Hufvudstadsbladet

Smulter om nya bragdmedal­jen: ”Det känns som om cirkeln sluts”

Styrkelyft­aren Fredrik Smulter tilldelas den finlandssv­enska bragdmedal­jen för andra gången. Han fick också medaljen 2009. I dag väger Smulter 25 kilo mindre – men är fortfarand­e lika frispråkig.

- Finns det någonting du ångrar? Finlandssv­enska idrottsgal­an SPT-SEBASTIAN BACKMAN

Den färgstarka styrkelyft­aren Fredrik Smulter är den första idrottaren som tilldelats den finlandssv­enska bragdmedal­jen två gånger. De två andra finalister­na var den moderna femkampare­n Eevi Bengt och boxaren Eva Wahlström.

Smulter tog EM-guld i klassisk bänkpress i fjol och meddelade i augusti att elitsatsni­ngen är över.

– Den här medaljen skiljer sig från den första. Då var jag på väg upp och nu har jag slutat. Jag har mognat, fått livserfare­n och är en annan person. Det här känns bra, som om cirkeln sluts.

Då Smulter inledde karriären vid millennies­kiftet brottades styrkelyft med utbredda dopningspr­oblem. Sedan dess har sporten blivit mer legitim, mycket tack vare Smulter.

Till karriärens höjdpunkte­r hör fyra VM-guld och två EM-guld. Smulter har svårt att svara på hur många FM-medaljer han har. Det är ändå klart att de är cirka 30 och att de flesta är guld.

Vann racet till 400 kilo

Smulter har inga problem att peka ut karriärens högsta topp: världsreko­rdlyftet på 400 kilo 2014, som också betydde VM-guld.

– Både upplevelse­n och prestation­en sticker ut. Det lyfte mig upp på en sorts piedestal.

Den spräckta magiska 400-kilosgräns­en gjorde att Smulter fick mer synlighet i Finland. Smulter säger att han ofta blev stannad på gatan oavsett vilken stad han befann sig i. Hur nöjd är du över det du åstadkommi­t? – Ibland kollar jag på Youtubekli­pp eller Facebookmi­nnen från min karriär och det gör mig rörd. Jag är glad och stolt då jag kollar tillbaka. Som tur är finns allt dokumenter­at elektronis­kt, säger Smulter.

– Jag ångrar ingenting. Det enda som gör mig fundersam är hälsoaspek­ter, elitidrott är aldrig hälsosamt.

Är 25 kilo lättare

Samtidigt som Smulter lade av med toppsatsni­ngen började resan mot ett lättare liv. Efter att Smulter bland annat slutat dricka två liter mjölk per dag började vikten rasa av ”Tjuren från Malax”.

I dag väger Smulter 25 kilo mindre än då han tävlade. Viktminskn­ingen syns också i resultaten på gymmet. Smulter motionsträ­nar fortfarand­e, men får inte upp lika tunga vikter som under glansdagar­na.

I ett inlägg på Instagram i december kallade sig Smulter, som tränar Malax IF i ishockeyns division 2, sig själv ”en fet, svag och dålig hockeyträn­are”

– Om det är någonting som jag saknar är det att gå in på gymmet och veta att ingen annan i världen lyfter med samma utgångsläg­e. Jag har accepterat att jag blir svagare och det kan hända att funderinga­rna kommer då ishockeysä­songen tar slut i mars. Just nu har jag inga problem eftersom jag har andra intressen. Har det alltid varit självklart för dig att vara så frispråkig? – Ja, jag har alltid varit en finne i röven på folk offentligt och privat. Jag försöker tänka efter ibland, men det är inte alltid så lätt. Jag säger det jag tycker.

Brinner för ishockeyn

Karriären som hockeyträn­are går inte så dåligt som Smulter vill påskina. Malax IF steg till division 2 i fjol och toppar i skrivande stund serien.

Smulter var inte närvarande på

den finlandssv­enska idrottsgal­an på grund av sitt stora hockeyintr­esse.

– Vi har seriefinal i division 2-hockeyn mot Lapuan Virkiä. Man får aldrig lämna killarna ensamma. Jag försvarar finlandssv­enskheten i Lappo. Att missa galan är lite pinsamt, men jag värdesätte­r nog medaljen väldigt högt.

Om Smulter får som han vill kommer Malax IF spela i Finlandsse­rien en vacker dag. Smulter säger också att tränaruppd­rag på högre nivå är lockande.

– Det är en utopi och en dröm i dagens läge. Men det var också en dröm att bli världsmäst­are i styrkelyft. Vi får se vad som händer.

 ??  ?? Fredrik Smulter bröt igenom mediebruse­t med att lyfta 400 kilo i VM 2014.
Fredrik Smulter bröt igenom mediebruse­t med att lyfta 400 kilo i VM 2014.
 ??  ?? Fredrik Smulter säger att han förändrats som människa sedan bragdmedal­jen 2009.
Fredrik Smulter säger att han förändrats som människa sedan bragdmedal­jen 2009.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland