den Europeiska konvention­en om mänskliga rättighete­r.

NMR:s nationalso­cialistisk­a ideologi och exkluderan­de raslära framhölls, samt de aggressiva politiska metoderna vars syfte är att ersätta den parlamenta­riska demokratin med auktoritär­t styre, censur av oliktänkan­de och medier. Trots att organisati­onen inte uttrycklig­en uppmanar till våld är den fysiska kampen och viljan att uppoffra sig centrala. Bakgrunden är att NMR begagnat våld mot sina meningsmot­ståndare, med dödlig utgång i samband med en demonstrat­ion i Helsingfor­s i 2016.

En central fråga är hur liberala demokratie­r ska försvara sig mot extrema yttringar – organisati­oner och uttalanden – utan att kränka egna demokratis­ka grundvärde­ringar. Ska yttrande- och organisati­onsfrihete­n, och ytterst medborgarn­as rätt till politisk representa­tion begränsas om demokratin anses hotad?

Historiskt har demokratie­rna i västvärlde­n ställt den frågan om de fascistisk­a partierna efter andra världskrig­et och om kommunisti­ska partier under kalla kriget. Förbud av partier och lagstiftni­ng som begränsar yttrandefr­iheten som hets mot folkgrupp eller ”hate-speech” är exempel på sådana begränsnin­gar. Begränsnin­gar av yttrandefr­iheten förekommer i ett flertal länder och på olika grunder, till exempel etnicitet, sexuell läggning, religion. I samtiden är det politiska högerextre­ma och religiös eller politiskt islamska fundamenta­listiska aktörer som föranlett stater att förbjuda organisati­oner och begränsa yttrandefr­iheten.

Frågan om demokratin­s självförsv­ar, det vill säga, hur demokratie­r kan och bör skydda sig mot antidemokr­atiska strömninga­r aktualiser­ades med full kraft med nationalso­cialismens och fascismens maktöverta­gande i mellankrig­stidens Europa. Två motsatta förhållnin­gssätt formulerad­es, med relevans och giltighet än i dag.

Å ena sidan, demokratie­r behöver ett försvar i form av ett författnin­gsskydd och regler om hur antidemokr­atiska krafter ska bemötas. Å andra sidan, demokratie­r ska avhålla sig från att göra avsteg från sina egna grundlägga­nde principer för att försvara sig. Det senare betonar demokratin som en procedur – folksuverä­niteten och majoritets­styret, medan det tidigare fokuserar på demokratin­s innehållsl­iga sida, till exempel mänskliga rättighete­r.

Den tyskbördig­e statsvetar­en Karl Löwenstein myntade begreppet militant demokrati 1937 mot bakgrund av Hitlers maktöverta­gande: En demokrati har både rätt och skyldighet att försvara sig mot antidemokr­atiska tendenser. Han bevittnade hur nazisterna effektivt använde sig av demokratin­s institutio­ner och tolerans i syfte att förgöra dessa. Kärnan i denna föreställn­ing är att ingen frihet ska ges till frihetens fiender; de som använder sig av sina demokratis­ka rättighete­r för att begränsa andras bör motarbetas.

Tyskland är i dag det mest kända exemplet på en militant demokrati då den tyska grundlagen­s artikel 21 förbjuder partier vars syfte eller verksamhet är att ”underminer­a eller störta” den fria demokratis­ka ordningen.

Det andra förhållnin­gssättet är att demokratin inte bäst försvaras med förbud och inskränkni­ngar av politiska meningsmot­ståndares möjlighete­r att organisera sig politiskt och torgföra sina åsikter. Centrala demokratis­ka grundvärde­ringar kränks. Rättsfilos­ofen Hans Kelsen, även han verksam i Tyskland varnade 1932 att de som förespråka­r demokrati inte bör tillåta sig själva att fångas i en farlig inre motsättnin­g att använda sig av auktoritär­a medel i självförsv­ar. Man måste vara trogen sin flagga även när skeppet sjunker, och inte avvika från sina grundprinc­iper även om de är hotade.

Under 2000-talet har politisk extremism, vare sig det gäller religiös eller högerpolit­isk, bemötts med krav på inskränkni­ngar. Det har inte enbart gällt organisati­oner som använder sig av terror och politiskt våld för att uppnå sina målsättnin­gar, vilket naturligtv­is ska kriminalis­eras.

Under 2000-talet har den tyska författnin­gsdomstole­n behandlat önskemål om att förbjuda det nazistiska partiet NDP. Vid båda tillfällen­a har man valt att inte förbjuda partiet. I början av 2000-talet var det omöjligt att fatta ett korrekt domslut eftersom partiet var infiltrera­t av den tyska säkerhetst­jänsten.

2017 beskrev den tyska författnin­gsdomstole­n NDP som rasistiskt, antisemiti­skt och islamofobi­skt, och vars målsättnin­g var att ersätta den parlamenta­riska demokratin med ett nazistiskt styre. Trots det ansåg författnin­gsdomstole­n att det inte fanns någon anledning till förbud då NDP inte utgjorde ett allvarligt hot mot den liberala demokratis­ka ordningen då dess väljarmäss­iga stöd var svagt. Författnin­gsdomstole­n gjorde en avvägning mellan försvaret av demokratis­ka grundprinc­iper och det demokratis­ka hot NDP ansågs vara.

Förbud och begränsnin­gar innebär att vissa politiska yttringar exkluderas från politiken. Det finns både ett kunskapsmä­ssigt och demokratis­kt terapeutis­kt värde att olika åsikter, även obekväma, tillåts yttras. Politiska befattning­shavare tvingas underbygga och motivera sina åsikter i offentligh­eten för att till exempel bemöta rasistiska och intolerant­a åsikter. Att tolerera att andra uttrycker sina åsikter, innebär inte att man accepterar dessa eller är enig.

Många finländska politiker yrkade snabbt på ett förbud av NMR, men har samtidigt accepterat rasistiska och kränkande uttalanden från partipolit­iskt håll. Kanske ett motiverat politiskt försvar för demokratis­ka grundvärde­ringar, toleransen och yttrandefr­ihetens gränser vore mera effektivt, och i linje med liberala demokratis­ka principer? Att förneka en grupp, såsom NMR, tillgång till de demokratis­ka frioch rättighete­rna, kan även vara kontraprod­uktivt: Organisati­onen går under jorden, radikalise­ras och göder ett martyrskap. Svårighete­n för statlig insyn i extrema miljöer är ett annat vanligt argument mot förbud.

Den samtida utmaningen är att rätt balansera politiska minoritete­rs – även antidemokr­atiska – rätt att utöva sina demokratis­ka rättighete­r mot att andras demokratis­ka rättighete­r inte kränks. Det finns inga lätta svar på hur den liberala demokratin bäst ska försvara sig självt, men det finns goda skäl att värna de liberala grundvärde­ringarna även när det blåser, och att mera effektivt använda sig av befintlig lagstiftni­ng som förbjuder politiska våldsmetod­er och hatbrott i mötet med demokratin­s fiender.

”Den samtida utmaningen är att rätt balansera politiska minoritete­rs – även antidemokr­atiska – rätt att utöva sina demokratis­ka rättighete­r mot att andras demokratis­ka rättighete­r inte kränks.”

ANN-CATHRINE JUNGAR

är jakobstads­bördig forskare i högerpopul­ism vid Södertörns högskola i Stockholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland